Ekonomi Akünün baba ‘Yiğit’i

Akünün baba ‘Yiğit’i

03.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kırşehirli üç kardeş küçük bir atölyede kurdukları Yiğit Akü’yü bugün, 72 ülkeye ihracat yapar hale getirdiler. 80 metrekarelik alanda 12 TL ile start verilen firma, İSO’da da ilk 500 arasına girmeyi başardı

Akünün baba ‘Yiğit’i

Sıfırdan başlayarak Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasına adını yazdıran bir firma Yiğit Akü. Onun hikayesi pek çok firmaya örnek olabilecek türden. Son olarak İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) sanayi kuruluşları sıralamasında ilk 500’de yer almayı başardı.
Ankara merkezli Yiğit Akü, Kırşehirli üç kardeş Hamit, Eyüp ve Mahmut Yiğit tarafından kuruldu. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Yiğit, 1951 yılında Kırşehirli fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş. 12 yaşında ise Ankara’ya yerleşerek, oto elektrik ve bobinaj atölyesinde işe başlamış. Kardeşlerinden Mahmut tornacı, diğer kardeşi Eyüp ise yanında yetiştirdiği elemanı olarak çalışıyormuş.

620 çalışanı var
1976 yılında 12 TL ile üç kardeş küçük bir akü atölyesi kurdu. 80 metrekarelik alanda üç kişi olarak başladıkları işi kısa sürede büyütmeyi başardılar. Bugün 40 bin metrekarelik alanda 620 personelle faaliyet gösteriyorlar. Yılda 100 adet akü üretirken, bugün 7 milyon adet kapasiteye ulaştılar. 100 ana bayi ve 6 bin tali bayileri var.
Hamit Yiğit, 5 kıtada 72 ülkeye ihracat gerçekleştirdikleri bilgisini veriyor. Türkiye’nin yanı sıra yurtdışında Mısır, Azerbaycan, İran ve Fas’ta olmak üzere toplam 7 milyon adet üretim yapan tesisleri var. Çeşitli ülkelerdeki akü üreticilerine aynı zamanda bilgi desteği de veriyorlar. Sadece Türkiye’de değil, Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki otomotiv fabrikalarına da doğrudan tedarik yapıyorlar.
Hamit Yiğit, “Özel askeri akülerle Türkiye, Fransa, Cezayir gibi bazı NATO ülkelerinin ‘NATO tipi aküde resmi tedarikçisi’ konumundayız. Son yılarda Türk Silahlı Kuvvetleri’ne akü tedarikinin tamamına yakınını veriyoruz. 2008 yılından bu yana Fransa Silahlı Kuvvetleri’nin NATO tipi aküde tek tedarikçisi biziz” diyor.

Güneş enerjili ürün planı
Yiğit, ileri teknoloji üretmeye de özen gösterdiklerini vurguluyor ve ekliyor: “Elektrikli otomobiller için lityum iyon akü üretimini gerçekleştirdik. Bunun için Ar-Ge laboratuvarımıza 1 milyon dolarlık yatırım yaptık. Önemli Ar-Ge üslerinden biri olmaya adayız.
Gelecekte elektikli otomobilde özellikle güneş enerjisi ve endüstriyel akü alanında çok ciddi atılımlarımız ve yatırımlarımızla, uluslararası alanda Türkiye’nin adını duyurmayı hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

‘Kendi ülkenizin ürünlerine güvenin’
Sektörde rekabetin zorlaştığına ve küreselleşmeyle beraber firmaları yabancıların satın aldığına da işaret eden Hamit Yiğit, şunları söylüyor: “Rekabet çok zorlaştı. Merdiven altı firmalar haksız ve kuralsız uygulamalarla halen kurumsal firmalara zarar verebiliyor. Hurda akü ithalatı serbest olmadığı için hammadde darlığı yaşıyoruz. Su ve enerji fiyatları ve girdi maliyetlerinin yüksekliği, uluslararası rekabette
bizi zorluyor. Her şeye karşın bu ülkenin insanlarının artık kaliteyi yurtdışında aramasına gerek yok. Kendi ülkenizin ürünlerine
güvenin ve tercih edin.”

‘İşin merkezine insan konulmalı’
Hamit Yiğit, iş hayatında başarı için de şunları dile getiriyor: “Çok çalışmak, azimli ve sabırlı olmak lazım. Teknolojiyi sürekli takip edip, rakipleri geçtiğimiz anda bile durmamamız gerekir. Gerekirse kendinle yarışmak lazım. Takım çalışması çok önemli ve bunun için iyi bir ekibe sahip olmak gerekiyor. Her işi planlı ve programlı yapıp, fire ve israfı önlemeli. Bir sistem kurup, bu sistem uyarınca çalışmak gerekiyor. İşin merkezine insanı koyarak, insan odaklı çalışılmalı.”

Haberin Devamı

İkiz kız kardeşlerin girişimcilik başarısı
Üniversitesi öğrencisi girişimci ikiz kız kardeşler, patentini 147 ülkede korumaya aldıkları pati temizleme cihazı ‘Peggymatic’i dünya pazarlarına açmaya hazırlanıyor. Yağmur ve Yaprak Sürmeli, kedi ve köpeklerin pati temizliğini yapmak için geliştirdikleri ve patentini 147 ülkede korumaya aldıkları ‘Peggymatic’le başta ABD olmak üzere birçok ülkeye ihracat yapmayı hedefliyor.
Dışarıdan eve gelen köpeklerinin pati temizliğini yapmakta sorun yaşayan Sürmeli kardeşler, bunu gidermek için farklı arayışlara girdi. Bir cihaz geliştirmeye karar veren ikizler, fikir tescilini yaparak KOSGEB’den sağladıkları destekle ürünün prototipini üretti.

Dünyayı değiştirecek gençler aranıyor...
Unilever, genç girişimcileri sürdürülebilirlikle ilgili sorunlara çözümler bulmaya çağırdığı ‘Unilever Sürdürülebilir Yaşam Genç Girişimciler Ödülü’nü düzenliyor.
Dünyada gençleri, çevresel etkileri azaltan, sağlık ve esenliği artıran, yaşam koşullarını iyileştiren, sürdürülebilir ürünler ve hizmetlerle ilgili fikir geliştirmeleri için teşvik eden yarışmaya başvurular 1 Ağustos tarihine kadar devam edecek.
Ekim ayında açıklanacak 7 finaliste, toplamda 200 bin Euro’yu aşan finansman desteği ve özel danışmanlık hizmeti verilecek.
Ödüller, 30 yaş ve altı gençlerin katılımına açık olarak gerçekleşiyor.

Haberin Devamı

Makineler için özel çağrı merkezi kurdu
Turkcell, makineler arası iletişim (M2M) çözümlerini kullanan kurumsal müşterilerine Türkiye’nin ilk M2M Çağrı Merkezi ile destek vermeye başladı.
M2M Çağrı Merkezi’ne, 532 757 33 33 numaralı telefondan erişiliyor. M2M ile ilgili hat bağlantısı, tarife ve kampanya bilgisi, kullanım ve tanımlama gibi işlemler, çağrı merkezi üzerinden kolayca yapılabiliyor.
Turkcell Kurumsal Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, “Bugün 1.4 milyon Turkcell’li makineyi konuşturuyoruz” dedi.