Ekonomi '2018’in ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzde 7.4 oranında büyüdü'

'2018’in ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzde 7.4 oranında büyüdü'

11.06.2018 - 22:32 | Son Güncellenme:

Maliye Bakanı Naci Ağbal,  Türkiye ekonomisinin 2018’in ilk çeyreğinde yüzde 7.4 büyüdüğünü söyledi.

2018’in ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzde 7.4 oranında büyüdü

AK Parti Hatay İl Başkanlığı tarafından iş adamlarına yönelik düzenlenen iftar yemeğine katılan Maliye Bakanı Naci Ağbal, “16 yıldır nasıl bu ülke ekonomisini büyüttüysek, Hatay’ı sizlerle beraber büyüttüysek, inşallah önümüzdeki dönemde de ekonomimizin gelişmesi noktasındaki katkıları yapacağız” dedi. Türkiye ekonomisinin 2018’in ilk çeyreğinde yüzde 7.4 büyüdüğünü belirten Bakan Ağbal, ”Hepimizin yüzünü güldüren, bizleri sevindiren bir büyüme oranını 2018’in ilk çeyreğinde de gördük. Nedir, 2018’in ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzde 7.4 oranında büyüdü. Gerçekten 2017 yılı başında ekonomide almış olduğumuz kararların, yapmış olduğumuz düzenlemelerin etkisi ekonomide açık bir şekilde görülüyor”dedi.

Haberin Devamı


Bakan Ağbal sözlerini şöyle sürdürdü:

“2016 üçüncü çeyreğinde alçak terör örgütünün meydana getirdiği darbe girişiminden sonra üçüncü çeyrekte bir daralma meydana geldiyse de ardından hızlı bir şekilde aldığımız kararlardan sonra ekonomide hızlı bir toparlanmayı hep beraber yaşadık. Ve 2017 yılında Türkiye ekonomisi yüzde 7.4 büyüdü. 2018 ilk çeyreğinde de bu kadar yüksek bir büyüme oranını sağlamış olmamız son derece önemli. Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor. 1990’lı yıllar Türkiye ekonomisinin kayıp yılları oldu. 1990 ila 2000’li yıllar arasında Türkiye ekonomisi yol kazaları geçirdi, 4 yılda dört defa yol kazası geçirdi. Dört tane ekonomik krizi sığdırdık. Neden? Basiretsiz ekonomik yöntemler yüzünden, istikrarsız siyasetçiler yüzünden 12 yıl boyunca elde ettiğimiz büyüme oranı yüzde 3.4 oldu. Şimdi 2012 ile 2018 arasına bakalım, aynı dönemde ne olmuş Türkiye ekonomisi; yaklaşık iki kat daha büyümüş, yüzde 6 civarında olmuş. 16 yıldır nasıl bu ülke ekonomisini büyüttüysek, Hatay’ı sizlerle beraber büyüttüysek, inşallah önümüzdeki dönemde de ekonomimizin gelişmesi noktasındaki katkıları yapacağız. Son 16 yıldır elde ettiğimiz kazanımları, ortaya çıkan Türkiye faturasını paylaşmak istiyorum. Zaman zaman son 16 yılda ülke ekonomisine ilişkin değerlendirmeler yapılıyor. Hâlbuki son 16 yıllık Türkiye ekonomisi, önceki yıllarla mukayese edilemeyecek kadar ilerlemeler sağladı, gelişmeler sağladı. Ve bugün 2023’e giden süreçte Türkiye ekonomisi bu 16 yıllık kazanımlarını inşallah 24 Haziran seçimlerinde koruyacak ve önümüzdeki süreçte inşallah bu kazanımları daha da güçlendireceğiz.”

Haberin Devamı

'İHA'lar ve SİHA'lar terör odaklarının korkulu rüyası oldu'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "İHA'lar ve SİHA'lar ülkenin yurt içinde ve dışında istikbaline karşı tehdit oluşturan bütün terör odaklarının korkulu rüyası oldu." dedi.

Bakan Ağbal, AK Parti Hatay İl Başkanlığınca bir otelde düzenlenen iftar programına katıldı.

Ağbal, burada yaptığı konuşmada, Hatay'ın sanayisinin ve üretim potansiyelinin güçlü olduğunu belirterek, "Hatay büyüyor, aynı zamanda Türkiye sanayisi de büyüyor." diye konuştu.

Haberin Devamı

AK Parti hükümetleri olarak Ar-Ge'ye özel önem verdiklerine işaret eden Ağbal, bugün yapılan Ar-Ge harcamalarının 2002'ye göre yaklaşık iki kat daha fazla olduğunu söyledi.

Ağbal, yatırıma ve üretime teşvikler verdiklerini anımsatarak, şöyle devam etti:

"Şimdi bazıları 'Siz bu 16 yılda ne yaptınız? İlave bir fabrika mı, yatırım mı, üretim mi yaptınız?' diyor. Yani o kadar gerçeklere ters ki bakın 2002-2018 döneminde Ekonomi Bakanlığı 28 bin adet yeni teşvik belgesi vermiş. Bu teşvik belgelerinin 13 bini komple yeni yatırım. Yani sıfır fabrika yatırımı. Diyorlar ya 'Türkiye'de yatırım mı yapılır?' 2002'den 2018'e kadar 13 bin yeni komple fabrika yapımı teşviki vermişiz. Yine aynı dönemde var olan fabrikaların da kapasitelerini büyütmüşüz."

Ağbal, AK Parti hükümetleri döneminde yeni yatırımlar üzerindeki kurumlar vergisi yükünü yüzde 20'den yüzde 2'lere kadar düşürdüklerini, bunları sürekli desteklediklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Terörle mücadele

Terörle mücadelede de önemli başarılar elde ettiklerini vurgulayan Ağbal, şöyle konuştu:

"İHA'lar ve SİHA'lar ülkenin yurt içinde ve dışında istikbaline karşı tehdit oluşturan bütün terör odaklarının korkulu rüyası oldu. Eskiden hatırlayın, bekleriz İsrail bize İHA gönderecek. O İHA gelecek de sınırlarımızı koruyacağız. 'Bakıma gitti, bakımdan gelsin de sınırlarımızı koruyalım'. Şimdi öyle mi? Kendi İHA'mız, SİHA'mız, kendi helikopterimiz var. Kendi yerli, milli tank projelerimiz var, kendi tankımızın motorunu da inşallah kendimiz üreteceğiz. Orta ve uzun vadede Türkiye'nin savunma ve güvenliğinde en önemli unsurlardan bir tanesi orta ve uzun menzilli füze sistemlerinin kurulması. Şu anda mühendislerimiz gece gündüz çalışıyorlar. Yürüyen projeler var. Türkiye bu anlamda da yerli, milli, kendi orta ve uzun menzilli füze sistemlerini kuruyor. Dolayısıyla AK Parti olarak diyoruz ki, önümüzdeki dönemde kendi kendine yeten, dünyaya savunma sistemleri ihraç eden bir savunma sanayine sahip Türkiye olsun. İnşallah bunları da başaracağız."

Haberin Devamı

"Türkiye, yumruğunu masaya vuran bir ülke"

Türkiye'nin 16 yıldır güçlü ekonomisi, ilkeli siyaseti ve dış politikasıyla artık dünyada sözü geçen ülkelerden biri haline geldiğini ifade eden Ağbal, "Eskiden sınırlarımızdaki olayları bile biz planlayamazdık. Sınırlarımızda olan olaylara bile başkaları karar verirdi. Bugün Türkiye sadece sınırlarında değil, bölgesinde ve dünyada olan olaylara, gelişen hadiselere söz söyleyen, yumruğunu masaya vuran bir ülke konumundadır. Dış politikada sağladığımız bu güçlü küresel güç olma olgusu önümüzdeki dönemde güçlenen ekonomimiz ve güçlenen siyasetimizle inşallah daha da pekişecek." diye konuştu.

Gelecek nesillerin iftihar edecekleri güçlü, müreffeh bir Türkiye'yi beraber inşa edeceklerinin altını çizen Ağbal, herkese bu anlamda büyük bir misyon düştüğünü söyledi.

Ağbal, 24 Haziran'da millet olarak hep birlikte sevineceklerini belirterek, "Sadece biz sevinmeyeceğiz. Gözü Türkiye'de olan, kulağı Türkiye'de olan, mazlum olduğu için her zaman buraya bakan mazlumlar da sevinecek inşallah. Dostlarımız da sevinecek, düşmanlarımıza bir tek üzülmek kalacak." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Ağbal'dan esnaf ziyareti

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Hatay'da esnaf ve vatandaşlarla bir araya gelerek, yaklaşan Ramazan Bayramlarını kutladı.

AK Parti Hatay İl Başkanlığı'nın düzenlediği iftar programının ardından Antakya Künefeciler Meydanı'na giden Ağbal, buradaki esnafı ziyaret etti. Esnafla sohbet eden Ağbal, künefe tepsisine şerbet döktü ve vatandaşların yaklaşan bayramlarını tebrik etti.

Meydanda bulunan bir künefeci ustası da üzerinde "Reis ile devam" yazılı bir künefe tepsinini Bakan Ağbal'a verdi.

Esnafın gösterdiği ilgiye teşekkür eden Ağbal, "Hatay'dan mesajı tabii ki künefeyle veriyoruz. Dolayısıyla 'Durmak yok' diyoruz. 'Yola devam' diyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızla, genel başkanımızla inşallah yeni dönemde de Hatay'ı da büyüteceğiz, Türkiye'yi de büyüteceğiz ve kalkındıracağız. Ben bütün teşkilat mensubu arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Allah hepinizden razı olsun. Dolayısıyla reis ile yola devam. Hatay'ın ve Hataylı'nın mesajı net. Hiç lafı dolandırmadan, evirip çevirmeden direk mesajını veriyor. Söze bile gerek kalmamış canım künefe kendiliğinden söylüyor zaten." diye konuştu.

Ağbal, daha sonra kendisine ikram edilen künefeden yedi.

Bakan Ağbal'a AK Parti Hatay milletvekilleri adayları, AK Parti Hatay İl Başkanı İbrahim Güler ve bazı ilçe belediye başkanları ile partililer eşlik etti.