Ekonomi ABD’de 10 yıl sonra gelen faiz artışı piyasalarda yumuşak geçiş oldu

ABD’de 10 yıl sonra gelen faiz artışı piyasalarda yumuşak geçiş oldu

17.12.2015 - 08:53 | Son Güncellenme:

ABD Merkez Bankası (Fed), 10 yıldır ilk faiz artırım kararını alarak, piyasalarda 2.5 yıldır beklenen "normalleşme"ye adım atmış oldu. Fed’in piyasaların beklentisi doğrultusunda faiz artışını "0.25 puan" ile sınırlı tutarak "kademeli" adım atması, normalleşmeye "yumuşak geçiş" olarak nitelendirildi.

ABD’de 10 yıl sonra gelen faiz artışı piyasalarda yumuşak geçiş oldu

Fed’in para politikasını belirleyen Açık Piyasa Kurulu (FOMC) politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 0.25 ile yüzde 0.50 aralığına yükseltti. Kurul böylece uzun süredir devam eden ekonominin faiz artırımına hazır olup olmadığı tartışmalarına da son verdi. Türkiye’de de gözler, "faizde adım atmak için Fed kararı"nı beklediğini ilan eden Merkez Bankası’na çevrildi.

Fed’in "yumuşak geçişi" küresel piyasalarda sakin karşılandı; euro/dolar paritesi 1.08 düzeyinde hareket ederken, faiz kararının açıklanmasından önce 2.93 - 2.94 lira dolayında hareket eden dolar ilk işlemlerde de bu düzeyini korudu. Karar öncesi 3.20 lira dolayında olan euro da, 3.19 – 3.20 lira aralığında işlem gördü.

Faiz artış kararının duyurulmasının ardından Fed’den yapılan yazılı açıklamada, 0.25 puanlık artış "kademeli" olarak nitelendirildi ve bu karar, uzun süredir faiz artırımına "hazır" olan FOMC üyeleri ile enflasyondaki "zayıf" gelişme ve küresel büyümede yavaşlamanın ABD ekonomisi risk oluşturduğunu düşünen üyeler arasında varılan "uzlaşma"nın sonucu olduğunun altı çizildi. Fed açıklamasında, işsizliğin yüzde 5’e gerilemesinin önemli gösterge olduğu, enflasyonun orta vadede yüzde 2.0 olan hedefe yükseleceğine ilişkin beklentilerin de güçlendiği belirtildi.

Fed Başkanı Janet Yellen da, faiz kararı sonrası düzenlediği basın toplantısında, "faiz oranında ılımlı bir artışın uygun bulunduğuna" işaret ederek, bunun da, ABD ekonomisinin küresel finansal krizin ardından yaşanan toparlanmadan önemli mesafe alındığını gösterdiğini vurguladı. Yellen, sıradaki faiz artırımlarının uzun aralıklarla gelebileceğine de dikkat çekti ve "Bundan sonraki süreç büyük olasılıkla kademeli ilerleyecek" dedi.

Şimşek: Şimdilik piyasaları rahatlattı gibi

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de Fed kararının açıklanmasının ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Fed beklentiler doğrultusunda faiz artırarak şimdilik piyasaları rahatlattı gibi" dedi.

Piyasa analistlerine göre de, 2015 yılı boyunca piyasayı normalleşme politikalarına hazırlayan Fed’in, piyasanın beklentisi dahilinde politika faizini 0.25 puan artırarak "yumuşak bir geçişe" işaret etmesi piyasalar açısından olumlu bir senaryo oluşturdu.

ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan da, faiz kararı sonrası yaptığı değerlendirmede, "Yaklaşık 2.5 yıla dayanan Fed’in normalleşme hikayesi ve 1 yılı geçen faiz artırma sürecinde nihayet önemli bir dönemeç kazasız bir şekilde geçilmiş oldu" dedi ve ekledi:

Haberin Devamı

"Faiz artırımı sonrasında yapılan politika açıklamaları, Fed’in daha önceki söylemleri dahilinde ilk faiz adımından sonra sabırlı davranacağına ve kademeli faiz artışı yapacağına işaret etmektedir. FOMC politika açıklaması ve Janet Yellen’in konuşmaları gösteriyor ki, Fed 2016 yılının kayda değer bir kısmını, muhtemelen ilk yarısını küresel ekonomilerdeki trendi izleyerek geçirecek."

Değerlendirmesini, "Fed’in yumuşak bir geçişe işaret etmesiyle beraber kısa vadede dolarda gevşeme ve küresel hisse senetlerinde de yukarı yönlü hareketlenme görebiliriz" öngörüsüyle sürdüren Erkan. "Bu hamle ve açıklamalar kısa vadede dolarda faiz artırım beklentileriyle meydana gelen yukarı yönlü hareketin bir kısmına realizasyon getirecektir" diye ekledi.