Ekonomi Arıcılara sertifika

Arıcılara sertifika

22.05.2010 - 16:06 | Son Güncellenme:

.

Arıcılara sertifika

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin (TZOB) ortaklaşa düzenlediği arıcılık eğitim programı kapsamında, çiftçilere yarın, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in de katılımıyla Sakarya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde sertifikaları verilecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve TZOB arasında imzalanan protokol gereği ilk çiftçi eğitimine, 12-16 Nisan 2010 tarihleri arasında Sakarya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Eğitim Merkezinde "arıcılık" konusunda başlandı.

Eğitime Sakarya Ziraat Odası ve Arıcılar Birliği üyelerinden 93 arı üreticisi katıldı.

Program dahilinde eğitime katılan çiftçilere arı biyolojisi, Varrova’ya dayanıklı ana arı hatlarının seçimi, ana arı, arı sütü, arı zehiri, polen ve propolis üretimleri ile arı hastalık ve zararlıları gibi teknik konularda teorik ve uygulamalı eğitimler verildi.

Çiftçiler ayrıca, iller arası arı nakilleri konusunda ve devlet tarafından verilen zirai kredilerin hangi şekil ve şartlarda kullanılabileceği konusunda bilgilendirildiler.

Eğitim sonunda yapılan anketin değerlendirmesine göre, programa katılanlar, eğitimden en iyi şekilde yararlandıklarını, bilgi ve teknolojinin gelişmesine paralel olarak da bu tür eğitimlerin tekrarlanması gerektiğini belirttiler.

Bakanlık ile TZOB arasında yapılan protokol gereği düzenlenen ilk eğitim için yarın Sakarya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde bir sertifika dağıtım töreni yapılacak.

Törene, Tarım ve Köyişleri Bakanı’nın yanı sıra TZOB Başkanı Bayraktar da katılarak, kursiyerlere sertifikalarını verecek.

-ARICILIKTA DÜNYA İKİNCİSİYİZ- Türkiye, diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi arıcılık konusunda da dünyanın sayılı ülkeleri arasında bulunuyor. Arı kovanı varlığı bakımından Arıcılık Kayıt Sistemine göre 4 milyon 200 bin adet aktif kovanla Türkiye dünyada ikinci sırada, 1,4 milyon ton dünya bal üretimi içerisinde 82 bin ton bal üretimiyle de beşinci sırada yer alıyor.

Sakarya’da 57 bin 389 adet kovan ile 1107 üretici arıcılık faaliyetinde bulunuyor ve yılda ortalama 1147 ton bal üretiliyor. Söz konusu eğitim bu potansiyeli dikkate alarak, arıcılık faaliyetlerini özendirip arıcılıkla geçimini sağlayan üreticilerin bilgi eksikliklerinin giderilmesi ve bal üretiminin artırılması amacıyla düzenlendi.