Ekonomi Antika kriz tanımıyor

Antika kriz tanımıyor

05.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Antika kriz tanımıyor

Antika kriz tanımıyor

Antika kriz tanımıyor
       ANTİKA eşyaya yatırım yapanın kaybetme şansı yok gibi. Bir asrı aşkın ömürleriyle geçmişten günümüze kadar korunabilen antika eşyalar, milyarlık fiyatlarıyla dikkat çekiyor.
       İstanbul'dan sonra Ankara'da da, özellikle elçilik görevlisi yabancılardan gelen yoğun taleple yaygınlaşan antikacılık, asırlık eski eser veya eşya sahiplerine büyük servetler kazandırmaya başladı.
       Osmanlı döneminin gümüş kılıçları ile harem kadınlarının boyunlarını süsleyen elmas madalyonlar, oldukça yükset fiyatlardan alıcı buluyor.
       AA'nın haberine göre, Osmanlı'nın bilek gücünün göstergesi olan gümüş kılıçlar, kullanılış tarihlerine göre 1 milyar lira ile 25 milyar lira arasında satılıyor. Kılıçların fiyatlarını, işçilik, kimin için yapıldığı ve kılıcın yaşı etkiliyor.
       Yaşları 100 ile 150 yıl arasında değişen ve üzerinde elmas gibi değerli taşlar bulunan antika madalyonlar ise 10 milyar liraya kadar ulaşan fiyatlardan alıcı buluyor. Osmanlı döneminin ünlü hattatlarının eserleri piyasada 30 milyon lira ile 2,5 milyar lira arasında değişen fiyatlardan işlem görüyor. Bir antika eser olarak hat'ın değerini ise hattatın ismi, hat'ın yaşı ve eserin kime yapılmış olduğu gibi faktörler etkiliyor.

       Antikacılara göre, Anadolu'da kıyıya köşeye atılmış yüzyıllık kilimler, özellikle son yıllarda en çok alıcı bulan eski eşyalar arasında yer alıyor.
       Konutlarda "Şark köşesi" gibi özel dekorasyon tutkusu ile artan talep, antika kilimlerin fiyatını 2 milyar liraya kadar yükseltiyor.
       Osmanlı dönemi kaftanları, altın simle işlenmiş cepkenler de rağbet gören antika eşyalar arasında. Döneminin özelliklerini yansıtan cepken ve kaftanlar, 150 milyon lira ile 750 milyon lira arasında değişen fiyatlardan satılıyor.
       Antika tüfekler ise özellikle koleksiyoncularca tercih ediliyor.
       Osmanlı hanedanlarından kalma 150 yıllık eski dönem tüfeklerin fiyatı 80 milyon liradan başlarken, fildişi, gümüş kakma, 8 köşeli antika tüfekler de 1,5 milyar liraya kadar ulaşan fiyatlardan meraklısına sunuluyor.

       Ankara'da 12 yıldan beri antikacılıkla uğraşan, Samanpazarı'ndaki Bazaar Antika'nın sahibi İsmail Öğütlü, antika alıcılarının büyük bölümünün koleksiyoncular ve yabancı uyruklu kişilerin oluştuğunu söyledi.
       Antika eşya talebinin, alım gücü yüksek olan kesimden geldiğini belirten Öğütlü, sektörün son 10 yıl içinde gelişme gösterdiğini, artan dükkan sayısıyla birlikte müşteri potansiyelinin de genişlediğini kaydetti. Öğütlü, şöyle konuştu: "Müşterilerimiz arasında öyle bir kesim var ki, antika alırken bir (geçmişi sahiplenme) duygusu içinde hareket ediyorlar. Çoğunlukla koleksiyoncular ve yabancı uyruklu vatandaşların antika eşyaya ilgi gösterdiğini söyleyebilirim. Bunun yanı sıra, evlenmek üzere olan ve değişik bir tarz arayan çiftler de bazı ucuz parçalardan oluşan antika eşyaları satın alıyor.''