Ekonomi 2 dev santral satıldı geriye ‘Soma’ kaldı!

2 dev santral satıldı geriye ‘Soma’ kaldı!

18.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Piyasaların çalkantılı olduğu bir döneme denk gelen Orhaneli ve Tunçbilek termik santrallerinin ihalesinde 521 milyon dolarlık fiyat çıktı. Şimdi gözler Soma ihalesinde

2 dev santral satıldı geriye ‘Soma’ kaldı

Orhaneli ve Tunçbilek termik santralleri ihalesini 521 milyon dolarla Çelikler İnşaat aldı. Son ihaleyle birlikte devletin elinde bulunan yaklaşık 6 bin 500 MW kapasiteli termik santraller özelleştirilmiş oldu, geriye özelleştirme portföyündeki Soma kaldı.
İhaleye Çelikler İnşaat’ın yanı sıra Bereket Enerji, Alsim Alarko Sanayi ve Konya Şeker Sanayi katıldı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndaki ihalede ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı. Elemesiz turda verilen en yüksek teklif 160 milyon dolar oldu, daha sonra iki elemeli tur gerçekleştirildi.

Seyitömer’in de sahibi...
Bereket Enerji Üretim AŞ, elemeli turların ilkinde en düşük teklifi vererek ihaleden elenirken, ikinci turda elenen firma ise Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ oldu. Açık artırmada başlangıç tutarı 463 milyon 800 bin dolar, artırım aralığı ise 100 bin dolar olarak belirlendi. Açık arttırma, Konya Şeker Sanayi ve Ticaret AŞ ve Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi AŞ arasında devam etti.
Konya Şeker Sanayi ve Ticaret AŞ, ihaleden çekildi. Yaklaşık 30 dakika süren ihalede, en yüksek teklifi 521 milyon dolarla Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi AŞ vermiş oldu. Tek üniteli Orhaneli’nin 210 MW kurulu gücü bulunurken; santralde yakıt olarak BLİ’den temin edilen linyit kullanılıyor.
Üç üniteli Tunçbilek’in ise 365 MW kurulu gücü bulunuyor. Çelikler Holding’in aynı zamanda Kütahya Seyitömer termik santrali ve linyit madenleri bulunuyor.

Soma teklifi yarın
Geriye, yaklaşık bin MW kurulu güce sahip Soma Termik Santrali kaldı. Soma B Termik Santrali için son teklif süresi yarın. Özelleştirme Yüksek Kurulu, Soma A Termik Santrali’ni ise özelleştirme kapsamından çıkarmıştı. EÜAŞ’nin elinde başka termik santraller de bulunuyor ancak bunlar henüz özelleştirme portföyünde değil. Soma’nın özelleştirilmesi, bölgede yaşanan maden faciasının ardından işçileri darbe olacağı gerekçesiyle muhalefet tarafından eleştiriliyor. Daha önce özelleştirilen bazı termik santraller için halen protestolar yapılıyor.

Haberin Devamı

7.8 milyar $’lık ihale tamamlandı
Özelleştirmeleri tamamlanan ihaleler şöyle sıralanıyor.
- 600 MW kurulu güce sahip Seyitömer (2.2 milyar dolar- Çelikler İnşaat)
- 457 MW kurulu güce sahip Kangal (985 milyon dolar- Konya Şeker-Siyahkalem)
- 1.156 MW kurulu güce sahip Hamitabad (105 milyon dolar- Limak)
- 630 MW kurulu güce sahip Kemerköy-Yeniköy (2.6 milyar dolar- IC İçtaş)
- 300 MW kurulu güce sahip Çatalağzı (351 milyon dolar- Demir Madencilik)
- 630 MW Yatağan (1.1 milyar dolar- Elsan Elektrik)
- Dün ihalesi yapılan Tunçbilek ve Orhaneli’nin 575 MW’lık toplam kapasitesinin de eklenmesiyle, özelleştirilen termik santrallerin toplam kapasitesi 6 bin 500 MW’ı geçmiş oldu.