Ekonomi Alman paketi CEO’lara kemer sıktıracak!

Alman paketi CEO’lara kemer sıktıracak!

21.10.2008 - 00:29 | Son Güncellenme:

Almanya, kurtaracağı bankalara şart getirdi:?Yöneticinin yıllık maaşları 500 bin euro’yla sınırlanacak, prim verilmeyecek

Alman paketi CEO’lara kemer sıktıracak

Küresel krizde gerek yönettikleri şirketleri batağa sürükledikleri, gerekse de şirketler batarken milyon dolarlık tazminatlar aldık için sert şekilde eleştirilen CEO’lara ilk ‘cezayı’ Almanya veriyor.
Alman hükümeti, bankalara destek vermek amacıyla açtığı 500 milyar euro’luk yardım paketiyle ilgili olarak sıkı şartlar getirdi. Kabinenin dün aldığı kararlar doğrultusunda, yardımdan faydalanacak bankaların yöneticileri yılda en fazla 500 bin euro maaş alacak, ancak istisnalar olabilecek. Prim ödemelerinin de durdurulacağı ve her banka ya da kredi kuruluşuna en fazla 10 milyar euro sermaye verileceği bildirildi.
Paket, bankalara 400 milyar euro’ya kadar garanti verilmesini öngörüyor. Zor durumdaki bankalara doğrudan 20 milyar euro yardım yapılacak, gerektiğinde 80 milyar euro’ya kadar sermaye verilecek.

CEO’ların marifetleri!
ABD’de devletin iflasını engellemek için 123 milyar dolarlık destek verdiği AIG’nin yöneticileri, bu yardımlardan sonra bile fütursuzca para harcamaya devam etti. Şirket yöneticileri önce Kaliforniya’da 440 bin dolara tatil yaptı, sonra da İngiltere’de 86 bin dolarlık av partisi düzenledi.

Bear Stearns’ın CEO’su James Cayne, şirket 2 dolar bedelle JP Morgan’a satılırken briç oynuyordu. Cayne, şirketi yok pahasına satılırken CEO’luk görevinden 33.9 milyon dolar kazandı.

Fannie Mea’nin CEO Daniel Mudd, şirketi adım adım batarken 100 bin doları bulan kulüp masraflarını şirketine ödetti. 7 Eylül’de görevden alındı. Şirketinin batmasına yol açmasından hiçbir vicdani sorumluluk duymadan 9 milyon dolarlık tazminatı için Bill Clinton’ın avukatı Bob Barnett’i tuttu.

Freddie Mac’in CEO’su Richard Syron, ABD’nin en büyük mortgage şirketinin başındaydı. 3 yıl boyunca sorunlu kredilere yatırım yaptı, şirketi battı. Syron, tazminat almak için dava açtı.

Merrill Lynch’in CEO’su Stanley O’Neal, şirketini kâğıt üzerinde kârlı, başarılı gösterdi. Yüklü primler aldı. Sonunda batık şirketi bırakıp çekilirken 160 milyon dolarlık tazminat aldı.

Lehman Brothers’ın, iflasından sadece 4 gün önce görevden ayrılan 3 üst düzey yöneticisine 23.2 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul ettiği ortaya çıktı.




Alman paketi CEO’lara kemer sıktıracak