Ekonomi AB’den ağır tokat Türkiye’den açık çek

AB’den ağır tokat Türkiye’den açık çek

31.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa’da, Apple’a 13 milyar euro’luk rekor vergi cezası kesilirken, Türkiye’den davet geldi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, attığı tweet’le Apple’ı Türkiye’ye çağırarak, daha iyi vergi teşvikleri sunacaklarını söyledi

AB’den ağır tokat Türkiye’den açık çek

Avrupa Birliği Komisyonu, iPhone’un yaratıcısı ABD’li teknoloji devi Apple’a rekor ceza keserken, Türkiye’den ise firmaya davet geldi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Apple’ı Türkiye’de yatırıma davet etti. Apple, İrlanda hükümetiyle özel anlaşmalar yaparak ödemesi gereken kurumsal vergiyi düşürdüğü gerekçesiyle 13 milyar euro (14.5 milyar dolar) para cezasına çarptırıldı.
Bu kararın açıklanmasından sonra Mehmet Şimşek, resmi hesabından İngilizce olarak attığı tweet’te “Apple, Türkiye’ye taşınmalı. Daha cömert vergi teşviği sağlamaktan mutluluk duyarız. Apple, AB bürokrasisiyle uğraşmak zorunda kalmayacak” dedi.
Daha az vergi ödedi
Apple’ın, İrlanda’da hükümetle özel anlaşmalar yaptığı, 2003-2014 yılları arasında yüzde 1 olan kurumsal vergi yerine yüzde 0.005 oranında vergi ödediği tespit edildi. Apple CEO’su Tim Cook ise 5 bin 500 kişi istihdam ettikleri İrlanda’da tüm vergilerini ödediklerini iddia ediyor. Bu rakam AB’de bugüne kadar verilen en yüksek vergi cezalarından biri oldu.
AB Rekabet Komisyonu yetkilisi Margrethe Vestager, üye devletlerin başka firmaların yararlanamadağı vergi avantajlarını belli firmalara veremeyeceğini söyledi. Vestager, “Komisyon soruşturması sonrasında İrlanda’nın Apple’a illegal vergi avantajı sağladığı tespit edildi. Bu da yıllardır Apple’ın ülkede diğer firmalara göre daha az vergi ödemesine neden oldu” diye konuştu.
İrlanda hükümetinin bu karardan sonra, Apple’ın ülkedeki şirketleri Apple Sales International ve Apple Operations Europe’da elde edilen bütün karlar için yüzde 12.5 oranında kurumsal vergi uygulaması gerekecek.
İrlanda ise, Apple’a herhangi bir ayrıcalık tanımadığını belirterek, Apple’ın bütün vergilerini ödediğini söyledi. İrlanda Maliye Bakanı Michael Noonan, alınan kararı kabinede temyize götüreceğini söyledi. Noonan, “Vergi sistemimizin bütünlüğünü savunmamız gerekiyor. İş dünyasında vergi konusunda bir kesinlik sağlamalıyız ve AB’nin bazı kararlarına meydan okuyabilmeliyiz” dedi.
Apple: Karar siyasi
Bu karar, AB ve ABD arasındaki vergi kavgasını da tekrar gündeme getirebilir. Apple kararı kanuni temeli olmayan politik bir hareket olarak değerlendiriyor. Şirket yetkilileri, kararın geri alınacağından emin olduklarını söyledi.
Bu karardan sonra İrlanda, 2003 yılından itibaren firmayla ilgili vergileri hesaplayarak geri tahsil etmekle yükümlü. Komisyon geriye dönük ödemelerin 13 milyar euro olduğunu hesaplıyor. AB’de daha önce bu konuda Alman Nürburgring firmasına 1.3 milyar euro ceza kesmişti. Apple’a kesilen ceza bunun yanında çok yüksek kaldı.
Avrupa Birliği Komisyonu daha önce de Amerikan kahve zinciri Starbucks ve otomobil üreticisi Fiat Chrysler’ı, Avrupa’daki vergi politikaları yüzünden cezalandırmıştı.
Almanya’nın hakim olduğu AB’nin, bu kararla ABD’nin daha önce Volkswagen’e kestiği 15 milyar euro’luk emisyon hacmi cezasının intikamını aldığını belirtenler de bulunuyor.
Yeni iPhone modelini 7 Eylül’de tanıtıyor
Apple’a, Avrupa’da kesilen cezanın merakla beklenen yeni cep telefonu modeli iPhone 7 ve akıllı saati Apple Watch’un lansmanını da olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor. Bu yılki lansman, Apple’ın satışlarının düştüğü kritik bir döneme denk geldi. Apple, yeni iPhone modelini 7 Eylül’de tanıtacağını duyurdu. 4.7 inçlik iPhone 7 ve 5.5 inçlik iPhone
7 Plus modeli gelmesi bekleniyor. iPhone 7 Plus modeli çift arka kamera barındıracak. Bir diğer özellik olarak da artık geleneksel 3.5 mm’lik kulaklık girişi olmayacak. Bunun yerine iPhone kulaklığı artık ‘lightning’ portu üzerinden cihaza bağlanacak. Apple,
iPhone 7’nin yanı sıra, MacBook, iPad ve Apple Watch’a ait yenilikleri de tanıtıyor olacak.