Ekonomi AMBARGO SAVAŞI YENİ YILA UZADI

AMBARGO SAVAŞI YENİ YILA UZADI

23.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna krizinde Moskova yönetimi üzerindeki baskıyı sürdürmek için ekonomik ambargoları 31 Ocak’a kadar uzatma kararı aldı.

AMBARGO SAVAŞI YENİ YILA UZADI

Rus Dışişleri Bakanlığı, kararı ‘Rus korkusu lobisi’nin zaferi olarak ilan ederken, Batı’dan gıda ihracatına getirilen ambargonun 6 ay uzatılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

AB Dışişleri Bakanları’nın Lüksemburg’daki toplantısında, “Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda istikrarı bozucu rolüne” cevaben bu ülkeye yönelik ekonomik yaptırımların uzatılması kararlaştırıldı.

AB’den yapılan açıklamada, yaptırımların, “bazı finansal piyasalara erişime yönelik sınırlamalar, belli başlı teknolojiler ve Rusya ile AB arasında enerji ve savunma sektörlerindeki karşılıklı alışveriş yasağını” içerdiği belirtildi.

AB’nin Rusya’ya yönelik geçen yıl temmuz ayında hayata geçirdiği ekonomik yaptırımlar, eylül ayında güçlendirilmişti. Yaptırımların süresi, temmuz ayında dolacaktı.

Türkiye’ye yarayacak

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya yönelik yaptırımları uzatmasına ilişkin, “mütekabiliyet ilkesine” göre hareket edeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Moskova’da gazetecilere açıklamada bulunan Peskov, “Bu yaptırımları nedensiz ve illegal görüyoruz. Hiçbir zaman yaptırımları başlatan taraf olmadık. Yaptırımlar konusunda mütekabiliyet ilkesine göre hareket edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Peskov ayrıca, yaptırımların her iki taraf için kayıplara yol açtığını belirtti. Rusya’nın Avrupa ve Amerika’dan gıda ithalatını kesmesi, özellikle Türk şirketlerinin önünü açmıştı.