Ekonomi 250 UZMANDAN YENİ DÖNÜŞÜM FORMÜLÜ

250 UZMANDAN YENİ DÖNÜŞÜM FORMÜLÜ

11.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Kentsel Dönüşüme Destek’ platformundaki 250 uzman, şehir planlamacısı Faruk Göksu öncülüğünde yeni bir dönüşüm modeli geliştirdi. Mahalleler bazında dönüşümü öngören sisteme göre belediyenin, hak sahibinin ve inşaatçının elini taşın altına koyması gerekiyor

250 UZMANDAN YENİ DÖNÜŞÜM FORMÜLÜ

Türkiye’de kentsel dönüşümün doğru ve sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için yıllardır çalışmalar yürüten ünlü Şehir Plancısı Faruk Göksu, ‘Kentsel Dönüşüme Destek’ platformuyla alternatif bir dönüşüm modelini ortaya koydu.
2011 yılında ‘3 Ada 1 Ada’ programını başlatan ve 3 adanın bir araya gelmesiyle dönüşümün daha sağlıklı yapılabileceğini öne süren Göksu, yaptıkları incelemeler sonucunda bu programın da dönüşüm için yeterli olmadığını gördüklerini söyledi. Bunun üzerine çalışmalarını genişlettiklerini anlatan Göksu, “İstanbul’daki adalarda yoğun yapılaşma var. 3-4 emsal kullanılmış. Dönüşümde bu emsaller olmayacak. Bu nedenle 3 Ada 1 Ada programı yetersiz kaldı. Bu sistem önümüzü açtı ve oradan iyi sonuçlar çıkarttık. Ama bu da doğru dönüşüm için yeterli olmadı ve bir üst aşamaya geçtik” dedi.

Üst aşamada mahalle ölçeğinde dönüşüm programları öngördüklerini anlatan Göksu, “Adalardan daha büyük alanların planlanması gerektiği ortaya çıktı. Bunu da mahalle ölçeğinde yapabiliriz. Kamusal alanları, sosyal alanları, ticari alanları mahalle ölçeğinde çözebiliriz” diye konuştu.

27 örnek mahalle seçildi
Göksu, ‘Mahalle’ programı için İstanbul’un Zeytinburnu, Kadıköy, Esenler ve Bağcılar gibi 17 ilçesinde 27 mahallede çalışmalara başladıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

“Mahalleler 300-400 bin metrekare büyüklüğünde ve buralarda 30-40 bin kişi yaşıyor. Mahalleler ölçek olarak birçok gereksinimin karşılanabileceği büyüklükte. Sosyal alanlar oluşturulabilir, meydanlar yaratılabilir. Bu mahallelerin dönüşümü için 250 kişiden oluşan mimarlar, plancılar, sosyologlar fikir üretip, birlikte çalışıyor.”

Yüzde 25 imar artışı şart
Faruk Göksu, Mahalle programında 3D ilkesini temele koyduklarını belirterek, bunların damar, düğüm ve dokudan oluştuğunu anlattı. İlk olarak mahalleye damarlar çizdiklerini ve bunların ana yolları oluşturduğunu ifade eden Göksu, şu bilgileri verdi:
“Mahalleye damarlarla koridorlar yaratacağız. Düğümde ise kamusal ve ticari odak mahallelerin belli yerlerine koyulacak. 3. adımda ise 2-3 adanın birleştiği dokular oluşturulacak. Mahalledeki yapılar birbirini dengeleyecek şekilde tasarlanacak.”

Bu sistemde belediyenin yüzde 25 imar artışı vermesiyle hayata geçirilebileceği belirten Göksu, şunları söyledi: “Belediye yüzde 25 imar arttırıyor. Arsa sahipleri de kendi haklarından yüzde 25 feragat ediyor. Çünkü yüzde 25 artış müteahhidi kurtarmıyor. Vatandaşın 100 metrekarelik konutu 75 metrekareye düşüyor ama yeni yapılan konutun değeri çok daha fazla oluyor. Bu değer de vatandaşa kalıyor. Kentler fazla imarı kaldırmaz. Herkesin elini taşın altına koyması gerek.”

Haberin Devamı

‘İmar eşit verilmeli’
Göksu, eşitlik ilkesi adına bir kentte verilecek imar artışının tüm ilçelerde aynı oranda verilmesi gerektiğini vurgulayarak, “İmar hakları transfer edilmeli ve satılmalı. İstanbul’da yüzde 25 emsal arttırıldığında herkes faydalanmalı. Ama yoğunluğu fazla yerlerde bu hak inşaat olarak kullandırılmamalı. Ya da yoğunluğu düşük bölgelerde inşaat yapmak isteyenlere bu hak satılabilmeli. Bu sayede oluşacak rant da toplum tarafından eşit olarak paylaşılabilir.”

Yeni program başlıyor

Göksu, Mahalle programının ardından 2013 yılında ise ‘KENTteKENT’ Programı ile kent ölçeğinde Mekansal Gelişim Strateji Çerçevesi ile bütüncül bir yaklaşımı ele alacaklarını belirterek, ‘Afet Riski Azaltma Yasası’nın uygulanması süreci içinde ‘dönüşümde öncelik nasıl belirlenecek, finansman nasıl karşılanacak, planlama bütünlüğü nasıl kurgulanacak ve yapı yoğunluğu ne kadar artırılacak’ konularına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

‘Yapsatçılar öne çıkacak’

Göksu, kentsel dönüşüm yasasının çıkmasıyla dönüşümün kaçınılmaz hale geldiğini belirterek, kentsel dönüşüm alanlarının büyük bir pazar haline geldiğini söyledi. Ancak büyük ölçekli inşaat firmalarının yerine küçük ve orta ölçekli yapsatçıların devreye girebileceğinin altını çizerek, “Dönüşüm alanlarında yüksek emsaller verilmeyeceği için kar marjları da düşük kalacak. Büyük firmalar için cazip olmayan bu alanlar yapsatçılar için iyi bir fırsat sunacak” diye konuştu. Faruk Göksu, mahalle ölçeğinde dönüşümlerle bir araya gelenlerin kendi projelerini kendilerinin geliştirmesine olanak tanıyacağını belirtti.

Satış ofisine gelenlere ‘Venedik’te iftariveriyor

Bayraktar&Gürsoy Yatırım Ortaklığı’nın Gaziosmanpaşa’daki Venedik konseptli projesi VIA/PORT Venezia, satış ofisini ziyaret edenlere iftar yemeği veriyor

Bayraktar&Gürsoy Yatırım Ortaklığı’nın İstanbul Gaziosmanpaşa’da inşa ettiği, konut, avm ve ofis bölümlerinden oluşan Venedik temalı VIA/PORT Venezia projesinde, Ramazan süresince her pazar günü iftar yemeği veriliyor. Satış ofisini ziyaret edenleri iftar yemeğinde bir araya getiren VIA/PORT Venezia’nın Satış & Pazarlama Direktörü Cenk Hayırlıoğlu, “Müşterilerle iftar yemeklerinde bir araya gelip hem projemizi daha yakından anlatma fırsatı yakalıyoruz hem de samimi sohbetler eşliğinde kaynaşma sağlıyoruz” dedi.
Satış ekibi tarafından organize edilen ve projenin bahçesinde verilen iftar yemekleri sıcak ve samimi bir ortamda gerçekleşiyor. Venezia’nın olası sakinleri hem projeyi daha yakından tanıma fırsatı buluyor hem de gelecekteki komşularıyla tanışma şansını yakalıyor. Cenk Hayırlıoğlu da düzenledikleri bu tarz etkinlikler sayesinde Venezia’da sunmak istedikleri hayat tarzını müşterilerine şimdiden yaşattıklarını dile getiriyor. Önümüzdeki dönemde yine Venezia’nın bahçesinde düzenleyecekleri brunch ya da barbekü partileriyle müşterileriyle bir araya geleceklerini belirten Hayırlıoğlu, “Projemizdeki gelişmeleri anlık olarak paylaşacağız, onların daha şimdiden Venezia havasını solumalarını sağlayacağız” diye konuştu.

Gondolla gezinti...
Gaziosmanpaşa ilçesi sınırları içinde, TEM Otoyolu üzerinde bulunan Venezia, 82 bin metrekarelik arazi üzerine kuruluyor. Mimari konseptini dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan Venedik’ten alan Venezia, 5 kule, 200 mağazalı açık hava alışveriş merkezi ve 50 bin metrekarelik alana sahip ofis etaplarından oluşuyor. Mimari konsepti Dome Mimarlık tarafından tasarlanan Venezia’da tıpkı Venedik’te olduğu gibi yürüyüş yolları, su kanalları, büyük meydanlar inşa ediliyor. Genişliği 12 metre olan su kanallarında gondollarla gezintilerin yapılabileceği, meydanlarında Venedik karnavallarının düzenleneceği Venezia’dan konut sahibi olanlar, tüm bu güzelliklerin yanı sıra açık ve kapalı yüzme havuzları, fitness salonu, buhar odası, sauna, oyun sahaları, çocuk parkları gibi tüm sosyal imkânlardan da faydalanabilecek.

Metro hattının üzerinde
Venezia’da daire tipleri 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 olarak değişirken daire büyüklükleri ise 66 metrekareden 217 metrekareye kadar çeşitlilik gösteriyor. TEM Otoyolu’nun hemen yanında, eski Edirne Asfaltı üzerinde, Habipler-Topkapı tramvay hattının yanı başında bulunuyor.

Haberin Devamı

İstanbul CIty’de ilk etabını teslim etti

Haberin Devamı

İstanbul Palmiye Grup İnşaat tarafından Çerkezköy’de inşa edilen İstanbul City projesinin nisan ayında teslim edilmeye başlanan ilk etabında yaşam başladı. 690 konut ve 6 bin metrekarelik alışveriş merkezinden oluşan projenin ikinci etabı 2013 yılında, üçüncü etabı ise 2015 yılında teslim edilecek. İstanbul City Satış Müdürü Melike Başaran, Çerkezköy deki gelişmeleri görerek, hem bölgeye hem de projeden konut alanlara kazanç sağladıklarını belirterek, “Projenin başladığı günden bu yana bölge rayiç değeri yüzde 100’ün üzerinde arttı. Üçüncü etap satışlarımız devam ediyor. Kalan son dairelerimizi bölgedeki gelişme hızını göz önünde bulundurarak doğru bir yatırım olarak nitelendiriyor ve tavsiye ediyorum” dedi
Melike Başaran, Bayram’dan sonra ise Ayazağa projelerini satışa sunacaklarını anlatarak, Maslak ve yeni yapılanan Cendere Vadisi’ndeki ofis projelerinin tam ortasında kalmasından dolayı bu projemiz bölgenin nitelikli konut ihtiyacının karşılanmasını sağlayacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Arena’da peşin alımda yüzde 10 indirim yapıyor

Pusula İnşaat tarafından Beylikdüzü’nde yapılan Arena Residence'ta kampanyalar devam ediyor. Arena Residence’ta Ramazan boyunca peşin alımda yüzde 10, vadeli alında ise yüzde 3 indirim yapılıyor. Daire sahibi olmak isteyenlere her türlü kolaylığın sağlandığı projede fiyatlar 80 bin 600 liradan başlıyor.

‘Multi office’leri haftalık veya aylık kiralıyor

Bay İnşaat, 42 Maslak Projesi kapsamında sunduğu Multi officelerde, Extended Stay isimli finansman modeli ile yatırımcılara yüksek kâr getirisi sunuluyor. Yatırımına hızlı geri dönüş almak isteyenleri hedefleyen “Extended Stay” modeli ile yönetim şirketine yetki verilmesi ardından projeden haftalık ya da aylık periyotlarda ofis kiralama imkânı sunuluyor. İstanbul’da dönemsel olarak bulunan iş adamlarını mecburi otel konaklamalarından, otel toplantı salonlarından ve sistemsiz çalışma düzeninden kurtaracak olan ‘Multi Office’ler şimdiden iş adamlarının ve yatırımcıların ilgi odağı oluyor.

Büyük Kırmızı Ev’den 728 lira taksitli kredi

Akbank, Büyük Kırmızı Ev kapsamında kredi kullanıcılarına düşük faiz, taksit ve dosya masrafı indirimi olanakları sunuyor. Buna göre, dileyenler 50 bin lira kredi için, 10 yıl vadede 728 lira aylık taksit ödeyerek yeni evlerine kavuşabilecekler. Kampanyada, 100 bin lira kredi tutarı için, 10 yıl vadede aylık taksit ise 1,456 lira olacak. Ayrıca kampanya dahilinde kredi kullanacaklar, aynı zamanda yüzde 20 indirimli 1000 lira dosya masrafından da yararlanabilecekler. Akbank Bireysel Bankacılık’tan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, kampanyayla kredide tutar sınırı gözetmeksizin, 1 - 5 yıl arası vadelerde yüzde 1.02, 6-10 yıl vadelerde yüzde 1.03 faiz oranı uygulandığını söyledi.

Babacan Yapı Bayram kampanyasını uzattı

Babacan Yapı, Crown Tower ve Crown Deluxe projelerindeki indirimini Ramazan’a özel uzattı. Buna göre, Crown Tower’da yüzde 15’e, Crown Deluxe’te ise yüzde 12’ye varan indirim sunuluyor. Projelerin satış ofisleri ise bayramın ilk günü hariç her gün ev sahibi olmak isteyenlere özel hizmet vermeye devam edecek. Beylikdüzü’nde yükselen Crown Tower’da daire fiyatları 84 bin ile 278 bin lira arasında değişirken, Crown Deluxe’te ise dairelerin fiyatları 159 bin lira arasında değişiyor.

250 UZMANDAN YENİ DÖNÜŞÜM FORMÜLÜ

KONUT KREDİSİ 73.5 MİLYAR TL

Merkez Bankası’nın yaptığı hesaplamaya göre, bankaların tüketici kredisi alacakları 27 Temmuz-3 Ağustos haftasında 580.1 milyon TL artışla 173 milyar 827.5 milyon TL oldu. Konut kredileri 220.4 milyon TL artışla 73 milyar 571 milyon TL’ye ulaştı. Söz konusu dönemde, diğer tüketici kredileri ise 342.5 milyon TL’lik artışla 93 milyar 118.4 milyon TL oldu.