Ekonomi ABD, banka bilançolarında bahar temizliğine başlıyor

ABD, banka bilançolarında bahar temizliğine başlıyor

24.03.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

ABD, kamu ve özel sektör ortaklığıyla banka bilançolarındaki ‘zararlı varlıkların temizlenmesi’ planını 100 milyar dolarlık kamu fonuyla başlatıyor. Plan 1 trilyon dolara kadar genişleyebilecek

ABD, banka bilançolarında bahar temizliğine başlıyor

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, piyasaların beklediği banka bilançolarındaki ‘zararlı varlıkların temizlenmesi’ planını açıkladı. İlk adımda 100 milyar dolarlık kamu fonu ile başlayacak plan 1 trilyon dolara kadara genişleyebilecek.
Kamu ve özel sektör ortaklığıyla yürütülecek olan planda, banka bilançolarındaki kötü krediler Veraset Kredisi ve Borçlanma senetleri denen yeni enstrümanlar vasıtasıyla paketlenerek yatırım fonlarına satılacak. Bu varlıkları satın almaya gönüllü olan yatırım şirketlerine FED ve FDIC (Federal Mevduat Sigorta Fonu) da kaynaklarından düşük faizli kredi sağlanacak. 

Fonlar ilgili ama temkinli
Sistem şöyle işleyecek:
Bir banka elindeki mortgage yatırımlarından kurtulmak istediğinde FDIC’ye başvuracak. FDIC bu varlıklara bir muammen bedel biçecek ve açık arttırmayla satışa çıkaracak. Varlıkları almaya talip olan şirketin de FDIC’den garantili borçlanma fırsatı olacak. Böylelikle mortgage varlıklarının piyasa değerinin belirlenmesi de mümkün olacak.
Planı yatırım çevreleriyle paylaşan ABD Hazine Bakanlığı, Warren Buffett ve PIMCO gibi büyük fonların programa katılacağı izlenimini aldıklarını belirtti.

Geithner ve Bernanke bugün Kongre’de
Geçen hafta ABD’de büyük tartışma yaratan AIG şirketinin yöneticilerine kamu kaynaklarından aktarılan ikramiyeler konusu, ABD Kongresi’nde de tartışılacak. Bugün Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’ndeki oturumda FED Başkanı Ben Bernanke ve Hazine Bakanı Tim Geithner de soru yağmuruna tutulacak.