Ekonomi Araplar ‘Osmanlı’ tarzı konut istiyor

Araplar ‘Osmanlı’ tarzı konut istiyor

22.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Konut yatırımlarında Türkiye’yi markaja alan Arapların lüks ve ihtişamlı projeleri tercih ettiğini belirten mimarlık ofisi sahibi Altay, “Osmanlı’dan etkilenen Araplar, evlerinde Osmanlı mimarisinden etkiler görmek istiyor” dedi.

Araplar ‘Osmanlı’ tarzı konut istiyor

Türkiye, yabancıya gayrimenkul satışından beklediği 10 milyar dolarlık gelir hedefine Osmanlı tarzıyla ilerliyor. Saray yaşantısından etkilenen Araplar, ihtişamlı mimariye yöneliyor.
Ortadoğu coğrafyasında yaşanan olaylar her ne kadar Türkiye gayrimenkul piyasasını etkilese de, bireysel alıcıların halen Türkiye’yi birçok Arap ülkesinden daha güvenli bulduğunu ifade eden Sia & Moore Mimarlık’ın sahibi Banu Altay, Türkiye’nin ideal bir ülke olduğunu düşünen Arapların, özellikle Türk dizilerinin etkisiyle, konutlarında Osmanlı tarzını benimsediğini ifade etti.
Arap mimarisini, Osmanlı mimarisiyle buluşturduklarını anlatan Altay, Kuveyt, Katar ve Birleşik Arap Emirliklerinde ‘saray’ esintili lüks konutların yoğun ilgi gördüğünü söyleyerek, “Aynı rüzgâr Türkiye’yi de etkiledi. Modern 21. Yüzyıl sarayları inşa ediyoruz” dedi.
Banu Altay, “Bizim Sia Moore olarak genel tarzımız Neoklasik ile Eklektik tarzın kombinasyonudur. Ancak proje hazırladığımız müşterilerin genel istekleri, yaşadıkları coğrafi bölge ve kültürlerine göre değişiklik gösteriyor” diye konuştu. Tasarımlarda, müşteri taleplerini kendi tasarımlarına göre harmanlayıp ahenk içinde sunmaya çalıştıklarını söyleyen Altay, genel olarak Türk İslam sanatı geometrik motiflerini mekânlarda yoğun olarak kullandıklarını vurguladı.
Kaddafi’ye konut tasarladı
Geçtiğimiz aralık ayında Dubai’de ofis açtıklarını söyleyen Banu Altay, şunları dile getirdi:
“Pazara giremeyen nice büyük Türk firmalarına kıyasla, bölgenin bir kadına gösterdiği tüm olumsuz çalışma şartlarına rağmen Beydağı-Sirte ve Bingazi şehirlerinde Muammer Kaddafi’ye ait toplam 14 villanın mimari ve iç mimari tasarımlarını yaptık. Kuzey Irak’ta, Erbil ve Süleymaniye’de cesaretle çalıştık.”
Katar Emiri El Tani Ailesi’ne ait malikanelerin ve sarayların, mimari ve iç mimari tasarımlarını tamamladıklarını söyleyen Altay, “Uygulamaya geçtik. Yine Katar’da bir ofis projesinde yer alan yaklaşık 50 bin adet swarovski taşla, tamamen el işçiliği ile işlenmiş panoramik Katar sülieti de dikkat çeken bir işimiz oldu” dedi.

Aliyev’e yazlık konut
Birçok ülke cumhurbaşkanlarının özel konutlarının yanı sıra farklı projeler içerisinde cumhurbaşkanlarının kullanacakları özel VIP alanlarının tasarımlarını yapan şirket, özellikle Polimeks firmasının Türkmenistan’da yaptığı projelerin iç mekân tasarımlarında yer alıyor. Cumhurbaşkanı Kurbankulu Verdimuhammedov’un kullanacağı sosyal mekânların tasarımları ve Azerbaycan’da Cumhurbaşkanı Aliyev Ailesi’ne ait yazlık konut tasarımı tamamlanmış projelerden bazıları olarak öne çıkıyor.

Boğaziçi Yalısı’na uluslararası ödül
Banu Altay, 2013 yılında, Sinpaş Bosphorus City projesi dahilinde 600 metrekare alana sahip, 3 katlı Boğaziçi Yalısı’nın iç mekân konsept tasarımıyla International Property Awards 2013’de Highly Commended Interior Design Private Residence ödülünü kazandıklarını söyledi. Projedeki tüm ayrıntıları ince ince detaylandırdıklarını anlatan Altay, “El işçiliği özellikle tercih edilmiş olup, hat sanatı, kalem işlerinin yanı sıra kullandığımız Hint ipekleri kumaşlar ve halılar ile el dokuması perdeler, günümüz Osmanlı yaşam kültürünü yansıtmaya çalıştık” dedi.


‘İnşaat sektörü bu tip krizlerle baş edebilir'

Hafele Ana Sponsorluğunda gerçekleşen 2. İnşaat ve Konut Konferansı’nda konuşan İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, tahmini olarak 2013’ün ilk yarısında gerçekleşen 1,5 trilyon liralık Cari Fiyatlarla Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın 290,8 milyarlık kısmını yani yüzde 19,13’ün üçünü inşaat, gayrimenkul kiralama ve konut sahipliğinin oluşturduğunu belirtti.
Türkiye ekonomisinin can damarı olan inşaat sektörünün 1999 depremi 2001 mali krizini ve 2008 uluslararası krizi atlattığını dile getiren Durbakayım, “Yani oldukça deneyimli ve kırılgan bir yapıya sahip değil. Bu nedenle Aralık 2013’te başlayan ve etkisini döviz piyasasında sürdüren kriz, inşaat ve gayrimenkul sektörünü yerle bir edecek türden değil” diye ifade etti.
Durbakayım, sektörün iç dinamiklerinin kısa vadeli olduğu düşünülen bu krizi de atlatacağının altını çizdi.
‘Destek şart’
Durbakayım, “Ancak inşaat sektörünün sürdürülebilir büyümesi ve bu tip krizlerle baş edebilmesi için desteğe ihtiyaç vardır” dedi.
Zam kaçınılmaz
Nazmi Durbakayım, “Özellikle temeli sağlam bir sektör yapısı, bizim için ilk şart. Geçtiğimiz yıl iki önemli kanun, bu konuda umutlarımızı arttırdı. İlki tüketici koruma kanunu ile haksız rekabetin önüne geçilmesi adına somut bir adım atıldı. Bir diğerinde ise yeni imar yasası ile projelere çeki düzen geldi” diye belirtti.
Geçtiğimiz yıl yapılması gereken fiyat zamlarını sübvanse eden sektörün gücünün bunun da üstesinden geleceğini vurgulayan Durbakayım, şöyle konuştu:
“Aralık 2013’e kadar enflasyon ve döviz kurundaki rutin artışa bağlı olarak yapılması gereken konut zamları, inşaat firmaları tarafından sübvanse edildi. Geçmiş yılı daha iyi kapatmak adına konut fiyatlarına zam yapılmadı ve kâr marjları aşağıya çekildi. Ertelenen bu zamların, 2014’te yüzde 8 ila 10 arasında fiyatlara yansıması bekleniyordu. Ancak özellikle dolar kurunun 2 TL’yi aşması ve yüzde 20’nin üzerinde değer kazanması, bu hesapları alt üst etti.
Dolayısıyla 2014’te sektörde beklenen yüzde 8-10 oranındaki fiyat artışlarına ekstradan 5 puan daha eklendi. Bundan sonraki süreçte yeni fiyatların en az yüzde 15 artışla tüketiciye yansıması kaçınılmaz oldu.”

Bir günde 1 milyar TL’lik işbirliğine imza attılar
İnşaat ve mobilya sektörü İş Forumu’nda İstanbul’daki dört işadamı derneği, mobilyacı ve inşaat malzemesi tedarikçisi üyelerini 50 büyük inşaat firmasıyla buluşturdu.
Ağaoğlu inşaat, Nef İnsaat, Dumankaya, İnanlar İnşaat, Gül İnşaat, Dome Mimarlık gibi sektörün en önemli firmalarının katıldığı forumu organize eden İstanbul Genç İşadamları Derneği (İGED) Başkanı Hüseyin Ataol inşaat sektörüne ürün tahsis edebilecek şirketler ile inşaat sektörünün üreticilerini bir araya getirerek bir paket oluşturduklarını söyledi.
Ataol 6 aylık iş görüşmesini bir güne sığdırdıklarını ve bu görüşmelerin sonunda 1 milyar liralık iş bağlantısı gerçekleştiğini ifade etti.
50 inşaat firması
İkili iş görüşmelerinin gerçekleştirildiği forumda inşaat şirketleri, mobilya üreticileri ve tedarikçilerin görüşmelerde somut iş bağlantıları yapıldığına dikkat çeken Hüseyin Ataol, forumlarda ortaya çıkan ekonomik hareketliliği şöyle anlattı:
“Daha önce gerçekleştirdiğimiz tekstil forumunda 250 milyon liralık bir iş hacmi oluşturmuştu. Bugün de inşaat ve mobilya sektörlerinde 1 milyar liralık bir iş hacmi doğdu. Bugün gerçekleştirdiğimiz iş forumumuza 50 büyük inşaat firması katılım gösterdi.”

Şehrin merkezi Bomonti’de karma proje yükselecek
Now Bomonti, Now Gayrimenkul ve Tabanlıoğlu Mimarlık tasarımıyla zemin üstü 15 katlı, karma proje olarak yükseliyor. Projede konutların metrekare fiyatı 5 bin 500 dolardan başlıyor.
9 ve 15. katlar arasında altı ana konut tipolojisinin değişen seçeneklerle planlandığı rezidanslar 1+0’dan penthouse’lara kadar çeşitleniyor. Üst katlar, home ofis olarak da kullanıma sunulabiliyor. 1 -2. bodrum kat ve zemin kat ticari alan-çarşı olarak kullanıma sunuluyor. Projede, ilk 8 katta büyüklükleri 72 ile 2 bin metrekare arasında değişen büyüklüklerde farklı tiplerde ofisler bulunuyor.
Cep sineması yaptı
8 ofis katı, 7 rezidans katı, 3 çarşı katı bulunan projede, fitness alanı ve her katta özel hobi alanları, müzik odası, cep sineması, sanat atölyesi gibi sosyal donatılara yer veriliyor.
Harcadığın kadar öde maliyet yönetim sistemi ile ortak kullanım alanları dışında, pay ölçerli ısıtma sistemi, kat bazında bağımsız çözümlenmiş havalandırma sistemi ve soğutma sistemi bulunan projede, konut sahipleri harcadığı kadar ödüyor.
Bomonti-Dolmabahçe tünelinin kullanıma girmesiyle projede Taksim ve Beşiktaş gibi önemli merkezlere kolay ulaşım imkânı sağlanıyor.

Esenyurt’ta 8.100 evin teslimi tamamlandı
Yeşil GYO’nun 14 bin konutluk dev projesi Innovia’da 8.100 dairenin anahtar teslimi tamamlandı. Geçtiğimiz aralık ayında 3 etap’ta, 3.293 dairenin tesliminin gerçekleştirilmesiyle Innovia, son 4 yılda 25 bine yakın insanın yaşadığı bir proje halini aldı.
Sıfır faizle, banka kredisiz, kefilsiz, senet sistemiyle satış seçenekler sunulan Innovia projesinin ilk 3 etabında yaşam başladı. Innovia’nın 4. etap satışları cazip fırsatlar ile devam ediyor.
Her etabında ortalama % 80 peyzaj alanı bulunan projede, sanat atölyesinden çocuk oyun alanı ve spor salonlarına kadar birçok sosyal alan yer alıyor.

Yüzde 5 peşinatla taksiti 1 yıl erteliyor
Venedik Sarayları projesi Viaport Venezia projesinin içerisinde yer alıyor. 1000 konuttan meydana gelmekte olan Venedik Sarayları’nda, yüzde 5 peşinat verip taksitleri 1 yıl erteleme fırsatı sunuluyor.
82 bin metrekare arsa üzerinde inşa edilen projede 1+1, 2+1 ve 3+1 konutlar bulunuyor. 2015 yılının mayıs ayında teslimleri gerçekleştirilecek olan Venedik Sarayları Evleri, Via Properties ve Gürsoy ortaklığında inşa ediliyor. Maksimum konut fiyatının 1 milyon 758 bin lira olarak belirlendiği Venedik Sarayları'nda konutların dışında 200 mağaza da bulunacak. Ayrıca projede fitness center, sauna, Türk hamamı, cafeler ve restoranlar gibi seçenekler yer alacak.

Daire teslimleri başladı mağazaları satışa sundu
Eroğlu Gayrimenkul tarafından Bursa’da inşa edilen Harmony Towers’da teslimler başladı. Bursa’nın Nilüfer ilçesinde inşa edilen projede teslimatların yanı sıra ticari birimlerinde de satış başladı.
42 bin 663 metrekare alana inşa edilen Harmony Towers, alışveriş caddesi, yeşille iç içe geçmiş 6 katlı teras evleri ve kulelerinden, bahçelerden ve salonlardan seyredilebilen Uludağ manzarasıyla dikkat çekiyor.
Harmony Towers’ta, açık yüzme havuzu, çocuk havuzu, fitness salonu, basketbol sahası ve tenis kortundan oluşan çok amaçlı spor sahası, alışveriş caddesi gibi sosyal donatılara yer veriliyor.

5 yılda otel sayısını 8’e çıkarmayı hedefliyor
Luxe Worldwide Hotels üyesi ve THY Miles&Smiles program ortakları arasında yer alan Elite World Business Hotel, 23 Ocak’ta kapılarını açacak. Florya’da konumlanan otel, 1 kral dairesi ve 4 suit olmak üzere toplam 181 oda ile hizmet verecek. Toplam 2000 kişi kapasiteli otelde 9 toplantı salonu, 650 ve 725 metrekare büyüklüğünde 2 balo salonu bulunuyor.
60 milyon dolarlık Elite World Business Hotel’i hizmete sunacak olan Elit Turizm 5 yıl içerisinde otel sayısını 8’e çıkaracak.