Ekonomi 8 MİLYON KONUT YIKILIP YENİDEN YAPILABİLECEK

8 MİLYON KONUT YIKILIP YENİDEN YAPILABİLECEK

18.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yıllardır beklenen Kentsel Dönüşüm Yasası çıkarken, gecekondu sahibine konut verilene kadar evi yıkılmayacak. Riskli yapıların boşaltılması için verilen 30 günlük süre 60 güne çıkarıldı. Binasını yıktırmayan vatandaşlar içinse suç duyurusunda bulunulacak

8 MİLYON KONUT YIKILIP YENİDEN YAPILABİLECEK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Van depreminin ardından, "İktidarı kaybetme pahasına yıkacağız" diyerek büyük bir önem verdiği Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda yasalaştı.
Yasaya göre gecekonducuya konut verilene kadar evi yıkılmayacak. Riskli yapıların yıktırılması için hak sahiplerine verilen süre 30 günden 60 güne çıkarıldı. Binasını yıktırmayan için Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulabilecek. Askeri yasak bölgeler, Hazine'nin özel mülkiyetinde bulunan riskli alanlarda ve rezerv yapı alanlarındaki taşınmazlardan; kamu idarelerine tahsisli olanlar Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na (TOKİ) ve belediyeye bedelsiz devredilebilecek.
Riskli yapıların yıktırılmasında hak sahipleriyle anlaşma yoluna gidilecek. Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine kira yardımı yapılabilecek. Riskli bulunan yapıların hak sahiplerine, bu yapıların yıktırılması için 60 günden az olmamak üzere süre verilecek.

‘Bunu mutlaka yapacağız’
Tasarının Meclis Genel Kurulu’nda yasalaşmasının ardından konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar şunları söyledi:
“Türkiye’de Konut stokunun 20 milyona yaklaştı. Bunların da yüzde 40'a yakınının elden geçmesi gerekiyor. Bu 8 milyon konut demek. Bunlara köy, kasaba ve şehirlerin tamamı dahil. Bunu periyotlara bölerek, 2 yıllık, 5, 10, 15, 20 yıllık zaman dilimlerine planlayarak yapmak gerekiyor, çünkü çok büyük bir maliyeti var. Bunu mutlaka yapacağız. Bu benim bakanlığımın ana kaidesi, ana kulvarı. Bu konuda biz çok ciddiyiz ve bir o kadar da heyecanlıyız. Bir saniye bile vakit geçirmeyeceğiz”

Kira yardımı yapılacak
Yıkımların nasıl olacağıyla ilgili bilgi veren Erdoğan Bayraktar, anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan yapıların hak sahiplerinin, hak sahibi olmasalar bile bu yapılarda kiracı veya sınırlı aynî hak sahibi olanların da hak sahibi olabileceğini belirterek şunları söyledi:
“Bunlara proje süresince kira yardımı yapılarak veyahut geçici konut, işyeri temin edilerek mağdur olmaları engellenecek. Projeler çerçevesinde yapılacak işlere (Parsellerin tevhit edilmesine, münferit veya birleştirilerek veya imar adası bazında uygulama yapılmasına, yeniden bina yaptırılmasına, payların satışına, kat karşılığı veya hâsılat paylaşımı ve diğer usuller ile yeniden değerlendirilmesine) hak sahipleri tarafından karar verilecek. Kararlar üçte iki çoğunluk ile alınacak.“

3/2 çoğunluk kaidesi
Bayraktar, “Projelerde üçte iki çoğunluğun kararı uyarınca uygulama yapılabilecek. Tüm hissedarların kararının alınmasına gerek kalmayacak, projeler gecikmeyecek. Çoğunluk kararına katılmayanlar da mağdur edilmeyecek, taşınmazları gerçek değeri üzerinden satın alınacak” dedi. “Biz yıktıktan sonra vatandaşın yerini devlet olarak yapmak niyetinde değiliz” diyen Bayraktar , “Vatandaş kendisi yapacak. Kendisi satmak mı istiyor, satsın. Yapmak mı istiyor yapsın. Kat karşılığı mı vermek istiyorsa versin. Her türlü tasarruf hakkı oradaki parsel sahiplerinin. Burada ikinci önemli husus: binada hissedarların tamamının muvafakatini aramıyoruz. Burada nitelikli çoğunluk yani üçte iki çoğunluk karar verdiği zaman diğer üçte bire diyoruz ki sizde bu karara uymak zorunda” dedi.

Belediyelerle işbirliği
Bayraktar, kentsel dönüşüm projesinde belediyelerle hareket edileceğini, belirterek, yasayla belediyelere her türlü ödenek aktarımı, teknik ve mali desteğin sağlanacağını vurguladı. Bayraktar şu bilgileri aktardı:
“Yasayla, mahalli idareler, Bakanlık öncülüğünde dönüşümde söz sahibi olacak. Olası depremde çok büyük can ve mal kaybına yol açacağı kesin olan riskli alanlar ve yeni rezerv alanların belirlenmesinde mahalli idarelerin görüşleri alınacak. Mahalli idareler, dönüşüm yapılacak alanların belirlenmesinde de Bakanlığa görüşlerini bildirecek. Riskli alanlarda ve rezerv yapı alanlarında, Hazine'nin özel mülkiyetindeki taşınmazlardan kamu idareleri mülkiyetinde veya tahsisli olanlar, bakanlıkça belediyelere devredilebilecek. Yasayla, yeni kentsel dönüşümün oluşumu aşamasında anlaşma sağlanamayan üzerinden satın alınarak tapuda Hazine adına res’en tescil edilecek. Bu durumda, paydaşların kararıyla yapılan anlaşma çerçevesinde değerlendirilmek üzere mahalli idareye devredilebilecek.”

Haberin Devamı

Vatandaş itiraz ederse...
Bayraktar, “dönüşümü kabul etmeyen kişinin hissesinin SPK'ya kayıtlı ekspertiz tarafından değerini tespit edileceğini ve anlaşma sağlayan diğer hissedarlara açık artırmaya satılacağını belirterek, “Eğer üçte ikilik çoğunluk, bu üçte biri almazsa veya alamazsa o zaman biz devlet olarak, onun ekspertiz değeri üzerinden parasını yatırıp, resen hazine adına tescil edileceğiz” dedi. Bayraktar şunları belirtti:
“ Üçte iki çoğunluğun yapmış olduğu anlaşmaya uyacağız. Diyeceğiz ki 'biz aldık ama sahibi sizsiniz. Bizim yerimizi de satın, bizim yerimizi de yapın, bizim yerimize değerlendirin, biz de paramızı alalım diyeceğiz' ve orada razı olmayan vatandaşın parasını da vereceğiz tabi.”

Haberin Devamı

700 milyar liralık maliyet çıktı
7 milyon konuttan her biri ortalama 100 bin liraya mal olsa 700 milyar liralık hacim edeceğini söyleyen Bayraktar, “Kentsel dönüşümde en büyük parasal kaynak 2B arazileri. 2B parasının yüzde 90’ı kentsel dönüşüme harcanacak. İstanbul'da, Antalya'da, Muğla'da, ülkenin çeşitli yerlerinde statik duran, stabil duran arsalar var, araziler var. Bunlar ne olacak? Ekonomiye girecek servis edilecek, bunlar sahiplenecek. Bunları kullananlar tapu sahibi olacak. Bir miktar devlete para ödeyecek. Devlet buradan çok ciddi şekilde kasasına, hazinesine para alacak” dedi.

Molozlar dolgu malzemesi olacak
"Sıfır atık" parolasıyla yola çıktıklarını söyleyen Erdoğan Bayraktar, yıkılan binalardan elde edilen betonun daha çok dolgu malzemesi olarak kullanılacağını kaydetti. Yıkım teknolojisinin çok geliştiğini ifade eden Bayraktar, “Yıkılan binalardan ne malzeme kullanabiliyorsak, kullanacağız. Elde edilen betonu daha çok dolgu malzemesi olarak kullanacak. Ortaya çıkacak ahşap, alüminyum ve PVC yapımlı kapı ve pencereler, demir ve çelik malzemeler, bakır kablolar, tesisat malzemeleri, kiremit ve ahşap malzemeleri yerinde kolayca ayrıştırıp yapı sektörüne kazandırılacak. Geri kalan molozları ise özel kurulan geri dönüşüm tesislerinde işleyip düşük kaliteli beton ve çimento haline getirilecek” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Kat Mülkiyeti sıkıntısı ortadan kalkacak
İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, yasayı desteklediklerini belirterek, yasayla birlikte deprem riski taşıyan yapıların dönüştürülmesindeki engellerin ortadan kaldırılacağını vurguladı. Durbakayım, “Riskli yapılardaki bazı malikler dönüşümün önünü tıkıyordu. Yasayla birlikte bu yol açıldı” dedi.
Dönüşümde her şeyin devletten beklenmemesi gerektiğinin altını çizen Durbakayım, sivil seferberlik anlayışıyla hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Kat mülkiyetinin oluşturduğu sorunların yasayla birlikte çözüleceğini ifade eden Durbakayım, “Dönüşümün gerçekleşmesi için çoğunluk sağlanması yeterli olacak. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun yarattığı sorunlar da giderilmiş olacak” diye konuştu. Çalışmalar başlarken önceliklerin belirlenmesi gerektiğini anlatan Durbakayım, “Riskli binalar tespit edilmeli ve bu yapılardan başlanmalı” dedi.

Kanun bir an önce hayata geçirilmeli
GYODER Başkanı Işık Gökkaya ise, “İstanbul’da 2 milyon konutun güvenli yapılarla değiştirilmesi söz konusu. Beklenen İstanbul depremi de göz önüne alındığında, kanunun önemi ortadadır” dedi.
Sürecin yıllar içinde tamamlanacağını anlatan Gökkaya, “Bu sürecin başlatılmasında gecikilen her günün bedeli, insan hayatı ile ölçümlenebilecek ağır sonuçlar doğurabilecek” dedi.
Topyekün bir uzlaşma ile konuya ilişkin tüm tarafların, kamunun, özel sektörün, STK’ların ve halkın desteklerinin gerekli olduğunu kaydeden Gökkaya, “Keza kanunun biran önce hayata geçmesi ve çalışmaların hızlı, sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için tüm tarafların pozitif bir tutum içinde sürece katkılarının devamı gerekir. Bununla birlikte, konunun finansal ve sosyal alt yapısını destekleyici zeminlerin de biran önce hazırlanması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

GÜNÜN PROJESİ
ATAKENT’TE 303 BİN LİRAYA TEMALI PROJE

Son yıllarda İstanbul’un hızla gelişen bölgelerden biri olan Atakent’te geliştirilen Terrace Tema, 360 derece göl, deniz ve park manzarasıyla dikkatleri üzerine çekiyor. İnanlar İnşaat tarafından gerçekleştirilen proje, butik konseptte inşa ediliyor.
30 dönümlük arazide hayata geçirilen Terrace Tema projesi toplamda 416 daireden oluşuyor. 30 ve 40 katlı olmak üzere 2 blok olarak tasarlanan Terrace Tema projesinde büyüklükleri 88 ile 245 metrekare arasında değişen 1+1, 2+1 ve 3+1 daire seçeneklerine yer veriliyor.
3 metre tavan yüksekliğiyle ferah bir ortam sunulan dairelerden kapalı otoparka doğrudan erişim imkânı verilen projenin 25 dönümü projenin sakinleri için ayrılmış durumda. 3 bin 210 metrelik 4 ayrı yürüyüş parkuru ve 525 araçlık otopark kapasitesi gibi ayrıcalıkların dışında proje, açık-kapalı yüzme havuzu, fitness center, türk hamamı, sauna, tenis kortları, basketbol ve futbol sahası gibi sosyal donatılara sahip.
Japonya’daki Zen rahiplerince meditasyon amaçlı tasarlanan Zen bahçelerine de yer verilen projede cafe, restoran hizmetleri de sunuluyor. Havaalanına 8 dakika mesafede yer alan Terrace Tema, E-5,Tem’e ve metro, raylı sistem durağına yakınlığı ile ulaşım kolaylığı sağlıyor.
Projenin teslim tarihi ise Şubat 2014 olarak planlanıyor.

Haberin Devamı

Yabancıya konut satışı için Sotheby’s ile anlaştı
Yabancılara gayrimenkul satışının yasalaşmasıyla birlikte gayrimenkul sektörü de yurtdışında faaliyetlerini hızlandırdı. Bu firmalardan biri de Torunlar GYO oldu. Firma, yabancılara gayrimenkul satışı için gayrimenkul satış ve danışmanlık şirketi Sotheby’s International Realty ile anlaştı.
Anlaşma kapsamında Sotheby’s International Realty, Torunlar GYO’nun portföyünde yer alan, Türkiye’nin en büyük karma kullanım projesi Mall of İstanbul’un yabancılara satışını gerçekleştirecek. Konuyla ilgili görüşlerini belirten Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, “Mütekabiliyet Yasası Türk Gayrimenkul Sektörü’nün ve de dolaylı olarak turizm, perakende ve gıda gibi birçok sektörün canlanmasına katkı sağlayacak önemli bir yasadır” dedi.

Next Level projesinde rezidanslar satışa çıktı
Ankara’nın ofis, rezidans ve alışveriş merkezi özellikli ilk karma kullanımlı projesi Next Level’da rezidans satışları başladı. Açıklamada, Pasifik İnşaat tarafından hayata geçirilen Next Level Rezidans’ın ön satış döneminde yüzde 20’sinin satıldığı belirtildi. Toplamda 105 dairenin yer aldığını Next Level Rezidans’ta daireler 1+1’den 5+1’e kadar farklılık gösteriyor.
Konut büyüklüklerinin 100 ile 426 metrekare arasında değiştiği proje, 4 metrelik kat yüksekliğine sahip. Dairelerin metrekare fiyatları ise 7 bin ile 8 bin lira arasında değişiyor. Next Level Rezidans’ta yer alan sosyal katta, lounge alanı, kütüphane ve 334 metrekarelik teras yer alırken, spor alanında ise yoga/pilates stüdyosu, masaj odası, saunalar, buhar odaları ve dinlenme alanlarına yer veriliyor.

‘Bura’da 1+1 dairelere özel kampanya yapıyor
Yirikler İnşaat tarafından Esenyurt’ta hayata geçirilen Bura Residence’dan kampanya haberi geldi. Kampanya kapsamında kısa bir süreliğine 1+1 daireler 79 bin lira satış fiyatıyla tüketicilerle buluşuyor. Kampanyanın yanı sıra, projeden konut sahibi olmak isteyenler yüzde 5 peşinat ödeyerek daire sahibi olabiliyor. Yapılan peşin ödemeden 4 ay sonra ise kalan miktarın yüzde 25’i ödeniyor.
9 bin metrekare arsa üzerinde 35 bin metrekare kapalı alana sahip Bura Residence, 30 ve 17 katlı iki ayrı bloktan oluşuyor. Projede satışlarına başlanan A blok 30 katlı 352 daireden, B blok ise 17 katlı olarak 52 daireden oluşuyor.

Pendik’te metrekareyi 2 bin 200 liradan sunuyor
Okkalar İnşaat tarafından inşa edilen Arma Business&Life projesi, Kurtköy Pendik’te hayata geçiriliyor. 30 milyon lira yatırım değeri ile inşa edilen proje, 264 home-ofisten oluşuyor. 14 bin metrekare arsa üzerinde yükselen ve 30 bin metrekarelik inşaat alanına sahip projede, 48 ile 235 metrekare arasında değişen home-ofislere yer veriliyor. Formüla 1 pisti, Sabiha Gökçen Havaalanı, yeni fuar alanı, marina, teknopark ve alışveriş merkezlerine yakın bir lokasyonda konumlanan projede 21 Mayıs’a kadar sürecek lansman fiyatları metrekarede 2 bin 200 ile 3 bin 100 lira arasında değişiyor. Stüdyodan 3+1’e kadar değişen seçeneklerin bulunduğu home-ofislerin fiyatları ise 137 bin liradan başlıyor.