Ekonomi 2018 hayvancılıkta umut vaat ediyor

2018 hayvancılıkta umut vaat ediyor

26.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel, “Besi hayvancılığı ve et üretimi için umut vaat eden bir gelecek bizi bekliyor. 2018’de et üretimimizin 1 milyon 150 bin ton olmasını umut ediyoruz” dedi.

2018 hayvancılıkta umut vaat ediyor

SETBİR Başkanı Tezel, süt ve kırzmızı et sektörlerinin beklentilerini paylaştı. Tezel, “Teşvik ve desteklerin odağında kalite ve verimlilik olmalı. Teşvikler kapasiteye göre verilmeli, kombine ırklar ve besi ırkları desteklenmeli. Sütte uygulanan regülasyon sisteminin süt ve ürünleri ile sınırlı kalmayıp, et ve yem hammaddeleri için de uygulamaya alınmalı. Organize tarımsal faaliyetin küçük ve yerel üretici için de gelir artışı sağlayıp refah kaynağı olacağına, böylelikle kente göç ihtiyacının ortadan kalkacağına inanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

2018 hayvancılıkta umut vaat ediyor
Kırmızı ette arz yetersizliğinin üç önemli nedeni olduğunu kaydeden Tezel, şunları söyledi:

“Temel nedenlerden birincisi sürülerde gebelik oranı ve döl veriminin düşüklüğü, ikincisi buzağı ölümleri ve hastalık nedeniyle kayıplar, üçüncüsü de etçi ve kombine ırk hayvan sayısının azlığı. Bu üç önemli sorun, Türkiye’nin kasaplık gücünü sığırda yüzde 28’den yüzde 24’e, küçükbaş hayvanlarda ise yüzde 43’ten yüzde 16’ya düşürdü. Büyükbaş hayvan varlığımız sütçü tiptir ve et verimi düşüktür. Etçi ve kombine ırkların artırılması, buzağılama sıklığı yanında buzağı ölümlerinin azaltılması yoluyla besilik-materyal arzının artırılması, yem maliyetinin düşürülmesi, hayvan hastalıkları ile etkin mücadele, kesimlik hayvan arzını artıracak ve fiyat istikrarının kurulmasına yardımcı olacaktır.”

Haberin Devamı

Buzağı müjdesi

“2018 yılı için hayvancılığa ilişkin müjde diyebileceğimiz gelişme yaşandı” diyen Tezel, şöyle konuştu:

“Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yeni yılı ‘Hayvan hastalıklarıyla mücadele ve buzağı ölüm oranlarını düşürme yılı’ ilan etti. Et ithalatının en kısa sürede durdurulabilmesinin yolu buzağı ölümlerinin sonlandırılmasıdır. Türkiye’de buzağı ölüm oranı yüzde 15, yani ortalama yıllık 750 bin buzağı civarındadır. Bu oran, hayvancılık literatürü hedef değerlerine çekilerek yüzde 5’e indirildiğinde 500 bin buzağımıza sahip çıkmış oluruz. Bu sayı da bizim ihtiyacımızı karşılayabilecek bir varlığa eşdeğerdir.”

Kırmızı ette 150 bin ton açık var

Kırmızı et üretiminin 2017 yılında 1 milyon ton civarında olduğunu belirten Tezel, şunları söyledi:

“2017’nin 10 ayında 505 bin baş besilik hayvan ithal edildi. İthal edilen hayvanların sekiz ay beslendikten sonra kesildiği değerlendirildiğinde, yerli üretimin giderek azaldığı, yani beslenecek buzağı sayımızın yeterli olmadığı görülüyor. Türkiye’de kırmızı et üretim ve tüketimini artırmak için öne çıkan sorunların başında, girdi temini ve tedarik konusu geliyor. Ağustosta özel sektörün besilik hayvan ithal etmesinin önü açıldı. Ancak 500 baş ve üstü kapasiteye sahip işletmelerin kapasitelerinin yarısı kadar miktarda ithalat şartı istenen vasıf ve miktarda hayvan temininin önünü tıkıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na göre kırmızı etteki arz açığımız yüzde 14 oranında bu da 150 bin ton ediyor.”

Haberin Devamı

Süt üretimi 19 milyon tona çıkacak

2017’de çiğ süt üretiminin 18.5 milyon ton olduğunu kaydeden Tezel, “Çiğ süt üretiminin 2018’de 19 milyon ton olmasını bekliyoruz. 500 bin tonluk bu artışta 2017’de Türkiye’ye giren 95 bin gebe düve etkili olacak” dedi.

Tezel, “2017 yılı ilk 10 ayında yaklaşık 289 milyon dolarlık ihracat, 63 milyon dolarlık ithalat yapıldı. Süt ve süt ürünü ihracatımızda 2016’ya oranla yüzde 12 civarında bir artış bekliyoruz. İhracatın 2018 yılında ise 200 bin tonu aşacağını, ithalatın yine aynı seviyelerde kalacağını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.