Ekonomi AB zirvesi bitti, sıra Irak’ta

AB zirvesi bitti, sıra Irak’ta

15.12.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

AB zirvesi bitti, sıra Irak’ta

AB zirvesi bitti, sıra Irak’ta



AB zirvesi bitti, sıra Irak’ta


Türkiye kritik bir dönemden geçiyor. Tarihi dönemeç 12 Aralık Kopenhag zirvesi geride kaldı. Zirve öncesinde gündeme damgasını vuran AB ilişkileri, zirvede ortaya çıkan sonuçlarıyla bundan sonra da oldukça yoğun tartışılacak. Çıkan sonuçlar iyimser ve kötümser bakışla farklı olarak algılanabilir nitelikte. 40 yıllık serüvende tam üyeliğe ilk kez bu kadar yaklaşılması iyimserlerin bakış açısı. Deklare edilen tarihin beklentilerimizden biraz uzak olması ise kötümserlerin tezi.
Bundan sonraki dönemde gündemde ön sıraya yerleşecek unsur ise Irak konusundaki gelişmeler olacak. Harekâtın çok kısa vadede gerçekleşmesi beklenmiyor. Harekât için hazırlıklar henüz tamamlanmış değil. BM silah denetçilerinin çalışmaları ise devam ediyor ve Irak’ın konu hakkındaki raporu inceleniyor. Diğer taraftan, hedeflenen harekâtı gerçekleştirebilmek için ABD’nin Türkiye’nin desteğine ihtiyacı var. Bu noktadaki müzakerelerin karşılıklı olarak devam etmesi bekleniyor.
Önümüzdeki dönemde piyasa gündemine yerleşecek bir diğer unsur ise ekonomik politikalar olacak. 2003 yılına ilişkin makro ekonomik hedefler konusunda önümüzdeki kısa vadede karar verilecek. Konu IMF ile müzakere edilecek.
Bütün bu gelişmeler aslında piyasalarda yönü belirleyecek unsurlar. Gerek dış politikada gerekse iç politika ve ekonomik hedeflere yönelik alınacak kararlar gerek hisse senedi piyasasında gerekse bono piyasasında yönü belirleyecek.

Geçtiğimiz haftanın en çok kazandıran fon türü B tipi yabancı menkul kıymet yatırım fonları idi. 3 Kasım seçimleri sonrasında döviz kurları sürekli gerileme gösteriyordu.
İki hafta önce TCMB’nin kurlardaki gerileme karşısındaki tavrını ortaya koyması ve döviz kurlarının yükselmesi yönünde piyasaya müdahale edebileceğini açıklamasının ardından döviz kurları destek seviyesinden yukarı doğru hareketlenmişti. Bayram öncesine nazaran yaklaşık yüzde 2 seviyesinde değer kazanan döviz kuruna bağlı olarak bu tür yatırım fonları yüksek haftalık getirilere imza attılar. Yılbaşı getirileri ise döviz kuru getirisine paralel dönemsel enflasyonun oldukça altında kaldı.

Geçtiğimiz hafta A tipi yatırım fonları, hisse senedi piyasasında yaşanan kayba paralel yüzde 0,36 oranında kaybettirdi. Yılbaşına göre analizde ise yüzde 16,9’luk bir getiri performansı söz konusu. B tipi yatırım fonlarında ise geçtiğimiz hafta yüzde 0,84’lük bir getiriyle sona erdi. Yılbaşına göre getiri ise yüzde 44,6 oldu.
Yılbaşından bu tarafa getiriler incelendiğinde yüksek getirilerin B tipi yatırım fonlarında yoğunlaştığı görülüyor. Yılbaşına göre ortalamada yüzde 45- 50 aralığında getiri sağlayan B tipi değişken ve B tipi tahvil bono fonları sektörün lideri konumunda. B tipi likit fon getirileri ise yılbaşına göre yaklaşık yüzde 40 seviyesinde.
En iyi A tipi yatırım fonları ise yüzde 23 ve yüzde 18’lik yılbaşı ortalama getirileri ile sırasıyla A tipi karma ve A tipi değişken fonlar. Bu fonların ortak özelliği karakterleri gereği nispeten düşük oranda hisse senedi yatırımı yapıyor olmaları. Hisse senedi piyasasının olumsuz performans gösterdiği 2002 yılında bu özellik söz konusu yatırım fonlarını avantajlı kıldı.










Tabloda kullanılan veriler, Kurumsal Yatırımcılar Derneği’nin (KYD)web sitesinden alınmış ve analiz edilmiştir.