Ekonomi ABD'de büyüme hayal kırıklığı yarattı

ABD'de büyüme hayal kırıklığı yarattı

26.06.2013 - 16:59 | Son Güncellenme:

ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde piyasa beklentilerinin altında yüzde 1,8 oranında büyüdü. İlk çeyrekte ekonomistler ABD ekonomisinin yüzde 2,4 büyümesini bekliyordu.

ABDde büyüme hayal kırıklığı yarattı

ABD ilk çeyrek büyüme verisinin açıklanmasının ardından AA muhabirine değerlendirmede bulunan ekonomistler, 1. çeyrek büyümesinin beklentilerin altında kalmasının ardından Fed'in varlık alımındaki azaltmanın daha yavaş gerçekleşeceği algılamalarının artmış göründüğünü ifade ediyor.

Haberin Devamı

ABD ilk çeyrek büyüme verilerinin ardından değerlendirmede bulunan İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, yüzde 2,4 olarak 2. revizyona paralel kalması beklenen 1. çeyrek ABD büyümesinin yüzde 1,8 olarak açıklandığını belirterek, "Ancak sorun şu ki; Fed bu gelişmeyi büyük ölçüde bilerek Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kararını kaleme almıştı. Dolayısı ile bir yerlerde bizim göremediğimiz kadar kuvvetli bir momentum görüyor olmalı veya finansal stabiliteden kaygılı" dedi.

Manukyan, detaylara bakıldığında net revizyonlardan birinin tüketim kaleminde olduğunu ve yüzde 3,4'ten yüzde 2,6'ya revize edildiğini, ifade ederek, ücretlerin ve kredilerin çok yavaş artığını, tüketimin hızla rekor dip seviyelere gerileyen tasarruflar üzerinden yapıldığını belirtti. Öte yandan reel harcanabilir gelirin yüzde 8,6 gibi net bir düşüş kaydetiğini belirten Manukyan, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Bu resmi değiştirecek bir durum söz konusu değil. Sabit yatırımlar yüzde 4,1'den yüzde 3'e revize edildi. Olumlu bir revizyon ise öncü bir indikatör olan ve önemli olduğunu düşündüğüm Residential kaleminin yüzde 12,1'den yüzde 14'e revize edilmiş olması. Yine kritik bir revizyon yüzde 0,8'den yüzde -1,1'e revize edilen Ihracat ve yüzde 1,9'dan yüzde -0,4'e revize edilen ithalatta yaşanmış durumda. Federal harcamalarda bir değişim söz konusu değil. Fed'in agresif yaklaşımı olduğunu ve gerek enflasyon gerekse büyüme konusunda fazla iyimser olduğunu düşünmekle beraber Fed'in sadece ekonomik kaygılarla karar almadığını da düşünüyorum." Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç ise büyüme rakamının beklentiden düşük geldiğini belirterek, "Geçmiş veri olmasına rağmen rakam düşük. Dolayısıyla piyasalarda son dönemde Fed kaynaklı yaşanan stresi bir miktar azaltabilir. ABD 10 yıllıklarda görece aşağı hareket olası" dedi.

"Fed'in varlık alımlarında azaltımların daha yavaş olacağı algılamaları artmış görünüyor"

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti Ali Çakıroğlu da, ABD 1. çeyrek büyüme verisinin aşağı yönlü revize edildiğini ve yüzde 2,4'lük piyasa beklentilerinin altında yüzde 1,8 olarak açıklandığını söyledi. İlk çeyrek büyüme verisinde yapılan aşağı yönlü revizyonda tüketim harcamalarına yapılan aşağı yönlü revizyonun etkili olduğunu dile getiren Çakıroğlu, daha önce yüzde 3,4 olarak açıklanan tüketim harcamalarının yüzde 2,6'ya revize edildiğini ve büyümeye katkısının 1,8 puan olduğunu kaydetti. Bununla birlikte net dış talebin katkısnın da aşağı yönde revize edildiğini ve büyümeden 0,1 puan çaldığını aktaran Çakıroğlu, şunları aktardı:

Haberin Devamı

"ABD'de 1. çeyrek büyümesine ilişkin son revizyonun aşağı yönlü olması sonrasında, Fed'in varlık alımlarında azaltımların daha yavaş olacağı algılamaları artmış görünüyor. Buna bağlı olarak, ABD 10 yıl vadeli tahvilin getirisi yüzde 2,60 seviyelerinden yüzde 2,51 seviyelerine gerilerken, avro/dolar paritesi 1.3050 seviyelerine hareket etti. Bununla birlikte, altının ons fiyatı 1.241 dolar seviyelerine yukselmiş durumda" Çakıroğlu, verinin geçmiş dönem performansına referans vermesine de bağlı olarak etkinin çok da kalıcı olmayabileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

"Verilere hassasiyet ve finansal piyasalardaki dalgalanmalar sürecek"

Halk Yatırım Baş Ekonomisti Banu Kıvcı Tokalı ise ABD ilk çeyrek büyüme rakamının ikinci revizyonunda önemli oranda aşağı çekilmesinin, büyüme görünümü ve para politikasıyla ilgili soru işaretlerinin artmasına neden olabileceği öngörüsünde bulundu. Açıklanan rakamları geride bırakılan ilk çeyreğe ait olduğunu ve ikinci çeyreğe ilişkin verilerde daha güçlü iyileşme sinayalleri alındığını dile getiren Tokalı, "Bunun, genel büyümenin gücü açısından önemli gösterge özelliğini koruduğunu düşünüyoruz. Fed'in tahvil alımının önce azaltılması sonra da kesilmesiyle ilgili belirsizlikler ve farklı görüşlerin devam edeceği anlaşılıyor. Dolayısıyla, verilere hassasiyet ve finansal piyasalardaki dalgalanmalar sürecek" ifadelerini kullandı.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu ise, "ABD 1. çeyrek büyüme verisi kötü ama bizim için daha iyi. Fed'in parasal genişlemeden çıkış stratejisini sınırlar" dedi.

Haberin Devamı

ABD'de bugün açıklanan ilk çeyrek büyüme oranında GSYH'nın yıllık yüzde 2,4 artması beklenirken, büyüme oranı beklentilerin altında gerçekleşti. Birinci çeyrekte yüzde 1,8 büyüyen ABD ekonomisinin geçen yılın aynı döneminde büyüme oranı yüzde 2,4'tü. Ayrıca, ABD ilk çeyrek GSYH fiyat endeksi beklentilerin üzerinde artış kaydederek yüzde 1,3'e yükseldi. Çekirdek parite PCE beklentilerle paralel şekilde yüzde 1,3 oranında artarken, kişisel tüketim beklenenin aksine yüzde 2,6 oldu.