Ekonomi Amerikan efsanesine Avrupa sosu

Amerikan efsanesine Avrupa sosu

27.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fiat ile birleşmesinin ardından Avrupa’da satışlarını artırmaya odaklanan Jeep, yenilediği Grand Cherokee’ye Avrupalı müşterileri cezbedecek unsurlar ekledi

Amerikan efsanesine Avrupa sosu

Amerikan efsanesi olarak ün salan Jeep’in lüks SUV modeli Grand Cherokee, tasarım ve performansın yanı sıra donanımlarıyla da yenilenirken, Türkiye’ye gelmek için temmuz ayını bekliyor. Araç, 106 bin 500 euro’dan başlayan fiyatlarla gelecek.
Jeep Marka Direktörü Mahmut Karacan, lüks SUV satışlarının, yüzde 130’luk ÖTV sonrası yarı yarıya düştüğünü, ancak yenilenen Grand Cherokee’nin sınıfında başarılı satışlara imza atacağına inandıklarını söyledi. 2011’de 3 bin 500 olan lüks SUV satışlarının, 1.500’lere indiğini anlatan Karacan, “Bu sınıfta lider marka 400 adetlik satışa sahip. Biz de yıl sonuna kadar 300 adedin üzerinde satışla ikinci sırayı hedefliyoruz” dedi.

Yeni müşteri çekecek
Jeep’in Avrupa, Ortadoğu ve Rusya pazarlarında yükseliş sağladığını, ancak daha fazla gelişmek istediğini anlatan Karacan, “Bu nedenle Grand Cherokee yenilenirken, Avrupalı kullanıcıların zevklerine daha fazla hitap eden özelliklere yer verildi. Aracın Türkiye’de de beğeni toplayacağını düşünüyoruz” diye konuştu. Karacan, “Mevcut Jeep müşterilerinin beğenisini kazanacağına, bunun yanında markaya yepyeni müşteriler kazandıracağına inanıyoruz” ifadesini kullandı.
2.0 lt motora sahip yeni Cherokee’nin 2014 nisan ayında geleceğini, tamamen yeni B-Sınıfı SUV modelin ise 1.4 lt benzinli ve 1.6 lt dizel motorlarla 2014 yılı sonunda yollara çıkacağını anlatan Karacan, “Böylelikle markanın büyüme ve yükselişi sürecek” dedi. Karacan, Jeep’in yanı sıra Tofaş çatısı altındaki Alfa Romeo ve Lancia satışlarının bu yıl yüzde 40 büyümeyle 3 bin adete ulaşmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Lüks ama tüketİm cİmrİsİ

Ön farları, stop lambaları, bagaj kapağı ve arka spoyleri tamamen yeni olan Jeep Grand Cherokee, daha sportif bir görünüme kavuşurken, aynı zamanda lüks unsurları da artırılmış. Türkiye’de “Limited”, “Overland” ve yeni “Summit” versiyonlarıyla satılacak Grand Cherokee’nin 468 HP’lik V8 benzinli SRT versiyonuysa isteğe bağlı olarak getirilecek.
Fiat’tan alınma 250 HP’lik 3.0 lt V6 dizel motor, yeni 8 ileri otomatik şanzımanla Grand Cherokee’yi daha “yakıt cimrisi” yapmış. 3 tona yakın ağırlığı olan aracın fabrika verileri 100 km’de ortalama 7.5 lt’lik bir yakıt tüketimini gösterirken, şahsen 9 lt civarında bir değeri yakaladığımı söyleyebilirim. Overland ve Summit’te sunulan havalı süspansiyon ise, aracın konforunu artırmış. Bu sistem, arazide aracın yüksekliğinin 20 cm daha artırılmasını sağlıyor.
Grand Cherokee’ye eklenen Avrupai yeniliklerin başında, 8.4 inçlik dokunmatik ekran, bu ekrana bağlı Blu-Ray DVD oynatıcılı Surround Ses Sistemi bulunuyor. Hız göstergesi ise dijital ve yol bilgisayarı fonksiyonuna da sahip. Araçtaki standart donanımları buraya sığdırmak ise pek kolay değil...

Haberin Devamı

BMW’den Mercedes’e konseptli cevap

Alman lüks otomobil üreticisi BMW, Mercedes CL’ye rakip olabilecek süper lüks konsept otomobilini tanıttı. İtalyan Pininfarina imzasını taşıyan BMW Gran Lusso Coupe, 6 Serisi’nden daha uzun ve gelecekteki 7 Serisi’nin ipucu olarak kabul ediliyor. İtalyanca’da “süper lüks” anlamına gelen Grand Lusso, mevcut BMW modellerine göre daha farklı ön ve arka tasarımla dikkat çekerken, iç mekanda da İtalyan tasarımcının dokunuşlarını almış. Nitekim ön ve arka koltuklar sportif ama aynı zamanda da konfordan ödün vermeyecek şekilde tasarlanmış. Her ne kadar bir coupe olsa da, arka koltuklarda lüks sedanlara özgü geniş diz mesafesi bırakılmış. Bununla birlikte aracın iç mekanında, dünyada çok ender bulunan “kauri” ağacından kaplamalar kullanılması da hayli ilginç. Aracın üretime girip girmeyeceği ise şimdilik belli değil.

Ve huzurlarınızda dördüncü nesil CR-V

Haberin Devamı

Satışa sunulduğu 1996’dan bu yana Türkiye’de başarılı bir satış grafiğine sahip olan Honda’nın SUV sınıfındaki temsilcisi CR-V, 4. nesliyle satışa sunuldu. 2.0 lt benzinli motor seçeneğine sahip yeni CR-V, 95 bin 700 liradan başlayan fiyatlarla satılıyor.
Tamamen yeni CR-V, ön tasarımıyla markanın yeni aile yüzüne uyum sağlarken, dikey olarak konumlandırılan arka stop lambaları, ilk nesilden (1995) bu yana süren bir geleneği sürdürüyor. Aracın yüksekliği ve iç hacimde herhangi bir küçülme yaşanmazken, boyu, bir önceki nesline göre 30 mm kısalmış. Bununla birlikte bagaj hacmi 147 lt artırılarak 589 lt’ye yükselmiş. Katlanabilen arka koltuklarla bu hacim 1.146 litreye çıkıyor.
CR-V’nin kaputunun altında, 3. nesil CR-V’de de kullanılan, ancak detaylı olarak elden geçirilen 2.0 lt benzinli motor ve 5 ileri otomatik şanzıman bulunuyor. Motorun 155 HP’lik gücü değişmezken, yakıt tüketimi, fabrika verilerine göre 100 km’de ortalama 7.7 lt’ye düşürülmüş. Bununla birlikte yeni CR-V’ye, daha ekonomik sürüş sağlayan “ECON” sistemi eklenmiş. Econ düğmesine basıldığında, sistem daha fazla yakıt tasarrufu için şanzıman, klima ve sabit hız kontrolünü ayarlayarak ekonomiyi artırıyor.

Haberin Devamı

Sporcu Peugeot’ya yeni yüz

Fransız üretici Peugeot’nun sportif coupe modeli RCZ, yenilenen görünümüyle Türkiye’de yollara çıktı. Ön farları ve radyatör ızgarasının yanı sıra motor kaputu da tamamen yeniden tasarlanan RCZ, iç mekanındaki küçük dokunuşların yanında daha fazla kişiselleştirme seçeneği sunacak şekilde yeni renk ve donanım kombinasyonlarına da kavuştu. Yeni RCZ, manuel ve otomatik vites seçeneklerine sahip 1.6 lt THP 156 HP ve sadece manuel şanzımanla donatılmış 1.6 lt THP 200 HP motor seçenekleriyle satılıyor. Başlangıç fiyatıysa 31 bin 900 euro (+ 754 TL) şeklinde.

Suzuki’den SX4’e özel indirim

Suzuki’nin crossover modeli SX4, bu ay 4 bin 290 TL’ye varan indirimlerle satılıyor. Başlangıç liste fiyatı 38 bin 141 TL olan SX4, 3 bin 651 TL’lik indirimle 34 bin 490 TL’den satışa sunuluyor. Suzuki SX4, Türkiye’de 1.6 lt 120 HP’lik benzinli motorla satılırken, otomatik vites seçeneğine de sahip. Bununla birlikte SX4’ün hem önden çekişli, hem de 4x4 versiyonu bulunuyor.