Ekonomi 6 ayda 500 konut teslim edilecek

6 ayda 500 konut teslim edilecek

11.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Arnavutluk’ta 26 Kasım’da meydana gelen büyük depremden sonra bölgenin yaralarını sarmak için harekete geçen Türkiye, ülkenin ihtiyaçları kapsamında 500 konutu hayata geçirmek için çalışmaları son aşamaya getirdi.

6 ayda 500 konut teslim edilecek

Bölgedeki deprem sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkeye 500 konut yapılmasıyla ilgili talimat vermiş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bölgede hasar tespit çalışmaları yapılmıştı. Çalışmalar ardından insani yardım ve hibe niteliğindeki konutların yapımına kısa süre içinde başlanıyor. Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Arnavutluk’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, konutları hayata geçirmek için ‘Afet Sonrası Konut Yapımı Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı’ metnini hazırladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Bakan Kurum, “Yapım sürecinde uygulamaları, Bakanlığımıza bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığımız (TOKİ) yapacak” dedi.

Bugün imzalanıyor

Bakan Murat Kurum, temasları kapsamında dün Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ilir Meta, Arnavutluk Yeniden İnşa Devlet Bakanı Arben Ahmetaj ve Arnavutluk Çevre ve Turizm Bakanı Blendi Klosi ile de görüştü. Kurum ile beraberindeki heyet bugün ise Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın katılacağı törende proje protokolünü imzalayacak. Proje, Arnavutluk’un Laç bölgesinde hayat bulacak.

Bakan Kurum, yer tesliminin ardından ocak ayı sonunda başlayacak projeyle ilgili olarak şu bilgileri verdi:

“Arnavutluk kültürüne uygun şekilde mahalle yaşantısını sergileyecek, zemin artı dört katı geçmeyen örnek bir proje yapmak istiyoruz. Ocak ayı sonunda başlamayı hedeflediğimiz projeyi en geç altı ay içinde yapıp teslim edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Hasar tespiti yapıldı

Arnavutluk Yeniden İnşa Devlet Bakanı Arben Ahmetaj ile yaptığı görüşme ardından basın toplantısında konuşan Kurum, depremin yaşandığı gün AFAD, Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri, Türk Kızılay’ı ile bölgedeki acil ihtiyaçlar ve barınmaya yönelik çalışmaları hemen başlattıklarını hatırlattı. Kurum, Tiran ve Durres kentlerinde oluşan hasarın tespiti çalışmalarında 1150 yapı ile 6 bin bağımsız birimin incelemesinin tamamlandığını ifade etti.

Yardım seferberliği

Kurum, “TOKİ, yurtdışında muhtelif doğal afetler sonrasında, Endonezya’da 1.050, Sri Lanka’da 500, Pakistan’da 4.620 adet konut yaptı. Somali’de 200 yataklı hastane, Sağlık Meslek Yüksek Okulu ve ibadethane yapımını tamamladı” dedi.

6 ayda 500 konut teslim edilecek

‘Bu projeyi örnek alacağız’

Arnavutluk Yeniden İnşa Devlet Bakanı Arben Ahmetaj, ilk günden itibaren sağlanan dayanışma süreci için Türk halkına teşekkür etti. Türkiye’nin her anlamda yardım elini uzattığını belirten Ahmetaj, ülkeye yapılacak 500 konut için dün itibariyle somut adımın atıldığını söyledi. Ahmetaj, “Bu proje, donatılarıyla, teknolojisiyle bizim yapacağımız projeler için de örnek olacak” dedi. Ahmetaj, “İnşaatlar çok hızlı ilerleyecek, Projenin temmuzda bitirilmesi planlanıyor. Bu büyüklükte bir proje ile karşılaşmadık, bizim için çok değerli” dedi.