Ekonomi '15 yıldır görmedim ama nafaka sürüyor'

'15 yıldır görmedim ama nafaka sürüyor'

27.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

15 yıldır görmedim ama nafaka sürüyor

Eşinden 15 yıl önce ayrılan Aytekin Toprak şunları dile getiriyor:

Haberin Devamı

“2004 yılında evlendim. 6 ay evli kaldım ve şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşandım. 15 yıldır yüzünü görmediğim bir kadına nafaka ödüyorum. 2009 yılında nafaka ödemediğim için evime haciz geldi. Devlet buna çözüm bulsun. Ölene kadar ben para ödemek istemiyorum. Şimdiye kadar 50 bin TL’ye yakın para ödedim. Bu mağduriyet daha ne kadar devam edecek bilmiyorum.”

8 ay evli kaldı 11 yıldır ödüyor

Yıllardır nafaka nedeniyle mağduriyet yaşadığını söyleyen A.Ö. şu görüşü paylaşıyor:

“2008’de 8 ay süren çocuksuz bir evlilik yaşadım. 5 yıl süren boşanma davamın başında, eski eşimin çalışmaması gerekçe gösterilerek 500 TL tedbir nafakası bağlandı. Boşanma kesinleştiğinde tedbir nafakası yoksulluk nafakasına dönüştürüldü. 2008 sonundan bu yana 11 yıldır eski eşime nafaka ödüyorum. 11 yıl geride kalmış bir ilişkinin tarafına nafaka vermek beni ve ailemi manevi olarak çok rahatsız ediyor.”

Haberin Devamı

‘Gerçek mağdur kadın’

Medeni Yasa Kadın Platformu Sözcülerinden Avukat Hülya Gülbahar şunları anlatıyor:

“Nafaka borcu olan erkekler kamuoyunda bir algı operasyonu yürüterek kendilerini mağdur ilan ediyor. Oysa ki gerçek mağdur milyonlarca kadın. Bir kadının en küçük bir geliri ya da bir gayrimenkulu olması durumunda nafaka bağlanmıyor. Nafaka alabilenler de, 150-200 TL gibi geçinmenin mümkün olmadığı düşük miktarlar alabiliyor ama birçok kadın bu kadarını bile tahsil edemiyor.

Nafaka alabileceği halde uğradığı şiddetten bir an önce kurtulabilmek için vazgeçen onlarca kadın var. Milyonlarca erkek mağdur olduğunu söylüyor ama ortada gerçek bir rakam yok. Kadın şiddet dolu evliliğine devam etmek zorunda kalabilir. Nafakanın süresiz olduğu da doğru değil. Eğer kadın bir işte çalışmaya başlarsa, miras vb. bir geliri olursa, yeniden evlenirse, resmi nikahlı olmadan fiilen bir beraberlik yaşıyorsa nafaka kaldırılıyor. Binlerce mağdur olduğunu söylüyorlar, gerçek mağdurların sayısı 100 kişiyi geçmez.”

YARIN: ÇÖZÜM ÖNERİLERİ (1)