Ekonomi 81 ile fiber kablo çekti, aynı fiyata 'interneti' uçuracak

81 ile fiber kablo çekti, aynı fiyata 'interneti' uçuracak

31.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Telekom (TT) ADSL’deki internet hızını fiberoptik altyapı ile 81 ilde katladı. ADSL aboneleri fiber geçen bölgede şu anki fiyatlardan çok daha hızlı internet erişimine sahip olabilecek

81 ile fiber kablo çekti, aynı fiyata interneti uçuracak

Türk Telekom, ADSL’den daha hızlı internete karşılık gelen fiberoptik internet alanında iddialı bir adım attı. Şirket daha önce büyük şehirlerde başlattığı fiberoptik internet servisini 81 ile yaydığını açıkladı. Şu anda 730 bin haneye fiber optik interneti ulaştıran Türk Telekom 2011 içinde 3 milyon haneye ulaşmayı hedefliyor. Fiberoptik teknolojide, ADSL’deki bakır kablolar yerine çok daha hızlı veri akışı sağlayan saç teli boyutlarında ince teller kullanılıyor. Şirketin şu anda 150 bin 600 kilometrelik fiberoptik altyapısı bulunuyor.

29 TL’ye “24 Mbit” hız
Fiber altyapı ulaşan yerde ADSL kullanan kullanan aboneler mevcut tarife fiyatlarıyla yeni nesil altyapı üzerinden daha hızlı internete bağlanabilecek. Örneğin Türkiye’de en çok kullanılan tarife yapısı olan 8Mbit kotalı tarifede aylık 29 TL ödeyen bir abone 24 Mbit hızda internet kullanmaya başlayacak. 49 TL ödeyerek kotasız 8 Mbit hızda internet kullanan abone ise 24 Mbit’e çıkacak. Diğer hızlar (35-50-100 Mbit) ise tarife ücretleri üzerinden yeniden değerlemeye tabi tutulacak. Türk Telekom toptan olarak bu tarifeleri açıklıyor ardından perakende fiyatları TTNET, Superonline gibi internet servis sağlayıcılar tarafından belirlenecek.
Türk Telekom’un bu operasyonla hedefinin aynen ADSL’de olduğu gibi fiber teknolojisini tüm Türkiye’de yaygınlaştırmak olduğu bildirildi. Şirket bu servisi siteler ve yeni yerleşim noktaları değil mevcut binalarda da başlatıyor.

2.2 milyar TL yatırım
Türk Telekom CEO’su Gökhan Bozkurt, 6.8 milyon ADSL müşterileri bulunduğunu belirterek, “Yüksek hız, yüksek kalite ve yüksek kapasite istiyor. Biz de tekrar bir ateşi fitillemek zorunda kaldığımızı hissettik. Türkiye’yi artak fiberoptik ağlarla öreceğiz” dedi. Bozkurt, son 6 yılda 10 milyar liraya yakın yatırım yaptıklarını, 2011’in ilk 9 ayında 1.5 milyar lira yatırımın gerçekleştiğini 2011 yılsonu hedefinin 2.2 milyar lira olduğunu hatırlattı.
Şirketin yurtdışı çıkış hızı 2005 yılında 30 gigabit iken, bugün 40 kat arttığını, data kullanım oranlarının ise son 6 yılda 10 kata çıktığını ifade eden Gökhan Bozkurt, bu durumda fiber dönüşümünü yapmanın kaçınılmaz hale geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

Modem değişiyor geçiş ücreti yok
Türk Telekom Pazarlama ve İletişim Başkanı Erem Demircan, fiber internete ulaşan hane ve işyerlerinin yılsonunda 3 milyon gibi bir rakama ulaşacağını söyledi. Fiber altyapısının bulunduğu yerlerde ADSL müşterilerinin, talep ettikleri fiber internet paketine geçiş yapabileceklerini ve geçiş ücreti ödemeyeceklerini ifade eden Demircan, mevcut müşterilerin ADSL paketi için ödedikleri ücrette değişiklik olmadan yüksek hızlı fiber internet paketlerinden faydalanmalarını sağlayacaklarını anlattı. Demircan, fiber internetten yararlanmak için daha yüksek hızlara uygun modemlere ihtiyaç duyulduğunu, internet servis sağlayıcıların da uygun şartlarla bu modemleri müşterilere sağlayacağını hatırlattı.