Ekonomi 'Almanya, Gümrük Birliği’ne karışamaz'

'Almanya, Gümrük Birliği’ne karışamaz'

08.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Almanya’nın Gümrük Birliği’nin güncellenmesini engelleme hakkı yok. Bizim muhatabımız Avrupa Birliği. Güncelleme sadece Türkiye’nin değil, Almanya’nın da menfaatine” diye konuştu

Almanya, Gümrük Birliği’ne karışamaz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Almanya’nın AB’nin Türkiye ile Gümrük Birliği’ni güncellemesini engelleme hakkı bulunmadığını söyledi.

Zeybekci, Özbekistan Başbakan Yardımcısı Cemşit Kuçkarov ile görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Zeybekci, şöyle konuştu:konomi Bakanı Nihat Zeybekci, Almanya’nın AB’nin Türkiye ile Gümrük Birliği’ni güncellemesini engelleme hakkı bulunmadığını söyledi.

Haberin Devamı

“Almanya ‘Türkiye ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesini istemiyoruz’ diyebilir ama bunu engelleme hakkı yok, bizim muhatabımız Avrupa Birliği’dir. AB ile devam eden bir süreç var ve bu konuda bir sorun yok. Ne pahasına olursa olsun Gümrük Birliği güncellensin demiyoruz. Bu güncelleme sadece Türkiye’nin değil AB ve Almanya’nın da menfaatinedir. Dolayısıyla Almanya’nın açıklamalarını temelsiz, zeminsiz ve aceleyle söylenmiş sözler olarak kabul ediyor ve siyasi partilerin kendi görüşleri olarak görüyoruz. AB tam üyelik hedefi Türkiye için vazgeçilmez bir stratejik hedef olmayı sürdürüyor.”

180 günlük eylem planı

Zeybekci, 180 günlük eylem planlarına da değinerek, tüm bakanlıkların çalışmalarını Başbakanlığa bildirdiğini ve belirlenen hedeflerin özetlendiğini söyledi. Ekonomi Bakanlığı’yla ilgili bu dönemde planlanan yaklaşık 90 işin, mutabakatla 14-15’inin öncelikli hale dönüştürüldüğünü dile getiren Zeybekci, “Açıklanacak diye bir şey yok, açıklanmayabilir. Bunların tamamı liste haline dönüştürüldü. Orada ev ödevi gibi yapılanlar, yapılmayanlar diye yanlarına işaret konacak. Kamuoyuyla paylaşılıp, paylaşılmayacağını bilmiyorum” dedi.

Haberin Devamı

Özbekistan Başbakan Yardımcısı Cemşit Kuçkarov ise Türkiye’de yaptıkları görüşmelerde birtakım anlaşmalara vardıklarını söyledi. Kuçkarov, bu kapsamda, Taşkent’te faaliyette olan UT Bank’ın yüzde 50’sinin Ziraat Bankası’na satılması konusunda bir anlaşmaya vardıklarını ifade etti.

Almanya, Gümrük Birliği’ne karışamaz

THY Semerkant’a uçacak

Kuçkarov, bir diğer anlaşmanını ise Türk Hava Yolları ile yapıldığını belirterek, “Bahar aylarından itibaren İstanbul-Semerkant direkt uçuşlarının gerçekleşmesi gündeme geldi ve bu konuda anlaştık” dedi.

Türk Hava Yolları ile Taşkent uçuşlarının arttırılması konusunun da görüşüldüğünü kaydeden Kuçkarov, ilerleyen süreçte Buhara ve Hiva’ya uçuşların olma ihtimali üzerinde durduklarını söyledi.

‘Çağlayan Türkiye aleyhine hiçbir işlem yapmadı’

Bakan Zeybekci, ABD’de, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve eski Halkbank Genel Müdürü hakkında iddianame hazırlanması konusunda, “Aslolan Türkiye’nin menfaatleridir. Çok değerli bakanımızın, Türkiye’nin ve Türk halkının menfaatlerine aykırı bir hareketi herhalde hayatı boyunca hiç olmamıştır” dedi.

Haberin Devamı

Öte yandan Halkbank, KAP’a yaptığı açıklamada, bankanın tüm işlemlerinde ulusal ve uluslararası düzenlemelere uygun hareket ettiğini belirterek, çıkan haberlerin yanıltıcı olduğunu duyurdu.