Ekonomi Alman dev VW Fiat’ı kırıyor mu?

Alman dev VW Fiat’ı kırıyor mu?

18.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Volkswagen’in, Fiat’ı almak için görüşmeler yaptığı söylemleri bir anda ortalığı hareketlendirdi. İki dev bunu doğrulamadı ama yatırımcı borsada pozisyon aldı

Alman dev VW Fiat’ı kırıyor mu

Dünyanın 1 numaralı otomotiv üreticisi olma hedefi koyan Alman Volkswagen Grubu’nun, İtalyan Fiat’ı satın almak için girişimde bulunduğu yönündeki haberler, ortalığı hareketlendirdi. Her iki şirket de bu konuyu doğrulamazken, Fiat ve VW hisselerinde de değişimler yaşandı.
Almanya’da yayınlanan “Manager Magazin” adlı derginin haberi, özellikle Avrupa’da ekonomi kulislerini ve gündemi hareketlendirdi.
Dergi, Volkswagen AG’nin, İtalyan dev Fiat’ı satın almak istediğini, bu amaçla da görüşmeler yapıldığını bildirdi.
Söz konusu habere göre Fiat’ın sahipleri, tüm ilgilerini Ferrari markasına yöneltecek ve yüksek satış adetli otomotiv işinden çıkacak.
VW’nin, özellikle Fiat’ın satın aldığı Chrysler markasının ABD’deki satış ağıyla ilgilendiği, bunun nedeninin de Amerikan piyasasında Volkswagen satışlarının istenilen yere gelememesi olduğu iddia edildi. Fiat’ın hisseleri, bu haberin ardından dün bir ara yüzde 4’ün üzerinde yükseliş yaşarken, VW hisselerinde ise yüzde 1 gerileme oldu.

İki şirketten jet açıklama
Bu gelişme sonrası ilerleyen saatlerde ilk açıklama, Agnelli Ailesi’nin yatırım şirketi olan, aynı zamanda da Fiat’ın yüzde 30’luk hissesini elinde bulunduran Exor’dan geldi. Açıklamada Fiat’ın VW ile böyle herhangi bir görüşmesinin olmadığı kaydedildi.
Volkswagen de saatler sonra benzer bir açıklama yaparak, gündemlerinde birleşme veya satın alma gibi bir proje bulunmadığına dikkat çekti. VW’nin bir sözcüsü, “Şu an sadece grubun verimliliğinin artırılmasına ilişkin projelere yoğunlaşmış durumdayız” dedi.
İki üretici arasında benzer bir durum, daha önce de Alfa Romeo için yaşanmıştı. VW Başkanı Ferdinand Piech, yaklaşık iki yıl önce Alfa Romeo markasının, kendi bünyelerine uygun bir marka olacağını düşündüğünü belirtmiş, kısacası ilgisini gizlememişti. Fiat CEO’su Sergio Marchionne de bu duruma hiddetlenerek söz konusu markanın satılık olmadığını söylemiş, Alfa’nın yeniden canlandırılacağını söylemişti.

Haberin Devamı

Volkswagen liderliğe göz dikmişti
Dünyanın 1 numaralı otomotiv markası olma hedefini sürekli vurgulayan, bu konuda Toyota ile sürekli yarış halinde olan Volkswagen Grubu, son olarak Scania markasının kontrolünü tamamen devralmıştı. Çin, Meksika, Hindistan, ABD gibi ülkelerde yüksek bütçeli yatırımlar açıklayan VW’nin, Fiat’ı satın alarak “1 numara olma” hedefine daha erken ulaşmak isteyebileceği yapıldı.
Fiat ise, Chrysler Grubu’nun tamamını satın alarak dünyanın en büyük otomotiv grupları arasına girmiş, adını da Fiat Chrysler Automobiles olarak değiştirmişti.