Ekonomi 27 milyar dolarlık banka yolsuzluğu 11 kilogram çekti

27 milyar dolarlık banka yolsuzluğu 11 kilogram çekti

15.11.2009 - 00:44 | Son Güncellenme:

Yolsuzluk nedeniyle batan bankaların hikâyelerini kitaplaştıran TMSF, 20 ciltlik bir set yaptı. Raf Temizliği adı verilen projeyle oluşan kitapların, literatürde önemli bir yer tutması bekleniyor

27 milyar dolarlık banka yolsuzluğu 11 kilogram çekti

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) “Raf Temizliği Projesi” adını verdiği çalışmayla Türkiye’deki banka yolsuzluklarını kitap haline getirdi.
TMSF Başkanı Ahmet Ertürk’ün “2000’li yıllarda Türkiye’yi ekonomik krize götüren banka yolsuzluklarını herkesin öğrenmesi için” başlattığı proje kapsamında yayınlanan kitaplarda, 1993 ile 2003 yılları arasında el konulan bankalardaki 27 milyar dolarlık hortumlama ve zararın hikâyesi, tahsilat mücadelesi ile birlikte anlatılıyor.
Hakim ortakların kendilerine aktardığı kaynaklar ve usulsüz kredilerle toplam 27 milyar dolar zarara yol açan banka yolsuzluklarının geçmiş faizleriyle Hazine’ye toplam faturası 65 milyar dolar (90 Milyar TL) olarak hesaplanıyor.
1993 ile 2003 yılları arasında TMSF’ye devredilen ve Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi’ne faiziyle birlikte 65 milyar dolara mal olan 25 banka hakkında hazırlanan 20 ciltlik kitap seti salı günü düzenlenecek bir basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtılacak.
25 kişilik bir ekip tarafından hazırlanan kitaplar toplam 3 bin sayfayı buldu. 20 ciltlik kitabın toplam ağırlığı ise 11 kilograma ulaşıyor.
www.raftemizligi.com hazır
Kitapların hazırlanması için her banka hakkında hazırlanmış Hazine murakıp raporları detaylı biçimde incelendi. Kitapta bankaların tarihçesi, TMSF’ye devir öncesi, devir sırasındaki gelişmeler ve tahsilat çalışmalarına da yer verildi. Ayrıca banka ve eski sahiplerine karşı açılan kamu davaları da anlatıldı. Konuyla ilgili olarak bir mektup hazırlayan TMSF, çalışmanın amacını şöyle ifade etti:
“Bu projeyi, geçmiş dönemde bankacılık sektöründe yaşanan sorunların sebep ve sonuçlarının anlaşılmasına katkı sağlamak, edinilen tecrübeleri finans ve ekonomi dünyası ile paylaşmak, kamuoyunun merak ettiği sorulara cevap vermek amacıyla başlattık. Ayrıca Fon’un şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerine olan bağlılığın bir gereği olarak yürüttüğümüz bu projenin Türk bankacılık literatürü yanında, dünya mevduat sigortacılığının sorunlu bankaları çözümleme literatürüne de büyük bir katkı sağlayacağına inanıyoruz.”
Kitapların tamamı TMSF tarafından kurulan raftemizligi.com isimli internet sitesi üzerinden herkesin kullanımına açık olacak.

Haberin Devamı

İşte kitaplaşan bankalar
TYT?Bank,?İmpeks Bank, Marmarabank, Türkbank, Egebank,?İnterbank,?İktisat Bankası,?Etibank,?Toprakbank,?EGS Bank, Yurtbank, Bank Ekspres, Esbank, Bank Kapital, Pamukbank,?Demirbank, Ulusal Bank, Yaşarbank, Sitebank, Tarişbank,?Kentbank,?Sümerbank, Bayındırbank, Kıbrıs Kredi?Bankası, İmar Bankası

Ertürk, salı günü Ürdün’e gidecek
Milliyet’in edindiği bilgiye göre, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanı (TMSF) Ahmet Ertürk, raf temizliği projesinin tanıtımının ardından ilginç bir yurtdışı seyahati yapacak. Ertürk, Kemal Uzan ve oğlu Hakan Uzan’ın yaşadığı Ürdün’e gidecek. Haklarında Interpol tarafından kırmızı bülten çıkartılan Kemal ve Hakan Uzan’ın Ürdün’de yaşadığı düşünülüyor. Ürdün Kralı ile yakın arkadaş olan Hakan Uzan’ın ve ailesinin bu ülkede turizm ve telekomünikasyon alanında birçok şirketi bulunuyor.
TMSF Başkanı burada Ürdün Mevduat ve Sigorta Fonu’nun ev sahipliğini yaptığı “Global krizden çıkış yolları” konulu uluslararası toplantıya katılacak. Türkiye’nin batık bankalar projesini ve tahsilat tecrübesini anlatacak olan Ertürk, Raf Temizliği projesinden söz edecek. Ertürk’ün katılacağı toplantıya Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF), ABD Mevduat Sigorta Fonu ile birçok ülkeden yetkililer katılacak.