Ekonomi Altın bir anda tepetaklak olabilir!

Altın bir anda tepetaklak olabilir!

26.11.2009 - 09:53 | Son Güncellenme:

Altın fiyatlarındaki bu hızlı yükseliş nezaman duracak? Uzmanlar uyarıyor: Düşüş çok sert yaşanabilir, dikkatli olmak lazım.

Altın bir anda tepetaklak olabilir

Altının onsu, yüzde 2'ye yakın bir yükselişle 1.192,60 dolar düzeyine çıktı ve yeni rekor seviyesine ulaştı. Altının yılbaşından bu yana yükselişi de yüzde 35'e ulaştı.

Haberin Devamı

Altının yükselişinde, sadece ABD Dolarındaki zayıflığın olmadığını belirten uzmanlar, merkez bankalarının da kıymetli maden satın almaya başlayacağını yönelik haberlerin altının yükselişinde etken olduğunu vurguluyor.

Bu arada, gümüş de, son 16 ayın en yüksek düzeyinden işlem görüyor.

FİYATLAR DAHA YÜKSELİR Mİ?

İstanbul Değerli Maden ve Mücevherat İhracatçıları Birliği (İDMMİB) Başkanı İmam Altınbaş, altın fiyatlarının artık çok fazla yükselmeyerek geriye doğru gelmesini beklediğini bildirdi. Dünyada fiziki altın kullanımının yüzde 50'ye düşmesine karşın, altın fiyatlarının aşırı değerlenmesini doğru bulmadığını ifade eden Altınbaş, “Bir şeyin çok değerlenebilmesi için kullanıcısının, talebinin çok olması lazım. Şimdi altın kullanılmıyor. Fiziken tüketilmiyor. O zaman bunun değeri neden artıyor? Dolayısıyla değerinin niye arttığını da anlamıyorum, bu fiyatların geriye doğru geleceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Fiyatların, dünyada altının ons fiyatının düşmesi ile mümkün olabileceğini belirten Altınbaş, şunları kaydetti:

“Dünyada altının ons fiyatlarının 3-6 ay arasında 900 dolar seviyesine gelmesini bekliyorum. Buna paralel olarak 22 ayar 1,75'lik çeyrek altın fiyatları da geriye doğru gelir. Altının ons fiyatı düşünce, o da düşecek, 70 liraya doğru gelir. Bu da 3 ile 6 ay arasında olur.”

“ALTINDA DÜŞÜŞ HAREKETİ GELEBİLİR”

Anatolia Xchange Tarafından Hazırlanan Altın Fiyatları Raporu: "Altında Düşüş Hareketi Gelebilir. Dünyada para birimlerinin faiz getirilerinde düşüşler devam ettikçeparalara olan güven zedelendiği için altın değerleniyor. Diğeryandan Çin düşen Dolar yüzünden eriyen Dolar varlıklarını korumakadına elindeki Dolarları mala çevirdiğinden emtia fiyatlarındakiyükseliş devam ettiğinden altın da değerlenmeye devam ediyor. Ancak 1182 – 1192 aralığından belirgin bir dönüş yapacağını düşündüğümüz altın bugünden itibaren düşebilir. Olası düşüş 1167’yekadar devam eder. Eğer bu seviyenin altı kırılırsa 1131 ve 1118ardından da son olarak 1098 seviyeleri görülebilir. Yukarı yönlühareketin devam etme olasılığı azaldı."

Haberin Devamı

1.200 DOLAR/ONS SEVİYESİ DE GEÇİCİ BİR DİRENÇ

Barclays Capital analistleri, bu sabah Asya piyasalarında gerçekleşenişlemlerde 195.15 Dolar/ons seviyesine kadar yükselerek yeni bir rekor kıran spot altın fiyatı için 1.200 Dolar/ons seviyesinin geçicibir durak noktası olacağını ifade ediyorlar. Bu seviyeden yaşanacak geri çekilmelerde ilk olarak 1.171, ardındanda 1.153 Dolar/ons seviyelerinin destek görevi yapacağını öngören analistler, yaşanan yukarı trendin korunacağını ve altın fiyatının 1.100 Dolar'ı geçtiğikadar kolay bir şekilde 1.200 Dolar seviyesini de aşacağını tahmin ediyorlar. 1200 Dolar/ons seviyesinin üzerindeki hareketlerde ilk hedef 1300 Dolar/ons gösteriliyor. Bunun ardından da 1.500 Dolar/ons seviyesi bekleniyor,