Ekonomi Alışverişe anne dopingi

Alışverişe anne dopingi

09.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Anneler Günü haftasında perakende cirolarında yüzde 30’luk artış bekleniyor. Türkiye’de en çok hediye yılbaşından sonra anneler için alınıyor

Alışverişe anne dopingi

Perakende sektöründe Anneler Günü bereketi yaşanacak. Ramazan’ın ilk haftasında genelde durgunluğa giren sektöre Anneler Günü doping olacak. Bu pazar günü kutlanacak bu özel gün, Türkiye’de en çok hediyenin alındığı günlerden biri.

Haberin Devamı

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, Anneler Günü haftasında perakende cirolarında ortalama yüzde 30 artış yaşandığını belirterek, ciro artışının bazı kategorilerde yüzde yüzü bulabildiğini, yılbaşından sonra en çok hediyelik alışverişinin anneler için yapıldığını söyledi.

Son gün alınıyor

Geçen yılki verilerin bu yıl Anneler Günü’nün yaratacağı ekonomiye ışık tutabileceğini de dile getiren Öncel, “Kart trafiğinde rekor kırılmıştı. Bu günün arifesinde bankalararası günlük işlem adedi 12.3 milyonla rekor kırmıştı. Bu yıl 11 Mayıs’a gelen Anneler Günü arifesinde benzer bir rekor bekleniyor. Ramazana denk gelmesinin hediyelik alışverişini olumsuz etkielemesini beklemiyoruz. Daha çok mücevher, kozmetik, giyim eşyası, elektronik, çanta, küçük ev aletleri gibi ürünler alınıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük de, Anneler Günü’nün sektörde satışları yüzde 10-15 oranında artırdığını dile getirerek, “Ramazan ayında ilk günlerde satışlarda biraz düşüş oluyor ancak Anneler Günü artış getirecek. Ülkemizde hediye alımı özellikle son günlere bırakılıyor. Cumartesi, pazar mağazalarımızda yoğunluk bekliyoruz. Annelere daha çok çanta, tişört, kombinli kıyafetler, aksesuar, kemer, parfüm alınıyor. Ayrıca anne kız serisi kıyafetlerimiz de var. Herkes annesinin yaşına göre ve kendi bütçelerine göre bir şeyler satın alıyor” ifadelerini kullandı.

Önemli bir gün

Media Markt Türkiye İcra Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım ise, Türk tüketicisinin özel günlerde hediye almayı sevdiğini belirterek, “Anneler Günü çok önemsenen, hareketin olduğu bir gün. Geçen yıl bu gündeki kampanya döneminde rekor ciroya ulaşmıştık. Bu yıl da benzer bir hedefimiz var. Anneler Günü geleneksel yanında online alışveriş kanallarında da hareket sağlayacak. İlgili kategorilerde ciroların yüzde 60 oranında artacağını tahmin ediyorum. Bu günde sadece annelere değil, teyzelere, halalara, eşlere de hediye alnıyor” dedi.

Hareket getirecek

Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, Anneler Günü’nün perakende için en önemli dönemlerden biri olduğunu belirterek şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Her yıl yüzde 20 oranında bir büyüme olur. Ülkemizde Anneler Günü en çok hediye alınan günlerin başında yer alıyor. Anneler Günü ve yılbaşı ciroların en yüksek olduğu günlerdir. Perakendede Ramazan’ın ilk haftası genelde satışlar düşük olur ama bu yıl Anneler Günü piyasayı hareketlendirecek. Hediye olarak küçük ev aletleri ve kişisel bakım ürünleri çokça alınıyor. Fiyatlar da 300 ile 1000 TL arasında değişiyor.”

Hangi marka, ne sunuyor?

- MediaMarkt, Anneler Günü’ne özel olarak 12 Mayıs tarihine kadar özel fırsatlar sunuyor. Binlerce ürün indirimli fiyatlarıyla satılıyor.

- Network, Anneler Günü için başlattığı #Iloveme kampanyasıyla anneleri kendilerine vakit ayırmaya çağırıyor.

- United Colors of Benetton, bu güne özel yüzde 30’a varan indirim sunuyor.

Alışverişe anne dopingi
- Hediye alternatifi arayanlar, annelerini diledikleri zaman diledikleri havayoluyla seyahat edebilecekleri Enuygun Hediye Kart ile sevindirebilir.

Haberin Devamı

- Honor, bu Anneler Günü’nde ÖTV artışını tüketicilere yansıtmayıp indirime gidiyor.

- Şişecam’ın markası Nude, özel tasarım ürünleriyle annenize olan sevginizi ifade etmenize aracılık ediyor.

- Swarovski’nin Anneler Günü koleksiyonun mesajı #FollowYourSun yani Güneşini Takip Et oldu.

- PTT bugüne özel kargo gönderilerini yüzde 30 indirimli taşıyacak.

- Türk Telekom, Bi Dünya Fırsat kapsamında Boyner, Çiçeksepeti, Hotiç gibi markalardan indirimli alışveriş yaptıracak.

- Canon, yeni Zoemini S ile fotoğraf tutkunu annelere hitap ediyor.