Ekonomi ABD işsizlik verisi dalgalandırdı

ABD işsizlik verisi dalgalandırdı

03.09.2009 - 00:26 | Son Güncellenme:

Dünya piyasalarındaki satış dalgası İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı da (İMKB) salladı

ABD işsizlik verisi dalgalandırdı

Önceki gün Amerika’da AIG gibi büyük bankalar da dahil olmak üzere birçok bankanın ticari krediler nedeniyle sıkıntıda olduğu söylentilerinin yayılmasıyla banka hisselerinde başlayan satışlar Amerikan borsalarında yüzde 2’yi aşan kayıplara neden olmuştu.
Amerika’da dün de özel sektör istihdam (ADP) verisinin beklentilerin üstünde azaldığının ortaya çıkması İMKB’de satışa bahane edildi. ABD’de özel sektör istihdamının 250 bin kişi azalması beklenirken, bu rakamın 298 bin kişi olduğu açıklandı. Uzun bir süredir soluksuz yükselen Türk borsasında, iki seansta da satışların her geçen dakika yoğunlaşması sonucunda İMKB endeksi 45.500 desteğinin biraz üzerinde tutunarak günü tam yüzde 2.5 düşüşle 45.761 puandan kapattı.

Avrupa da düştü
Dünya piyasalarındaki satış dalgası, eylül ayındaki konjonktürel düşüş ve kar satışlarına bağlanırken dün de istihdam verisinin kötü gelmesi satışların devam etmesine neden oldu.
Ancak ABD’de bir iki bankanın ticari kredilerle ilgili olarak zorda olduğu, arkasından bir hedge fonun sıkıştığı ve satışa geçtiği dedikoduları piyasaları etkiledi. Asya borsaları dünü ortalama yüzde 1.5 kayıpla kaparken, Avrupa borsalarında da düşüş yüzde 1’i aştı.

Düşüşte ikinci dalga mı?
İç gündemde olumsuz bir gelişme olmamasına karşın dünyadaki satış dalgasından ve yeni bir dip görülebilir mi endişesinden etkilenen iç piyasada dolar da değer kazandı.
Uzmanlar bu noktada Avrupa ve ABD’de yaşanan satış dalgasının bir düzeltme hareketi mi, yoksa ikinci bir satış dalgası mı olduğunu görmek için eylül ayında açıklanacak ekonomik verileri görmek gerektiğini söylüyor. Bu arada dünyadaki risk algılamasının bozulmasının etkisiyle doların euro karşısında değer kazanması yurtiçinde DE paralel hareket yaşanmasına neden oldu.
Önceki gün 1.4950 seviyesinden kapanan dolar / TL kuru dün 25 kuruş artışla 1.5200 seviyesine yükseldi. Gelişmelerden sınırlı etkilenen gösterge faizde ise yükseliş 25 baz puan oldu. Gösterge faiz yüzde 9.9 seviyesine yükseldi.