Ekonomi 400 milyon euro ‘kıyak’ için Lagarde sorguya...

400 milyon euro ‘kıyak’ için Lagarde sorguya...

20.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

IMF Başkanı Christine Lagarde, Fransa Maliye Bakanı olduğu dönemde, Fransız işadamı Bernard Tapie’ye 400 milyon euro ödenmesiyle sonuçlanan bir tahkim davasındaki ‘rolü’ nedeniyle mahkemede ifade vermeye çağrıldı.

400 milyon euro ‘kıyak’ için Lagarde sorguya...


Mayıs sonu mahkemeye çıkacak olan Lagarde, 2007 ve 2012 başkanlık seçimlerinde eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’yi destekleyen Bernard Tapie’ye iltimaslı davranıp davranmadığı sorularına yanıt verecek.

Tapie ihya oldu!
Bernard Tapie, Adidas’ın eski sahibi. Soruşturma, Lagarde’ın 2007 yılında Tapie ve Credit Lyonnais bankası arasındaki ticari anlaşmazlığı tahkime götürme kararı üzerinde duruyor. Tapie ve banka arasındaki anlaşmazlık, 1993 yılında Adidas’ın satışından kaynaklanıyordu. Tapie, o dönemde bankanın büyük hissedarı olan Fransa devletini, Adidas’ı değerinin altında gösterip kendisini zarara uğratmakla suçluyordu.
Lagarde’ın göreve çağırdığı tahkim kurulu, Tapie’nin lehinde karar verdi. Müflis işadamı Tapie’ye tahkim yolunun açılması Fransız kamuoyunda büyük eleştiri konusu oldu. Tapie, Olympique Marsilya futbol kulübü başkanıyken şike nedeniyle bir dönem hapse de girmişti.
Aldığı parayla borçlarını ödeyen ve kalan 20 - 40 milyon euro arası parayla da tekrar iş kuran Tapie’nin tekrar politikaya dönerek 2014’te Marsilya belediye başkanlığına aday olması bekleniyor. Soruşturma kapsamında Fransız polisi geçen ay Lagarde’ın evine baskın düzenleyerek arama yaptı. Bir önceki IMF Başkanı Dominique Strauss - Kahn ise New York’ta bir otel görevlisine tecavüz ettiği suçlamasıyla başlayan süreç sonunda koltuğunu kaybetmişti.