Ekonomi Altına hücum

Altına hücum

07.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Altının ons fiyatı 1576 doları test ederken gram altın 302 liranın, çeyrek altın ise 495 liranın üzerinde işlem görüyor. Küçük yatırımcı altınını satmak için kuyumcunun yolunu tuttu

Altına hücum

Yatırımcının ‘güvenli limanı’ altında değer artışı uzun zamandır sürüyor. Özellikle dünyadaki ‘olağan dışı’ gelişmeler ve ülkeler arası gerilimden çok çabuk etkilenen altın fiyatı son olarak ABD ile İran arasındaki gerilimle hızlı bir tırmanışa geçti. Piyasanın altın fiyatındaki yükselişi beklediğini belirten Kapalıçarşı kuyumcuları, bu gerilim ile artışın daha hızlı yaşandığını dile getirdi. Yaşanan yükselişle gram altın fiyatı 302 lira civarında işlem görürken, çeyrek altın 496 liraya kadar çıktı. 

Haberin Devamı

‘Uzun vadeli bakmalı’

İstanbul Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Atayık, yatırım araçları arasında altının ‘güvenli liman’ özelliğine dikkat çekerken, kısa süreli düşüşler yaşansa bile altının uzun vadede kazandırmaya devam edeceği görüşünü paylaştı.

Atayık, “2019’da altının onsu uzun süre 1.480 dolar bandında hareket edip, eylül ayında ons bazında 1.557 dolar civarına yükselmişti. Bugünlerde ise 1.576 dolar seviyesine kadar hızlı bir sıçrama yaşandı. Bu durum, bizim yılbaşı öncesi belirttiğimiz yükseliş beklentisine uygun bir seyirdir. Altın ve dolar hızla yükselirken vatandaşın geliri sabit kaldığından, kuyumcularımız özellikle satışta bir süre durgunluk yaşayabilir.

Ancak yükselişe geçen altın, bu kısa durgunluktan sonra yatırımcının tekrar gözdesi haline gelecektir. Grafik biraz daha istikrarlı bir dalgalanmaya geçtiğinde ise vatandaşımızın her zamankinden daha çok altını tercih edeceğini düşünüyoruz” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Riski izliyor...

Riskler karşısında altın fiyatlarının hızlı bir ‘ısınma’ yaşadığını ifade eden Kuyumcu Nazar Özsahakyan, ABD ile İran arasındaki gerilimin devam etmesi durumunda altında fiyatın yukarı yönlü devam edeceğini kaydetti. Özsahakyan, şunları söyledi:

“Altın fiyatlarında beklentimiz zaten yükselişe devam etmesi yönündeydi. Ancak dünyada yaşanan olaylar bunu çok öne çekti. Yükseliş hızlı geldi. İşin içine dahil olan Irak açıklamalarıyla daha da hareketleniyor. Bu, devam ederse artış da devam edebilir. Onsun daha önce gördüğü 1900 doları yeniden görerek daha üstüne çıkabileceğini söylemiştim. Bu seyir sürüyor. Ancak açıklamalarda yaşanabilecek olası bir yumuşama tekrar gerileme de getirebilir. Bunu da bekliyoruz fakat kısa süreli.”

‘Kuyumcuda nakit kalmadı’

Altın fiyatının yükselmesiyle tüketici soluğu kuyumcularda aldı. Satış için fiyatın yükselmesini bekleyen küçük yatırımcıların istedikleri seviyeyi gördüğünü belirten Nazar Özsahakyan, “Bu durumda alan kimse yok. Dolayısıyla satamadığımız için nakit kazanamıyoruz. Kuyumcularda bu anlamda para kalmıyor. Herkes altın satmaya geliyor, onlardan almak için de zorlanıyoruz” diye konuştu.