Ekonomi ABD'den 2 Türk şirkete İran cezası

ABD'den 2 Türk şirkete İran cezası

08.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Ticaret Bakanlığı, İran’a ikinci el uçak motoru satışında rol oynadığını söylediği üç şirkete ticaret yasağı getirdi. Bunlardan ikisi Türk

ABDden 2 Türk şirkete İran cezası

ABD Ticaret Bakanlığı, cuma günü terörle mücadele ihracat kontrol yasaları kapsamında İran’a uçak motoru satmaya hazırlandığını söylediği 3 şirkete ticaret yasağı getirdi. 3 şirketin ABD ihracat kontrol listelerinde bulunan herhangi bir ürünün ticaretini yapması 180 gün süreyle yasaklandı. 3 şirketten biri ABD’nin Illinois eyaletine kayıtlı Adaero, diğeri Antalya merkezli 3K Havacılık, sonuncusu ise İranlı Pouya Havayolları...
Üç şirketten ikisi motorların İran’a satılacağından habersiz olduklarını savundu.

THY emeklisi
Adaero’nun sahibi Türk Hava Yolları (THY) emeklisi Sadettin Ilgın. Yaklaşık 4 yıl önce ABD’de Adaero’yu kurmuş. ABD’de havayolu şirketlerinden aldığı motorları tamir ettikten sonra ABD ve Türkiye’de havacılık şirketlerine kiralıyor ya da satıyor.
Ilgın, Milliyet’e yaptığı açıklamada THY’nin artık uçurmadığı A310 uçaklarında kullanılan iki motoru International Aerospace Group (IAG) isimli Amerikan şirketine sattığını söyledi.
4 milyon dolar değerindeki motorların İstanbul Atatürk Havalimanı’nda bu şirkete teslim edildiğini, buradan Almanya’nın Frankfurt kentine gönderildiğini belirten Ilgın, IAG’nin bunları kime sattığını bilmediğini ifade etti.
Ancak IAG motorları Frankfurt’tan Antalya’ya gönderirken konşimentoda Adaero’nun ismini kullandığı için olaya isminin karıştığını savundu.
Ilgın, “Normalde bu tip anlaşmalara malın ambargo uygulanan ülkelere satışı yapılamayacağına dair madde koyarım. Bu kez Amerikan şirketiyle iş yaptığım için koymadım” dedi.
AIG’nin motorları Estonya merkezli bir Rus şirketine sattığı tahmin ediliyor. Ancak bu Rus şirketinin İranlı Pouya ile ilişkisi tam olarak bilinmiyor.

Motorlar iade...
3K Havacılık ise motorların Almanya’dan Türkiye’ye girişinde devreye giriyor. 3K’nın sahibi Engin Borluca, Milliyet’e yaptığı açıklamada motorları alıp satmalarının söz konusu olmadığını, kendilerinin yalnızca gümrükten işlemlerini yaptıklarını ve motorları alıcısı gelene kadar beklemede tuttuklarını söyledi.
Borluca gizlilik anlaşması nedeniyle motorları Türkiye’ye hangi şirketin yolladığını söyleyemeyeceğini, alıcı şirketten de haberi olmadığını ifade etti. Borluca, yasak kararından sonra motorları kendilerine gönderen şirkete iade ettiklerini, gümrük işlemlerinden sonra motorların Türkiye’den çıkacağını söyledi.