Ekonomi 500 milyon dolarlık devdi, iflas erteleme istedi...

500 milyon dolarlık devdi, iflas erteleme istedi...

23.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bir dönem Türkiye’nin en büyük şirketleri arasında yer alan ve varlıkları 500 milyon doları aşan Ataç İnşaat, zor günler yaşıyor.

500 milyon dolarlık devdi, iflas erteleme istedi...

Şirketin alacaklıları iflas isterken, şirketi iflastan kurtarmak için yönetime gelen fon şirketi de iflas erteleme istedi. Şirketin kurucu ortaklarından Hüseyin Çalık’ın kızı Lale Çalık Sarper ise, yeni yönetim kurulu hakkında suç duyurusunda bulundu.
1960’da Hikmet Ataman ve Hüseyin Çalık’ın kurduğu Antalyalı sanayi devi Ataç İnşaat ve Sanayi A.Ş., Anteks dokuma fabrikaları, Ataç Tarım, Nisan Enerji, Antalya Koleji, Doruknet gibi firmaların yanı sıra Khan ve Kemer Resort otellerini barındırıyordu. Ataç İnşaat’ın 2011 öncesi cirosu 1 milyar liraya yakındı.
Anteks ile Armani, Lacoste, Versace gibi dünya devlerine üretimler yapan Ataç’ın çöküşü, kurucularının ölmesi ve 2011 Haziran ayındaki halka arzla başladı. Borsada zarar etmeye başlayan, borçlanan Ataç ve bünyesindeki diğer şirketler, geçen yıl Lüksemburg merkezli Telos Fon şirketine devredildi. Şirket hisselerini şahsi mal varlıklarına dokunulmayacağı garantisiyle devreden Ataman ve Çalık ailelerinin temsilcileri, yönetimden çıktı. Ancak bu süreçte Çalık’ın şahsi mal varlıklarına borçlar nedeniyle haciz işlemi uygulandı. Bağlı şirketlerin çoğu satıldı.

Haberin Devamı

Suç duyurusu yapıldı

Telos, geçtiğimiz eylül ayında anlaşmayı iptal edip, yönetimden çekildi. Yönetime Telos firmasının yönetiminde de olan isimlerin oluşturduğu Boğaziçi A.Ş. geçti. Yeni yönetim kurulu Ataç ve Anteks için iflas erteleme istedi. Birçok alacaklı ise şirketin iflası için başvurdu.
Babasına ait mal varlıklarına haciz işlemini durduran, yüzde 25 hisseyi temsil eden Hüseyin Çalık’ın kızı Lale Çalık Sarper, aralarında şirketin eski çalışanlarının da bulunduğu yeni yönetim kurulu hakkında Antalya Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda, tüm yöneticiler hakkında borçları yapılandırmak güveni kötüye kullanma, şirketi zarara uğratma, malların gayriresmi elden çıkmasına göz yumma, rekabet yasağının ihlali, sahte belge kullanımı ve dolandırıcılık gibi unsurlar yer aldı.