Ekonomi ABD yatırım için Vahşi Batı'ya dönüş

ABD yatırım için Vahşi Batı'ya dönüş

17.02.2012 - 11:21 | Son Güncellenme:

.

ABD yatırım için Vahşi Batıya dönüş

Amerikan Türk Ticaret Odası (ATCOM) Başkanı İhsan Işık, Amerika’da yaşanan kriz esnasında, 1860’lı yıllarda Vahşi Batı’ya açılma yıllarındaki bir geleneğin yeniden canlandığını belirterek, "Ancak bu kez toprak, Federal hükümet tarafından değil, içinde yaşanılacak ev yapılması şartıyla yerel yönetimler tarafından veriliyor" dedi.

ATCOM Başkanı Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekonomik kriz yaşayan Amerika’da bazı eyalet yöneticilerinin, dış yatırımı kendilerine çekmek ve işsizliğin azalması için birbirleriyle yarıştıklarını belirterek, "Vergi indirimi, düşük faizli kredi gibi imkanlara ilaveten bedava veya bedava denecek kadar ucuz arsa teklifinde bulunan eyaletler ve yerel şehir yöneticileri, bunun karşılığında yatırım hacmi ve yeni iş imkanının yaratılması şartını koşuyor" dedi.

Amerika’da iş kurmak veya Amerikalı firmalarla iş birliği yapmak isteyen kişi ve kuruluşlardan, kendilerine gelen yüzlerce başvuruyu incelediklerini anlatan Işık, bu potansiyelin yatırımcılara hızlı ve etkin iletilmesi amacıyla ATCOM Şirket İlişkileri Müdürü Ali Tokel ve Başkan Yardımcısı Haci Köse öncülüğünde "Acil Eylem Komitesi" kurduklarını söyledi.

Yatırım talepleri için en uygun teşvik imkanlarını ve fırsatlarını temin etmek amacıyla Amerikan eyaletlerinin, yerel yönetimlerin, iş ve ticaret dünyası ile görüşmeler yaptıklarını ifade eden Işık, New Jersey, Pennsylvania, Ohio, Indiana, North Carolina, Michigan eyaletleriyle irtibata geçerek, bilgi aldıklarını kaydetti.

New Jersey İş Geliştirme Merkezi ve Ekonomik Kalkınma Ajansı yetkililerine, Türk yatırımcıların taleplerini ilettiklerini ve potansiyel yatırımcılar konusunda karşılıklı fikir alış verişinde bulunulduğunu kaydeden Işık, "New Jersey eyalet yetkilileri, Türk yatırımcıların ilgilerinden çok mutlu olduklarını, ciddi yatırımların sonuca ulaşması için her aşamada yardımcı olabileceklerini ilettiler. Hatta ATCOM personelini Türk yatırımcılara daha profesyonel hizmet edebilmeleri için eyaletin sunduğu teşvik ve fırsatları konusunda eğitebileceklerini, Güney New Jersey’deki yerel temsilciliklerini bizzat görevlendireceklerini bildirdiler" diye konuştu.

-"Trenton’da, 1600 konut, iş yeri ve arazi yabancı yatırımcıları bekliyor"- New Jersey eyaletinin başkenti Trenton’ın Belediye Başkanı Tony Mack’in şehre yatırımcı çekmek için International Business Commission (Uluslararası İş Komisyonu) oluşturduğunu aktaran Işık, Başkan Mack’ın yabancı yatırımcılar için çok cazip şartlar sunduğunu, her taleple kendisinin bizzat ilgileneceğini söyledi.

"Trenton’da, 1600 konut, iş yeri ve arazinin yabancı yatırımcıları çok uygun şartlarda bekliyor" diyen Işık, sembolik bir ücret karşılığında yatırımcılara sunulan gayrimenkullerin, düşünülen proje istihdama veya kentsel dönüşüme yönelikse hibe olarak verileceğini kaydetti.

New Jersey’nin başkenti Trenton’un dünyanın finans merkezi New York’a 1 saat uzaklıkta bir yer olduğunu belirten Işık, "Bu, yatırım imkanlarının cazibesini kendiliğinden ortaya çıkarıyor" dedi.

-Vahşi Batı geleneği- Amerika’da sadece iş yapmak isteyenlere değil, ikamet etmek isteyenlere de özel teşviklerin olduğunu dile getiren Işık, Amerika’da yaşanan kriz esnasında, 1860’lı yıllarda Vahşi Batı’ya açılma yıllarındaki bir geleneğin yeniden canlandığını, ancak bu kez toprağın Federal hükümet tarafından değil, içinde yaşanılacak ev yapılması şartıyla yerel yönetimler tarafından verildiğini söyledi.

Iowa, Kansas, Minnesota, Nebraska, North Dakota ve Wisconsin eyaletlerinde bazı yerleşim birimleri de bazı özel şartların istendiğini ifade eden Işık, "Örneğin Nebraska’da inşa edeceğiniz evin piyasa değerinin en az 100 bin dolar olması lazım. Alaska’da, ABD vatandaşı olmanız ve son 1 yıldır Alaska’da yaşıyor olmanız gerek. Ayrıca bu tür yerler genellikle Amerika’nın iç eyaletleri" dedi.

Muskegon şehrinde yeni sanayi yatırımı yapacak ve en az 25 kişiye iş imkanı veren şirketlere arazinin bedava verildiğini bildiren Işık, "Böyle bir yatırım için 5 dönüm araziyi bedavaya veriyorlar. 100 kişiyi istihdam eden yatırımcılar için 30 dönüm arazi hibe olarak veriliyor" diye konuştu.