Ekonomi Akiş, yönünü Akbatı’ya çevirdi

Akiş, yönünü Akbatı’ya çevirdi

20.01.2010 - 00:23 | Son Güncellenme:

Akbatı projesiyle 348 rezidans ve bir AVM’yi hayata geçirmeyi hedefleyen Akiş, bu yatırımla Garanti Koza ve Corio ile ilişkisini daha da netleştirdi

Akiş, yönünü Akbatı’ya çevirdi

Esenyurt Bahçeşehir bölgesinde yer alan Akkoza projeleri geçtiğimiz günlerde ortaklık yapısındaki değişiklikle gündeme gelmişti. Akkoza’nın ortaklarından biri olan Akiş, dün bu değişiklik sonrasında nasıl bir planla yola devam edeceğini net olarak ortaya koydu. Akiş’in üst düzey yöneticilerinin yaptığı açıklamaya göre, bu yıl içinde tamamlanması hedeflenen Akkoza 1. ve 2. faz konutlarının inşaatı yüzde 75 Garanti Koza ve yüzde 25 Akiş ortaklığıyla devam ediyor. Ancak, satışa çıkan 3. fazda ise şirket, sadece Akiş olarak yer alacak. Proje içinde yer alan alışveriş ve yaşam merkezi ise, Akkoza’daki diğer ortaklar olan Garanti Koza ve Corio’nun ortaklık paylarını devretmesiyle yüzde 100 Akiş projesi olarak Akbatı adıyla hayata geçecek.
Açıklamalara göre, 220 milyon dolar yatırım maliyetine sahip olan ve halen inşaatı süren Akbatı, 50 bin 838 metrekare arsa üzerinde 242 bin metrekarelik brüt inşaat alanıyla projelendirildi.

‘5 ana iş alanımızdan birisi’
Projede yer alacak olan AVM, İstanbul’un en büyük alışveriş merkezlerinden biri olacak. AVM’nin üzerinde yükselecek iki binada 348 rezidans bulunacak. Kulelerden biri mavi ve 21 katlı, diğeri ise yeşil ve 11 katlı olacak. Büyüklükleri 67 ile 571 metrekare arasında değişen rezidansların fiyat aralığı ise 186 bin TL ile 1 milyon 850 bin TL. Esenyurt’un Bahçeşehir bölgesinde hayata geçirilen projenin AVM kısmında toplamda 300 mağaza ve 9 sinema salonu olacak.
Akkök Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Akiş Yönetim Kurulu Başkanı Raif Ali Dinçkök, projenin tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, yeni stratejilerinde gayrimenkul sektörünü 5 ana iş alanlarından biri olarak seçerek 2006 yılında Akiş Gayrimenkul Yatırımı A.Ş’yi kurdukların anımsattı. Akiş’in bugün 1.2 milyon metrekare inşaat alanına sahip projelerin içinde yer aldığını vurgulayan Dinçkök, Akkök Şirketler Grubu’nun, iştiraki Akiş vasıtasıyla sektörde önümüzdeki yıllarda daha aktif ve öncü bir rol oynayacağını ifade etti.

Enerjisini üretecek
Akiş Genel Müdürü Gökşin Durusoy ise alıcıların eskiye oranla daha titiz davrandıklarını belirterek, “Önceliğimiz, projelerimizin bulundukları bölgenin yaşam kalitesini yükseltecek konsept ve tasarıma sahip olmalarının yanı sıra, ev sahiplerimizin birlikte zaman geçirmekten keyif alacakları yaşam alanları yaratmaktır’’ dedi.
Akbatı’da yaşayacak olanlara düşük maliyetle enerji sağlamaya çalıştıklarını belirten Durusoy, projenin kendi enerjisini üretmesi konusunda fizibilite çalışmalarına devam ettiklerini kaydetti.
Aralık sonunda teslim planı
Akiş Yönetim Kurulu Üyesi Satış ve Pazarlama Müdürü Alize Dinçkök Eyüboğlu, AVM’deki mağazaları satışa çıkarmayacaklarını, zamanı geldiğinde kiraya vereceklerini vurguladı. Eyüboğlu, AVM’yi Eylül 2011’de açacaklarını, daireleri ise Aralık 2011’de teslim edeceklerini bildirdi.


AKİŞ’İN AKBATI PLANI’NDAN NOTLAR
-Projedeki konutların satışından bugünkü fiyatlarla 125 milyon TL gelir bekleniyor. İlerleyen fazlarda artış olursa bu rakam daha da yükselecek.
- Projenin AVM kısmında Akmerkez adı kullanılmıyor. Bunun en önemli nedeni Akmerkez’in ortaklarının tamamının Esenyurt projesinde yer almaması.
- Akbatı AVM’deki dükkanlar satılmayacak, kiraya verilecek. Kiralama için çalışmalar henüz başlamadı.
- Projede, diğerine göre daha yüksek olan 21 katlı binaya ‘mavi’ adı verildi. Bunun nedeni binanın gökyüzüne daha yakın olması. 11 katlı binanın adı ise ‘yeşil’ olarak belirlendi.
- Alize Dinçkök Eyüboğlu, planlandığı gibi Akkoza’nın 1. ve 2. fazındaki konutların nisan başında teslim edilmeye başlanacağını ve hiçbir gecikme olmayacağını vurguladı.
- Akiş’in Pazarlama Müdürü Alize Dinçkök Eyüboğlu, Akkoza projesine ortak başladıkları Garanti Koza ile yanyana konut projeleri geliştiriyor olmalarını rekabet olarak değerlendirmiyor. Durumu “ortaklar arasında görev bölümü” şeklinde tanımlıyor.