Ekonomi 4.2 milyar $'lık 'Merkez' hamlesi

4.2 milyar $'lık 'Merkez' hamlesi

28.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası yabancı para zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırarak dolarizasyonu caydırmayı amaçlayan bir adım daha attı. Kararın ikincil bir etkisinin ise brüt rezervlerde artış olması bekleniyor.

4.2 milyar $lık Merkez hamlesi

Piyasalar sakin

Haberin Devamı

Merkez Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla yabancı para mevduata/katılım fonlarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırılmasına karar verilmiştir” denildi. Açıklamada söz konusu değişiklik ile piyasadan yaklaşık 4.2 milyar dolar tutarında likidite çekilmesi beklendiği belirtildi. Reuters’a bilgi veren bir bankanın ALM masası işlemcisi, şu yorumu yaptı:

“Karar dolarizasyonu caydırmayı amaçlıyor. Önceki adımlara benzer şekilde bankalar için döviz mevduatı tutmayı maliyetlendiriyor. TL mevduat ile kıyaslamalı bakıldığında TL mevduat toplamayı bankalar için daha cazip yapmayı amaçlıyor. İkincil etki olarak da TCMB rezervlerini artıracak bir karar.”

Haberin Devamı

Öte yandan ABD, İngiltere ve Avrupa başta olmak üzere bir çok küresel piyasanın dün resmi tatil nedeniyle kapalı olması ile birlikte piyasalarda da hacimler düşük kaldı. Dolar/TL ise dar bir bantta seyretti.

Cuma gününe 6.12 civarında başlayan küresel iyimserlikle günü 6.07 civarında tamamlayan dolar/TL dün güne 6.08 civarında başladı. Kur gün içinde 6.0370’e geriledikten sonra 6.05 civarında seyretti.