Ekonomi ‘5G’yi canlı test etti bedava lisans istedi

‘5G’yi canlı test etti bedava lisans istedi

06.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Turkcell Genel Müdürü Terzioğlu, “Türkiye 5G’ye sahip ilk ülkeler arasında yer almalı. Sabit altyapı lüks değil. Tahsis edilen frekanslardan ücret alınmamalı. 5G için bu şart” dedi.

‘5G’yi canlı test etti bedava lisans istedi

Turkcell, Samsung Türkiye işbirliğiyle canlı 5G deneyimine imza atarken, lisans bedelleri gündeme getirildi. 5G teknolojisi, Turkcell altyapısı ve Samsung’un sunduğu 5G sabit kablosuz erişim teknolojisiyle canlı deneyim alanında hayat buldu.

Haberin Devamı

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, 5G alanında Türkiye’nin söz sahibi olması ve en yeni teknolojilerin Türkiye’de de hayat bulması için uluslararası teknoloji devleriyle işbirliklerine devam edeceklerini söyledi.

‘Altyapı lüks değil’

Terzioğlu, ilk canlı 5G deneyiminin şubat ayında Güney Kore’de Samsung ile imzaladıkları işbirliği protokolünün hayata geçmiş somut bir örneği olduğunu dile getirerek, “Türkiye’nin dünyada 5G teknolojisine sahip ilk ülkeler arasında yer almasını hedefliyoruz. Bugün dünyada mümkün olan en hızlı mobil şebekeyi kurmuş durumdayız. 5G sadece bir haberleşme teknolojisi değil, topyekun dönüşümün, otomotiv, tarım, sağlık gibi sektörlerin dijitalleşmesinin ve Sanayi 4.0 dönüşümünün temeli. Tüm çabalarımız, teknoloji tüketen değil üreten ülke konumuna gelebilmek yönünde” dedi.

Haberin Devamı

Konuşmasında sabit altyapının lüks olmadığına, ülkemizi uluslararası rekabete hazırladığına da işaret eden Terzioğlu, “Türkiye’nin bu teknolojilere ihtiyacı var. Telekom teşvik almayan tek sektör. Teşvik de istemiyoruz ama hiç olmazsa yaptığımız yatırımların amacına en uygun şekilde, en hızla hayata geçeceği bir ortamı yaşatalım, var edelim. Bu alanda dünyada kötü örnekler de var ama Türkiye’nin güzel örneklere bakması lazım. Japonya’nın Kore’nin spektrumuna bakmamız gerekiyor. Ayrıca Türkiye tekrar mükerrer yatırımlar yapacak kadar zengin değil. 5G’de fırsatı kaçırmayalım gelin beraber yatırım yapalım. Türkiye’nin datasını da Türkiye’de tutalım” diye konuştu.

Terzioğlu, telekom şirketlerine tahsis edilen frekanslardan ücret alınmaması gerektiğini de vurgulayarak, “Bence 5G teknolojileri için bu şart. Daha 4.5G’ye yeni geçtik, ciddi yatırımlar yaptık. Bunlar Türkiye’nin altyapısına yapılan yatırımlar” değerlendirmesin yaptı.

‘Mükerrer yatırım olmasın’

5G gibi yeni nesil iletişim teknolojilerinin farklı bir mantıkla hayata geçirilmesi gerektiğini de kaydeden Terzioğlu, “Fiber döşediğimizde 100 liranın 50’sini geçiş hakkı, vergi olarak ödemekten, mobil altyapıda da 100’ün 50’sini hava parası ödemekten bu ülke yoruldu. Üç operatörün de mükerrer yatırım yapmasını önlememiz lazım. Bunun getireceği katma değer devletin ihaleyle alacağı paradan daha büyük ve stratejiktir” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Samsung Electronics Türkiye Başkanı Dae Hyun Kim da, dünyada 5G’ye ciddi oranda yatırım yaptıklarını belirterek, “Ar-Ge’miz bunun için çalışıyor. Teknolojilerimizi firmalarla kullanıyoruz. Turkcell’le kablosuz erişimi test ediyoruz. Bu girişim iki şirket arasında daha ileri adımlara önderlik edecek. Samsung olarak Türk girişimlere destek vermekten mutluyuz” dedi.

Kablosuz erişim teknolojisi

5G sabit kablosuz erişim teknolojisi sayesinde fiber kablo altyapısının bulunmadığı ev ve iş yerlerinde, yüksek kalitede gigabit bağlantı hızlarına ulaşılabiliyor. Turkcell İstanbul Maltepe Plaza ve Kadıköy’ün yanı sıra yeni nesil iletişim teknolojilerinin geliştirilmesi için Turkcell’in yürüttüğü üniversite işbirlikleri kapsamında İTÜ’de de denenen Samsung’un 5G kablosuz erişim teknolojisi, esnek ve hızlı uygulanan bir çözüm olması açısından da öne çıkıyor. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, “4,5G altyapımızı kurarken, geleceği yani 5G’yi düşündük ve buna uyumlu bir sistem kurduk. Üstün altyapımız 5G’yi ülkemizde mümkün kılıyor” dedi.