Ekonomi Arabistan’dan Türkiye’ye uçakla 15 milyar dolar geldi mi?

Arabistan’dan Türkiye’ye uçakla 15 milyar dolar geldi mi?

10.06.2010 - 15:32 | Son Güncellenme:

Yeni Şafak yazarı Yusuf kaplan şok bir iddiada bulunarak “Suudi Kralı Abdullah 2006 ve 2007'de Türkiye'ye geldi, 15 uçak dolusu 15 milyar dolar getirdi.” dedi, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten sert bir yanıt geldi: İddia komplo teorilerinin çok daha iyi bir şekilde sunulması...

Arabistan’dan Türkiye’ye uçakla 15 milyar dolar geldi mi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye uçaklarla 15 milyar dolar getirildiği iddialarına ilişkin, “Türkiye Cumhuriyeti devleti bir hukuk devletidir. Hiç kimse 15 milyar doları uçaklarla kamyonlarla falan filan taşımaz” dedi.
Mehmet Şimşek, “Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye uçaklarla 15 milyar dolar geldiği” haberinin hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:
“Türkiye Cumhuriyeti devleti bir hukuk devletidir. Hiç kimse 15 milyar doları uçaklarla kamyonlarla falan filan taşımaz. Bu iddiaları atanların şunu bilmeleri lazım; Bakın ben yıllarca finans sektöründe çalıştım. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri veya Katar gibi ülkelerde para yönetimini yapanların New York’taki Londra’daki profesyonellerden hiçbir farkı yoktur. Onlar Türkiye’ye yatırım yapmak isterlerse o yatırım kanalları bellidir. Hiç kimse böylesine büyük meblağ paraları hele böyle profesyonel ülkelerden nakit olarak getirmez. Tamamen bir hikaye. Doğrusu bu konuda fazla yorum yapmaya değmez bir hikaye. Tamamen komplo teorilerinin çok daha iyi bir şekilde sunulması.”

Haberin Devamı

MERKEZ BANKASI: İDDİALAR GERÇEĞİ YANSITMAMAKTADIR
Merkez Bankası, bazı basın yayın organlarında yer alan “Suudi Arabistan;dan Türkiye’ye 15 milyar dolar geldiğine” ve bu paranın portföy yatırımları ve mevduatta artışa neden olduğuna dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, bugün bazı basın yayın kuruluşlarında “Suudi Arabistan;dan Türkiye’ye 15 milyar dolar geldiğine ve bu paranın portföy yatırımları ve mevduatta artışa neden olduğuna” dair iddiaların yer aldığı hatırlatıldı.
Açıklamada, söz konusu haberin gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, haberde yer alan “...Mayıs 2006’da bankalardaki mevduatta aylık artış 23,5 milyar lira (yüzde 10) ile rekor kırdı” ifadesinde bahsedilen mevduatın, yurt içi yerleşiklerin mevduatı olup, artışın kaynağının esas olarak 2006 yılı Mayıs ayında döviz kurunda meydana gelen değişim olduğu belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:
“...(Söz konusu paranın gelebileceği bir başka yol ise portföy yatırımıdır. Yabancıların toplam portföy yatırımları ise 2006 yılıyla artışa geçti...yabancıların portföy yatırımları, 2006 yılında 84,4 milyar dolar, 2007 yılında 120,6 milyar dolar oldu.) ifadesinde bahsedilen artışın büyük bölümü, varlık fiyatlarındaki, özellikle İMKB;de işlem gören hisse senetlerinin fiyatlarındaki artıştan kaynaklanmıştır.
2006-2007 döneminde fiyat artışlarından arındırılmış net portföy girişi 2,8 milyar ABD doları ile sınırlı kalırken, varlık fiyatlarındaki artışın katkısı ise 33,4 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir.”

Haberin Devamı

“Merkez Bankası 4 bin 400 elemanıyla 6 ay hiçbir iş yapmasa, bunu saymaya çalışsa sayamaz”

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye 15 milyar dolar geldiği iddiasına ilişkin olarak, kayıtlarında böyle bir şeyin söz konusu olmadığını belirterek, “15 milyar dolar eğer bütün kupürlerden oluşsa, 100’lük, 50’lik, 20’lik, 10’luk, 5’lik, Merkez Bankası 4 bin 400 elemanıyla 6 ay hiçbir iş yapmasa bunu saymaya çalışsa, bunu sayamaz” dedi.
Yılmaz, 5. Türk-Arap Ekonomi Forumu sırasında gazetecilerin, Suudi Arabistan’dan 15 milyar dolar geldiği iddiasını içeren habere ilişkin sorusunu yanıtladı.
Haberin iki kısmı bulunduğunu, “15 uçakla 15 milyar dolar geldiği” iddiasının ilk kısmını, haberi yazan kişinin haberin bu kısmına dayanarak analiz yaptığını, analizde de haberin doğru olup olmadığının, Merkez Bankası’nın internet sitesine koyduğu ve kamuoyuna açıklanan rakamlarından doğrulamaya çalışmasının da ikinci kısmı oluşturduğunu kaydetti.
Yılmaz, şunları söyledi:
“Dolayısıyla, sorunuzun cevabını iki şekilde açıklayabilirim. Birinci kısmı, ’15 uçakla 15 milyar dolar geldiği’ iddiasını ilgililere sorun. Bizim kayıtlarımız, Merkez Bankası bilançosu üzerinden konuşuyorum, son derece şeffaf. Bizim kayıtlarımızda böyle bir şey söz konusu değil ve olamaz. Üstelik işin bu yönüyle ben buna ’peri masalı’ bile demiyorum. 15 milyar dolar eğer bütün kupürlerden oluşsa, 100’lük, 50’lik, 20’lik, 10’luk, 5’lik ve 10’luk kupürlerden olsa ve bunları saymaya kalksanız, Merkez Bankası 4 bin 400 elemanıyla -biraz abartarak söyleyeyim- 6 ay hiçbir iş bir iş yapmasa bunu saymaya çalışsa, bunu sayamaz. Bu nerede saklanmış, nasıl gelmiş, uçaktan çıkınca nereye gitmiş, nerede muhafaza edilmiş? Böyle bir şey mümkün değil, teamüllere falan uygun da değil. Bizim açımızdan gerçekle uzaktan yakından ilgisi olan bir durum değil.
Haberi yapan arkadaşımızın bu bilgiye dayanarak, Merkez Bankası’nın kamuoyuyla paylaştığı bilgilerden, verilerden hareketle yaptığı ilave bir analiz var. Orada bunu bir bakıma doğrulamaya çalışmış. Ben bu konuda fazla bir şey söylemeyeceğim, şu dakika itibariyle Merkez Bankası web sitesine açıklama kondu.”

Haberin Devamı

ERDOĞAN: "15 MİLYAR İDDİASI YALAN"
Türkiye Yatırım Danışma Konseyi Altıncı Toplantısına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan'dan 15 milyar dolar gönderildiği yönündeki iddiaların ise tamamıyla yalan olduğunu söyledi.
Konsey üyeleriyle birlikte basın toplantısına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suudilerden Türkiye'ye 15 milyar dolar gönderildiği ve Türkiye'nin krizden bu sayede çıktığı iddialarının sorulması üzerine şunları söyledi:
"Bazı basın yayın organlarında yer alan 15 milyar dolar geldiği portföy yatırımı ve artış iddiaları tamamiyle yalandır. Bunların aslı astarı yoktur. Bu yalanlara lütfen prim vermeyin. Bir defa haberde yer alan Mayıs 2006'da mevduatta aylık artış 23 milyar TL. Yüzde 10 ile rekor kırdı ifadesinde bahsedilen mevduat yurt içi yerleşiklerin mevduatıdır. Artışın kaynağı esas olarak 2006 Mayıs'ta döviz kurunda meydana gelen değişimdi. Merkez Bankası açıklama yaptı. Güçlü ekonomik yapınız varsa bu tür girişler de olacaktır. Doğrudan yatırım noktasında geçen yıl 7,7 milyar dolar oldu. Bu yılki beklentimiz bunun üstünde olacağı istikametinde. Bu yöndeki çalışmalarımızı da özel sektör yatırım ajansı ile birlikte yoğun şekilde devam ettiriyoruz"
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin kararlı politikalar sayesinde küresel dalgalanmaları en iyi yöneten ülkeler arasında yer aldığını söyledi. Erdoğan "Türkiye, bu zor dönemi özellikle kamu maliyesinde ciddi bozulmalar yaşamadan ve finans sektörüne müdahale gereği duymadan atlatmış olması ifade edildi. Uluslararası kuruluşlar tarafından sürekli yukarı revize edilen pozitif büyümenin yatırım ortamına büşük katkı sağlayacağı belirtildi. Toplantıda Türkiye'nin yatırım ortamı bütün boyutlarıyla ele elandı. Yatırım ortamının iyileştirilmesi konusundaki performansı değerlendirildi" dedi.
Başbakan Erdoğan, işgücü piyasasının daha esnek hale gelmesi, gümrük süreçlerinin hızlandırılması ve KOBİ'lerin finansmana erişim imkanının arttırılması gibi hükümet tarafından yürütülen yatırım ortamı çalışmalarının ele alındığını anlattı. Erdoğan bu çalışmaların önümüzdeki süreçte de süratle sürdürüleceğini belirtti.
Oldukça yoğun bir gündemle geçen bir haftanın sonnuda yorgun gözüken Başbakan Erdoğan, basın toplantısının ardından yaklaşık 1 saat Sheraton Ataköy Otel'de dinlendi.