Ekonomi ‘Acente belgeleri plaka gibi satılacak’

‘Acente belgeleri plaka gibi satılacak’

30.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

TÜRSAB Başkanlığı’na adaylığını açıklayan Firuz Bağlıkaya, acente belgelerinin taksi plakası gibi satılabilmesi ya da birliğe devredebilmesi için yasal düzenleme hazırladıklarını söyledi

‘Acente belgeleri plaka gibi satılacak’

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) aralık ayında yapılacak 22’inci genel kurulunda yönetime aday olan ‘TÜRSAB Yeniden - Değişim Başlıyor’ grubu, hedeflerini, projelerini ve mevcut yönetime eleştirilerini bir basın toplantısıyla açıkladı.

Haberin Devamı


TÜRSAB Başkanlığı’na aday olan Detur Turizm Şirketi CEO’su Firuz Bağlıkaya, yönetime gelmeleri halinde yapmayı planladıkları projelerini şöyle sıraladı:


“Haksız rekabete dayanamayıp ticari karlılığını kaybettiği için faaliyetine son veren ancak belgesini devredemediği için de şirketini uykuya geçiren acenteleri çözümsüzlükten kurtaracağız. Bu acentelerin belgelerini TÜRSAB olarak, bugünkü rayiç bedel olan 38 bin liradan geri satın alacağız ve acenteler arasında belge devrine müsaade edeceğiz. Birçok acente uykuda. Telefon açtığımız zaman kasap, manav çıkıyor. ”


Seyahat acentelerinin havaalanlarında kendi müşterilerini transfer edemez hale geldiklerini, tur düzenleyemez duruma düştüklerini belirten Bağlıkaya, şunları söyledi:

Haberin Devamı


“Acenteler kendi şirketlerine kayıtlı araçlarla başkaca bir belgeye ihtiyaç duymaksızın tur ve transfer yapabilecek. Hava yolları ile yaşanmakta olan farklı fiyat uygulamaları ve servis bedeli ile ilgili sorunları çözeceAcente faaliyetlerinde yüzde 70 pazar payını eline geçirmiş olan ve hiçbir vergi ödemeyen yabancı teknoloji şirketlerinin Türkiye’de vergi ödemelerini sağlayarak rekabet avantajlarını sonlandıracağız. Seyahat acentelerinin de otelciler gibi ihracatçı statüsüne geçmesini, böylece düşük maliyetli devlet destekli ihracatçı kredisi ve teşviklerden yararlanmalarını sağlayacağız. Hac kotalarının kaldırılması ve Hac organizasyonlarının Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde acenteler tarafından yapılması yönünde çalışacağız. Standartları belirlenen faaliyet alanlarına göre seyahat acentelerine ihtisas belgeleri verilecek. Bu belgeler MICE turizmi, sağlık turizmi, doğa turizmi şeklinde çeşitlendirilecek. Paket tur sözleşmelerinde damga vergisi sorunu çözülecek.”


‘Vergiden kaçıyorlar’

Ets Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy, TÜRSAB’ın 11 iştiraki olduğunu belirterek, “TÜRSAB bir holding değil. Şirketlerin gelir giderleri genel kurulun ibrasına sunulmuyor. Turizm Bakanlığı TÜRSAB’ın iştiraki olan şirketleri denetlemiyor. İştirak şirketleri dilediğince borçlanıp ihalesiz iş verebiliyor. Sadece müze işiyle ilgili şirketin haziran sonu itibariyle kredi riski 185 milyon lira.”

Haberin Devamı

Ersoy, internet üzerinden otel rezervasyonu yapan teknoloji şirketleri konusunda, şunları söyledi:


“Bu şirketler acente değil. Vergi vermiyorlar. Faaliyetlerini asistan şirketi gibi konumlandırıp, yüzde 5 vergiyle işin içinden sıyrılıyorlar. Yaptıkları iş bizimle aynı, onlar da yüzde 35 vergi vermeli. Türkiye Cumhuriyeti faturası kesmelerini sağlayacağız.”

İki dönem kuralı
‘TÜRSAB Yeniden - Değişim Başlıyor’ grubu içinde yer alan Ets Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy da TÜRSAB’a yönetimde iki dönem şartı getireceklerini belirterek, “Biz TÜRSAB’a çökmeye gelmiyoruz. Seçilen yönetimler 3’er yıl görev yapacak. İki dönem üstüste seçilen yönetim 6’ncı yılın sonunda yeniden aday olamayacak” dedi.