Ekonomi 2020’nin tekno trendleri

2020’nin tekno trendleri

05.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Türkiye, her alanda olduğu gibi teknolojide de iyisiyle kötüsüyle 2019 yılını geride bıraktı.

2020’nin tekno trendleri

2020 yılında ise yenilikler sektörü bekliyor. 5G teknolojisi yeni yılda ana gündemi oluşturacak gibi görünüyor. Fiber ortak altyapı, eSim, 5G’li cep telefonları, yapay zeka, otonom sürüş yeni yılın diğer trendleri arasında yer alacak.

Haberin Devamı

10 kat daha fazla hız

5G: Yeni nesil mobil iletişim teknolojisi 5G, hayatımızı değiştirmeye geliyor. 10 kat daha fazla veri iletim hızı sunacak olan bu teknolojiyle her şeye daha kesintisiz ve hızlı ulaşacağız. Ülkemizde şu anda 4.5G teknolojisini kullanıyoruz. 5G konusunda operatörler hazırlıklarını sürdürüyor. 2019 yılını hazırlık ve ciddi testlerle geçirdiler. ABD, Çin, Güney Kore, İngiltere gibi ülkelerdeki pek çok operatör geçen yıl bu teknolojiye geçti. Yüzden fazla ülkede operatörler 5G yatırımlarını artırıyor. Türkiye’de operatörler hazır ancak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) bu konudaki ihalesi bekleniyor.

2020’nin tekno trendleri

1 milyon kilometre

Fiber ortak altyapı: Türkiye’de şu anda 300 bin kilometrelik fiber altyapı var. 5G’ye geçebilmek için çok önemli bir unsur olan fiberin 1 milyon kilometreye çıkması, yani yatırımların artması gerekiyor. Sektörün en büyük isteği ise fiberde ortak altyapı. Fiber yatırımını her operatör ayrı ayrı yaparsa 16 milyar dolarlık maliyet çıkıyor. Ortak altyapıda ise bu rakam 4 milyar dolara düşüyor.

Haberin Devamı

2020’nin tekno trendleri

Sağlık teknolojileri: Akıllı saatler, akıllı bileklikler bile artık pek çok sağlık verisini toplayabiliyor. Bu verilerle hastalıklar önceden tespit edilebiliyor. 2020, sağlık sektöründe uzaktan hasta takibi yapılabilmesi için uygulamaların artacağı bir yıl olacak.

2020’nin tekno trendleri

Yeni sim kartlar

eSim: Fiziksel sim kartlar yerini cep telefonuna gömülü sim kartlara bırakacak. eSim’lerle yeni bir telefon numarası kullanmak için plastik sim kartı değiştirmenize gerek kalmıyor. Tek bir telefonda iki hat kullanmaya olanak sağlıyor. Bu teknolojiyi kullanmak için hem cihazın hem de operatörlerin desteklemesi gerekiyor. iPhone’un son modelleri, Samsung’un bazı modelleri eSim’i destekliyor. Akıllı saatlerde de kullanılabiliyor. eSim aktif olduğunda saatlerden de sadece çağrı cevaplanmayacak telefon görüşmesi de yapılabilecek.

5G’li cep: Samsung, Huawei, Oppo, Xiaomi gibi üreticiler dünyanın farklı ülkelerinde 5G’li cep telefonlarını piyasaya sundu. Samsung’un Galaxy S10 5G, Note 10+ 5G, Oppo Reno 5G, Xiaomi Mi Mix 5G, Huawei Mate 30 Pro 5G bunlar arasında. 5G’li modellerin Türkiye’ye bu yıl gelmesi bekleniyor. Ayrıca katlanabilir cep telefonların da artık piyasaya çıkacağı öngörülüyor.

Haberin Devamı

Sürücüsüz araçlar: Sürücüsüz ya da otonom araçlar 2020 yılının da gündemi olacak. Volkswagen, Ford ve General Motors firmalarının yanı sıra Tesla, Uber ve Waymo gibi yeni nesil şirketler de bu alana yatırım yapıyor. Sürücüsüz araçları belki bu yıl da yollarda göremeyeceğiz ama bu alanda yapılan çalışmaların daha artacağı bir yıl olacak.

2020’nin tekno trendleri

Yapay zekamız artacak

Yapay zeka: En büyük dönüştürücü teknolojilerden olan yapay zeka 2020 yılının da önemli trendleri arasında. 2019’da dünya genelinde özel sektördeki yapay zeka yatırım tutarı 70 milyar doları buldu. 2020 yapay zeka teknolojisinin daha fazla kullanılacağı bir yıl olacak. Şirketlerin daha fazla yapay zeka teknolojisi üzerinde çalışacağı ve kullanıcılara daha fazla akıllı ürün sunacağı açık.

2020’nin tekno trendleri