Ekonomi 2016 kolay değil ama Türkiye için iyimserim

2016 kolay değil ama Türkiye için iyimserim

07.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Garanti Bankası’nın yeni Genel Müdürü Erbil, “2016 ile ilgili daha iyimserim. Hepimizin temennisi bu. İyimserim derken çok kolay bir yıl olacak demiyorum ama Türkiye açısından iyimserim” dedi

2016 kolay değil ama Türkiye için iyimserim

Garanti Bankası’nın yeni Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, 2016 yılından umutlu olduğunu söyledi. 1 Kasım’da tekrarlanacak seçimin ardından ‘mutlaka bir hükümet’ çıkmasını beklediklerini söyleyen Erbil, “Bankalar olarak baktığımız göstergeler, faiz ne olacak, enflasyon ne olacak, büyüme ne olacak. 2016 ile ilgili daha iyimserim. Hepimizin temennisi de bu yönde. İyimserim derken çok kolay bir yıl olacak demiyorum ama Türkiye açısından iyimserim diyorum” dedi.
Ali Fuat Erbil, 2 Eylül’de devraldığı görevine ‘leziz’ bir başlangıç yaptı. Erbil, ilk haftasında, 4 akşam üst üste dünyanın en iyi restoranı seçilen İspanyol El Celler De Can Roca’nın sahibi 3 kardeşin, İstanbul’da Garanti Bankası müşterileri için hazırladığı özel akşam yemeklerine katıldı. Etkinliğin son gecesinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Erbil, 1 Kasım seçimiyle ilgili soruya şu yanıtı verdi:
“Kasım veya aralıkta Türkiye’de bir hükümet olacak mı? Mutlaka olacak diye bakıyoruz. Tek parti hükümeti mi, koalisyon hükümeti mi olacak, bunu hep beraber göreceğiz. Bundan sonrasında bizler için en önemli olan istikrardır, yapılması gerekli olan reformların devam ettirilmesi. Önümüzdeki dönemin daha ılımlı bir ortamda geçmesini bekliyoruz.”

Mevduat dolar, kredi TL
Türkiye’nin son 2 - 3 yılında mevduatın daha yavaş büyüdüğünü, krediler biraz daha hızlı gittiğini kaydeden Ali Fuat Erbil, sektöre ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
“Mevduatlar dolar lehinde ilerliyor, krediler de TL lehinde ilerliyor. Sonuç kârlardaki düşüş devam ediyor. Ama sektör bu yılı bütçelediğine paralel bir şekilde kapatır diye düşünüyorum.”
Erbil tüketici kredilerinde vadelerin uzatılması ile kredi kartı taksitlerinin artırılması tartışması için ise şunları söyledi:
“Aylık taksit tutarı kişilerin gelirinin belli bir yüzdesi olarak hesaplanıyor. Kredilerde vadeler uzarsa taksit tutarı bir miktar düşeceği için onay verilen kredi başvuruları artabilir. Kredileri biraz pozitif etkileyebilir.”

Haberin Devamı

2 Türk şefe burs verdiler

BBVA ve El Celler de Can Roca’nın global işbirliğiyle hazırlanan gastronomi turnesi sosyal sorumluluk açısından da bir anlam ifade ediyor. Garanti Bankası ev sahipliğinde düzenlenen bu yılki turne kapsamında ziyaret edilen şehirlerden seçilecek, geleceğin şefi olma potansiyeli taşıyan 2’şer yetenekli öğrenciye, 4 ay boyunca Roca kardeşlerin Girona’daki restoranında çalışma imkânı ve burs verildi.

BBVA ile uyum çok iyi

Erbil BBVA’nın Garanti Bankası’nda hakim ortak oluşu ile birlikte bankada bir değişim olup olmadığını şöyle anlattı: “İspanyollarla aramızda çok iyi bir uyum var. Bankada tüm üst yönetim aynen devam ediyor. BBVA ile Doğuş Grubu’nun ortaklığı yeni değil. Her şey gayet uyumlu ve eskiden olduğu gibi.”

Yazarlar