Ekonomi Akaryakıt istasyonlarına pazar tatili yargı yolunda

Akaryakıt istasyonlarına pazar tatili yargı yolunda

11.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, akaryakıt istasyonlarının hafta sonu çalışmak için ruhsat alma zorunluluğunu yargıya taşıyacaklarını bildirdi.

Akaryakıt istasyonlarına pazar tatili yargı yolunda


1924’te çıkan Hafta Tatili Kanunu akaryakıt sektörü için 88 yıl sonra uygulanmaya başlandı. Belediyeler istasyonlara giderek hafta sonu çalışma ruhsatı denetimlerine başladı. Türkiye genelinde yaklaşık 12 bin istasyon bulunuyor. Ruhsatlar her yıl yenilenecek.

Ruhsat 800 - 850 TL?civarı
TABGİS Başkanı Zülfikar, 1924 yılında yürürlüğe giren 394 sayılı Hafta Tatili Kanunu’nunda istisna kapsamda olan meslek grupları içerisinde yer almadığı için, belediyelerin akaryakıt istasyonlarında hafta sonu çalışma ruhsatı denetimlerine başladığını kaydetti.
Belediyelerin gelir yaratmak adına böyle bir kanunu mercek altın aldıklarını ve şimdi akaryakıt istasyonlarından ruhsat maliyeti için 800-850 lira arasında para almak için müracaatlarda bulunduklarını iddia eden Zülfikar, ”Belediyeler tutanaklarını tuttu, 15 gün içerisinde ruhsat ücreti yatırılmazsa pazar günleri istasyonlarımızı açamayacağız” dedi.

1924’te çıkan kanun ile hamamların, sinemaların, muayenehanelerin istisna kapsamına alındığını, fakat akaryakıt istasyonlarının istisna meslek kuruluşu kapsamında olmadığını dile getiren Zülfikar, şöyle konuştu:

“İstanbul’da bütün istasyonlara yazı geldi. Burada bir ikilem var. Bir tarafta 1924 yılındaki Hafta Tatili Kanunu var, bir tarafta da 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu var. Petrol Kanunu’nda derki; akaryakıt ana ikmal noktasından çıkar, nihai tüketiciye satılıncaya kadar kesintisiz, aksatılmadan hizmet edilmek zorunda olan üründür, bir kesinti veya başka bir nedenle hizmet aksarsa EPDK devreye girer. Bu iki kanun birbiriyle çelişiyor. Biz 7 gün 24 saat hizmet veren bir sektörüz. Bayramda, gece yarısında istasyonlar her zaman açıktır, çünkü kamu hizmeti veriyoruz. Onun için bu kanunun uygulanabilir bir tarafı yoktur. Bundan dolayı en kısa zamanda yargıya başvurmuş olacağız. Ya bu kanunda bir değişiklik yapılması ya da akaryakıt istasyonlarının da istisna meslek kuruluşlarına alınması lazım.”