Ekonomi ABD'den Yunanistan'a "acil adım at" çağrısı

ABD'den Yunanistan'a "acil adım at" çağrısı

17.06.2015 - 08:30 | Son Güncellenme:

ABD yönetimi, Yunanistan'a resmi kreditörleriyle anlaşma konusunda ciddi adım atması çağrısında bulundu.

ABDden Yunanistana acil adım at çağrısı

ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Hazine Bakanı Jack Lew, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'la telefonda görüştü. Lew, Çipras'a Yunanistan'ın resmi kreditörleriyle anlaşamamasının, Yunan halkını zor duruma sokacağını ve küresel ekonomiye de zarar vereceğini aktardı. Açıklamada, ayrıca "Lew, Yunanistan'ın kreditörleriyle şartlara uygun bir anlaşma sağlaması için ciddi adım atmasının aciliyetini vurguladı" ifadesine yer verildi.

Haberin Devamı

Yunanistan için zaman daralıyor

Yunanistan'ın mevcut mali programdaki 7,2 milyar avroluk krediye ulaşabilmesi için haziran sonuna kadar kreditörleriyle anlaşması gerekiyor. Uzmanlar, Yunanistan'ın aksi halde mali yükümlülüklerini yerine getiremeyerek, 6. kez temerrüte düşebileceğini belirtiliyor. Ancak 4 ayı aşkın süredir devam eden müzakerelerde halen anlaşma sağlanamamış olması, temerrüt olasılığını güçlendiriyor. Nitekim, Uluslararası Para Fonu (IMF), geçen hafta söz konusu müzakereler kapsamında Brüksel'de bulunan heyetinin görüşmelerde ilerleme sağlanamadığı gerekçesiyle Washington'a döndüğünü açıklamıştı.

18 Haziran kritik tarih

Uzmanlar, 18 Haziran'da Lüksemburg'da gerçekleşecek Avro Bölgesi Maliye Bakanları Toplantısı'nın Yunanistan müzakereleri için belirleyici olacağını belirtiyor. Toplantıya, bakanlara ek olarak IMF Başkanı Christine Lagarde'ın da katılması bekleniyor.

Haberin Devamı

Buna karşın, Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Alman Bild Gazetesi'ne yaptığı değerlendirmede, Yunanistan'ın kreditörlerine bu toplantıda yeni teklif sunmayı planlamadığını belirtti. Bu durum, ülkenin temerrütten kaçınmak amacıyla serbest bırakılmasını sağlamaya çalıştığı finansal yardım için daha fazla taviz vermeyeceğine işaret ediyor.

Yazarlar