Ekonomi ABD ile krize TAİK formülü

ABD ile krize TAİK formülü

01.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bir süredir gergin seyreden Türkiye-ABD ilişkilerinde iş insanları Türkiye ABD İş Konseyi (TAİK) çatısı altında iyileşme adına her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduklarının mesajını verdi.

ABD ile krize TAİK formülü

Konuya ilişkin bir toplantı düzenleyen DEİK Türkiye-ABD İş Konseyi’nin (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Türk ve Amerikan kamuoyunu doğru bilgilendirmenin TAİK’in önemli görevleri arasında yer aldığını belirterek, bu tarz çalışmalara süreklilik kazandıracaklarını belirtti.

Haberin Devamı

Alt konseyler yolda

İki ülke ilişkisini düzeltmek için ‘ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarını’ kaydeden Yalçındağ, Türkiye-ABD İş Konseyi’nin yeni dönemde farklı ve kapsamlı bir strateji ile çalışmalarına hız vereceğini, iki ülke arasında ilişkilerin iyileştirilmesi yönünde her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduklarını söyledi. Buna göre gelecek aylarda TAİK bünyesinde, alt iş konseyi olarak; California, Florida, Illinois, New York ve Texas İş Konseylerinin kurulması planlanıyor.

Ticaret hacmi giderek arttı

ABD ile Türkiye’nin 1985’te yaklaşık 1.5 milyar dolar olan dış ticaret hacmi, bugün 18 milyar dolara yaklaştı. Türkiye’nin 5. en büyük ihraç pazarı olan ABD’ye ihracat payı toplam ihracat içinde yüzde 4.4 olarak gerçekleşti. Türk firmalarının ABD pazarındaki payı ise binde 3. Her iki ülkenin dünya ile ticaret ve yatırım rakamları dikkate alındığında; mevcut potansiyellerinin henüz istenilen seviye ulaşmadığı görülüyor. Buna rağmen, son bir yılda Türkiye’nin ABD’ye ihracatı ciddi ivme kazanarak yüzde 32 arttı. 2017 yılında ABD’ye ihracat rekoru 8.6 milyar dolar ile kırıldı.