Ekonomi ‘Alan şirketin yapısı değişti devir için RTÜK onayı gerekir’

‘Alan şirketin yapısı değişti devir için RTÜK onayı gerekir’

24.04.2008 - 02:11 | Son Güncellenme:

RTÜK, Çalık şirketi Turkuvaz’a Çalıkbank ortaklığı nedeniyle ‘şartlı onay’ vermişti. Katarlı ortak alınmasıyla birlikte ‘şartlı onay’ alan şirketin yapısı da değişmiş oldu. RTÜK, “Yeni bildirim gerekir” dedi

‘Alan şirketin yapısı değişti devir için RTÜK onayı gerekir’

Sabah ve atv ödemesinin, iki kamu bankasından sağlanan kredilerle yapılmasının yankıları sürüyor. Merak edilen sürpriz Katarlı ortak Al Wasaeel International Media’nın yapısı hakkında dün açıklama yapıldı. Açıklamada ortak olan medya şirketi Al Wasaeel’in Katar Yatırım İdaresi’nin iştiraki olduğu bildirildi. Katar Yatırım İdaresi’nin başında Katar Emiri El Tani’nin oğlu var ve fon hükümete ait.
Katarlı şirketin Sabah ve atv’yi alan Turkuvaz’a yüzde 25 oranında ortak olması yasal mevzuat açısından sorun yaratmıyor. Ancak RTÜK’ün Sabah ve atv’yi almasına izin verdiği şirketin ortaklık yapısında ciddi değişiklik olduğu için konunun yeniden ele alınması gerekecek.

Şartlı onay alan şirket farklı
Çünkü RTÜK’ün şartlı onay verdiği şirketle, TMSF’den Sabah ve atv’yi devralması söz konusu olan şirketin ortaklık yapısı aynı değil. İhale süreci bitmeden yapılan bu değişiklik yeni bir karmaşa yaratacağa benziyor. Katar ortaklı yeni şirket RTÜK onayından geçmediği için TMSF’nin kesin devir yapıp yapamayacağı da kesinlik kazanmadı.

Özel bankalar kredi vermedi
Sabah ve atv ödemesi için aylardır kredi peşinde koşan Çalık grubuna özel sektör bankaları kredi vermemişti. Bunun üzerine kamu bankaları devreya sokularak Çalık’a 750 milyon dolar kaynak sağlandı. Bu da kamu bankası kaynaklarının siyasilerin baskısı ile iktidara yakın kişilere kullanıldırılması sonucu 20 milyar dolarlık bir kamu zararının ortaya çıktığı 2001 öncesi dönemi hatırlattığı için eleştiri konusu oldu.
Çalık’a kredi veren Vakıfbank ve Halk Bankası ile ilgili söylentiler de devam ediyor. Daha önce, Halk Bankası’nın bu krediye soğuk baktığı, ancak siyasi baskılar olduğu belirtilmişti. Vakıfbank’tan da birkaç üyenin kredi protokolünü imzalamadığı iddia edildi.
Bu arada, Katarlı Al Wasaeel’in 125 milyon dolar vererek Turkuvaz’da yüzde 25 hisse sahibi olması dikkat çekti. 1.1 milyar miylar dolara alınan Sabah atv’nin yüzde 25’i 275 milyon dolara geliyor.

Haberin Devamı

TMSF: Devirde RTÜK’ün vereceği karar önemli
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yetkilileri, ortak olarak gösterilen Katarlı şirket Al Wasaeel International Media hakkında bir araştırma yapılacağını belirtti. Çalık grubunun kendilerine ortaklık yapısı hakkında henüz bilgi iletmediğini ifade eden yetkililer, “Para iki ayrı dekont olarak hesaba geçildi. Bu 1.1 milyar doların 750 milyon doları kamu bankalarından kredi. 350 milyon doları Katarlı şirketten alındığı söylenen para” dedi.
TMSF yetkilileri, Katarlı şirket Al Wasaeel International Media’nın, Çalık grubunun bu şirketle girdiği ortaklığın ve gönderilen paranın kaynağının sorgulanmasına ilişkin de şöyle konuştular:
“Önümüzdeki günlerde hesabını yaparak devir - teslim işlemlerini gerçekleştiriceğiz. Şu anda söyleyebiliceğimiz tek şey gönderilen paranın kaynağının sorgulanması konusunda bir tereddüdün olmadığıdır. Para uluslararası mekanizmalardan aktarılmıştır.
Ancak ortak olduğu açıklanan Katarlı şirketin ihale şartnamesine uygun olup olmadığını araştıracağız. Gönderilen para ortaklık bedeli mi yoksa kredi mi, bunlara bakacağız. Yüzde 25 yabancı payına uyup uymadığına da bakılacak.
Önemli diğer bir konu da RTÜK’ün rekabet koşulları ve yabancı payı açısından yapacağı değerlendirmedir. Devir işlemlerinin gerçekleşmesinde RTÜK’ün vereceği karar önemlidir.”
TMSF yetkilileri, devir teslimin pürüzsüz tamamlanması halinde Dinç Bilgin’in TMSF’ye olan borcunun kapanacağını belittiler. Sabah - atv’nin son sahibi Ciner grubuna ilişkin çalışmaların aylar sürebileceğini ifade ettiler. 
KADİFE ŞAHİN

Haberin Devamı

‘Alan şirketin yapısı değişti devir için RTÜK onayı gerekir’

Akman: Ortaklık değişikliği için bildirim yapılmalı
RTÜK Başkanı Zahid Akman ATV-Sabah’ın satışında hisselerin bir kısmının Katarlı Al Wasaeel International Media’ya devredilmesiyle ortaklık yapısındaki değişiklik nedeniyle RTÜK’e  bildirim gerektiğini açıkladı.
Akman, şu açıklamayı yaptı:
“Bilindiği üzere, 3984 Sayılı Radyo ve Te-levizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunun özel radyo ve televizyon kuruluşlarının kuruluş ve hisse oranlarına ilişkin hükümleri içeren 29. maddesine göre yayıncı kuruluşların hisse yapılarıyla ilgili değişiklikleri belirlenen süre içerisinde Üst Kurulu bildirmeleri gerekmektedir. Aykırılık halinde, Üst Kurulun vereceği süre içerisinde bu eksikliklerin Üst Kurula ibrazı zorunludur” dedi.

CHP’li üyeler de uyardı
RTÜK’ün CHP’li üyesi Mehmet Dadak da “Ortaklık yapısındaki değişiklik nedeniyle müracaat gerekiyor. Bize bildirilen Turkuvaz ortakları içinde Katarlı ortak yoktu. Bildirilmezse meşru olmaz, durumu yargıya taşırım” dedi. Üye Şaban Sevinç de “Bize bildirilen sadece Çalık grubu idi. Katarlı ortak yüzde 25’i aşmadığı sürece hiçbir engel yok. Ancak ihale süreci tamamlanmadan bir ortak almış olması tartışılabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

RTÜK?Yasası ne diyor?
Madde 29, J fıkrası: “Radyo ve televizyon yayını izni verilen bir anonim şirketin hisse devirleri, devir tarihinden itibaren 1 ay içinde ortakların ad ve soyadları ile şirketin devir sonucunda oluşan ortaklık yapısı ve oy payları hakkındaki bilgilerle Üst Kurul’a bildirilir.
Bu şirketlerin bir başka şirkete devri, bir başka şirketin devralınması, bir başka şirketle birleşme işlemlerinden önce Üst Kurul’dan gerekli bilgi ve belgelerle izin alınması zorunludur.”