Ekonomi 68’lilere selam internete devam

68’lilere selam internete devam

05.08.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Her yıl katılımcı rekoru kıran Bilişim Fuarı’nın bu yılki tartışma konusunun tarafları bir hayli ilginç. Organizasyon 68 kuşağıyla internet kuşağını aynı ortamda "kapıştıracak"

68’lilere selam  internete devam

68’lilere selam internete devam

Her yıl katılımcı rekoru kıran Bilişim Fuarı’nın bu yılki tartışma konusunun tarafları bir hayli ilginç. Organizasyon 68 kuşağıyla internet kuşağını aynı ortamda "kapıştıracak"

ŞÜKRÜ ANDAÇ

4 - 7 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 'Bilişim Zirvesi'nde 68 kuşağı ile 'internet kuşağı' karşı karşıya gelecek. 4 Eylül günü gerçekleşecek bu buluşmada, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi, Türkiye'de de sosyal gelişmeyi derinden etkileyen 68 olaylarının kahramanı olan, bugün 60'lı yaşlardaki 68 kuşağı ile bilişim çağının kahramanı sayılan gençler arasındaki 'çakışan ve çatışan' yanlar ele alınacak.
İki kuşağın temsilcileri gün boyu tartışacaklar. Dünyayı değiştirmeye soyunan eylemci kuşak ile sadece kendini değiştirmekle ilgilenen iki farklı kuşağın düellosu yaşanacak.
Aynı zamanda yaş itibariyle 'babalar ve oğullar', hatta 'dedeler ve torunların' karşılaşması da denilebilecek bu kapışmanın öncesinde, temsilcileri ile konuştuk ve farklılıklarını, özgünlüklerini tespit ettik.

İki kuşak, 15 fark
• 68'liler toplumcuydu, internet kuşağı bireyci.
• 68'liler kavgacıydı. Yumruklar kullanılırdı. Maus ve virüs çıktı mertlik bozuldu. İnternetçi gençler kavgalarını artık maus ve virüsle yapıyorlar.
• 68'liler karşıtlarını haklamayı tercih ederdi. İnternetçiler hack'liyor. 68'liler parka giyinirlerdi, internetçiler marka giyiniyor.
• 68'liler aşka düşkündüler, sevişirlerdi. İnternetçiler sanal seksi tercih ediyor.
• 68'liler ideolojikti, toplumsal amaçları vardı. İnternetçiler sadece kendileriyle ilgileniyorlar.
• 68 kuşağı heyecan ve aşk yorgunuydu, internet kuşağı sörf yorgunu.
• 68 kuşağı ayaklarıyla gezerdi, internetçiler elleriyle geziyorlar
• 68'liler yurtdışına ancak polisten kaçmak için giderlerdi. İnternetçiler bilişimin kalp atışlarını duymak ve çok para kazanmak için gidiyorlar.
• 68'liler ateşli bir kişiliğe sahipti. Edebiyata, müziğe, felsefeye meraklıydı. İçlerine kapanık internetçiler ise bilgisayara ve teknolojiye meraklı.
• 68'liler, Ruhi Su, Beatles, Rolling Stones, John Lenon, Dylan dinlerler, şarkılarında siyasal manifestolar bulurlardı, müzik dinlemek için pikap kullanırlardı. İnternetçiler, Michael Jackson, Britney Spears, Jennifer Lopez dinliyorlar ve şarkı sözleri politik mesajlar taşımıyor, müzik dinlemek için MP3 Player ya da internet programı kullanıyorlar.
• Arkadaşlık 68'liler için her şeydi, yoldaşlıktı. Seyehati ve macerayı seviyorlardı. İnternetçiler sörf ve bilgisayar oyunlarını seviyorlar.
• 68'liler bu dünyada yaşıyorlardı, internetçiler sanal dünyada yaşıyor
• 68 kuşağı yüzyüze konuşurdu, netçilerse chat yoluyla konuşuyorlar.
• 68 kuşağı mektup yazardı, kart atardı. Netçiler e - posta ve e - kart tercih ediyorlar.
• 68'liler, anti Amerikan'dı. En önemli sloganları 'Yankee go home, en önemli eylemleri ise ABD 6. Filo karşıtı eylemlerdi. İnternetçiler ise Amerikancı. Silikon Vadisi'ni kâbeleri olarak görüyorlar.

Fahri Aral (68'li)
Yayın Yönetmeni
Bu kuşak muhalif değil. Biz bireyselleşmeyi öne çıkarmadık. Eskiden ideolojik nosyonlar vardı. Şimdi ise para kazanma derdi var.

Ertuğrul Kürkçü (68'li)
Gazeteci, BİA yöneticisi
68, bence yeni fikirler dönemiydi. İnsanlar dünyanın değişebilirliğine inanıyorlardı. Çok okunuyordu. Okumamak itibar kırıcıydı.

Bir hacker:
Kredi kartı şifrelerini ve mailleri hack ediyorum. Seks içerikli sitelere rahatlıkla girebiliyorum. 'Hack'lemek haz veriyor. Sıkıldığımda ünlülerin maillerini hackleyip, özel dünyalarına bakıyorum.

Ve bir chatci:
En yoğun kullandığım kavramlar e - posta ve ICQ. Bu yeni biçim bence insanların asosyalleşme eğilimini değil de, insanları birbirinden giderek daha fazla koparan hayat temposunun içinde, kişilerin birbirleriyle ilişki kurma, tanıma ve tanınma isteklerini gösteriyor.




EKONOMİ