Ekonomi ‘ABD’nin postacısı’ Karsan’a zarf attı...

‘ABD’nin postacısı’ Karsan’a zarf attı...

21.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

New York’un “Geleceğin Taksisi” ihalesine katılıp, son anda elenen Karsan, bu kez Amerikan Posta İdaresi’nin “geleceğin aracı” ihalesine katılması uygun görülen 15 firma arasına girdi...

‘ABD’nin postacısı’ Karsan’a zarf attı...

Türkiye’nin önemli otomotiv şirketlerinden biri olan Karsan, ABD’de üçüncü kez şansını deneyecek. Daha önce New York belediyesinin açtığı “Geleceğin Taksisi” ihalesine giren ve son anda elenen Karsan, Miami belediyesinin açtığı doğalgazlı otobüs ihalesinde “otobüs tedarikçisi” olarak yer alan Karsan, bu kez de Amerikan Posta İdaresi’nin (USPS) ihalesine girdi.

Haberin Devamı

Araç parkı hayli eskiyen ve işletme masrafları artan USPS’in, bu yılın başlarında “gecikmeli olarak” açtığı “yeni nesil dağıtım aracı” ihalesine katılması uygun 15 üreticiye “ön yeterlilik” verilirken, bu üreticiler arasında Karsan da yer aldı. Söz konusu üreticilerin listesi, nisan ayında yayınlanırken, Karsan tarafından dün KAP’a bir açıklama gönderildi. Açıklamada, şirketin ön yeterlilik kazanarak prototip geliştirme amacıyla teklif çağrısı gönderilecek tedarikçiler arasına girdiği hatırlatılırken, USPS’in prototip geliştirmek üzere teklif çağrısını ve nihai şartnameyi Karsan’a gönderdiği belirtildi. 2016 yılının ilk çeyreğine kadar çağrıya cevap verilmesi istendiği belirtilen açıklamada, gelişmelerin daha sonra paylaşılacağı bildirildi.

Haberin Devamı

Devlerle yarış

USPS’in “Yeni Nevsil Dağıtım Aracı” (NGDV) ihalesinde ön yeterlilik alan firmalar arasında, dünya devi üreticiler de bulunuyor. Bunlar arasında Ford, Fiat Chrysler (FCA) ve Nissan’ın yanı sıra Amerikan savunma sanayi ihalelerine giren AM General ve Oskosh, Hintli Mahindra, Daimler’in Amerikan ticari araç üreticisi Freightliner gibi üreticiler var. Ayrıca General Motors’un da bu ihaleye ilgi gösterdiği konuşuluyor, ancak GM, listede yer almıyor.

Karsan’ın bu ihale için tamamen farklı bir araç üzerinde çalıştığı konuşulurken, New York taksi ihalesi için geliştirdiği, ardından üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü “V1” kod adlı aracın platformunu kullanacağı sanılıyor. Nitekim V1’in benzinli, hibrit ve elektrikli versiyonları üzerinde de çalışılmış, ayrıca Londra için elektrikli prototip hazırlanmıştı. Aracın tamamen farklı bir tasarımla çıkması şaşırtıcı olmayacak.

Bunun yanında Karsan’ın, yine kendi geliştirdiği ve Türkiye’de “Jest” minibüslerini ürettiği platformu kullanması da mümkün görünüyor.

Nissan, New York taksi ihalesini NV 200 ile kazanmıştı. AMP adlı şirketin ise, geliştirdiği ve kısa süre önce UPS şirketine teslim etmeye başladığı elektrikli aracın da şanslı olduğu iddia ediliyor.

Tesis kurabilir

Karsan, Miami’nin Miami-Dade County ilçesindeki doğalgazlı otobüs ihalesinden de haber bekliyor. Miami Belediyesi’nin açtığı otobüs ihalesi için teklif veren Coral Gables merkezli doğalgaz tedarikçisi “Nopetro” ve “Obrascon Huarte Lain”, alt yüklenici olarak Karsan’ı seçmişti. Karsan, ihalenin kazanılması durumunda otobüs üretimi için 5 milyon dolara ABD’de tesis kurabileceğini de açıklamıştı.

Haberin Devamı

5.4 milyar $’lık ihale

USPS’in uzun süredir kullandığı ve özel üretim araçları, artık sembol haline gelmişti. 1987’de satın alınmaya başlanan araçlar, 163 bin adetlik filoya ulaştı. 180 bin adet aracı kapsayacak ihale ile bu araçların tamamının tek bir üreticiden alınması planlanıyor. Araçların tanesinin 25 ila 30 bin dolar civarında olacağı, ihale bedelinin de 5.4 milyar doları bulacağı belirtilmişti.
Yeni modelin, halen kullanılan sembolleşmiş araçlara benzemesi, daha çevreci ve fonksiyonel olması, istenilen şartlar arasında. İlk prototiplerin denemeleri 2016 mart ayında başlayacak. İlk 3 bin aracın, 2018 Ocak ayında teslim alınması isteniyor.