Ekonomi Arılarla meyve verimi yüzde 30 artacak

Arılarla meyve verimi yüzde 30 artacak

18.04.2010 - 14:16 | Son Güncellenme:

.

Arılarla meyve verimi yüzde 30 artacak

Teknolojik yenilikleri kullanarak ürettiği fidanlarla meyvede kalite ve verim artışını hedefleyen Alara Tarım, 6 bin dönüm alanda kurduğu örnek bahçede verimi yüzde 30 artırmak için bal arısı kullanacak.
Alara Tarım Çukurova Sorumlusu Muhammed Kapuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adana, Bursa, İzmir, Çanakkale ve Antalya gibi Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı Akgedik köyündeki 350 dekar alanda, Avrupa standartlarına uygun erkenci cins meyve çeşitleri ürettiklerini söyledi.
Türk Cumhuriyetleri, Yunanistan ve bazı doğu bloku ülkelere de ihraç ettikleri sertifikalı fidanların verim ve kalitesini göstermek amacıyla, yaklaşık 6 bin dönüm alanda örnek meyve bahçeleri oluşturduklarını ifade eden Kapuz, bugüne kadar 10 milyonun üzerinde fidan üretimi gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Kapuz, tamamı ihracata yönelik Japon eriği, kiraz, nar, nektarin, elma, hurma ve incir bahçelerinde hasatta daha iyi rekolte elde etmek amacıyla 3 dönüme bir tane olmak üzere bahçe geneline bal arısı kovanı yerleştirdiklerini belirterek, “Aynı zamanda bugüne kadar Türkiye genelinde 10 bin dönüme ulaşan meyve bahçesi tesis ettiğimiz 15 bine yakın üreticiyi de kendi bahçelerinde hasat sırasında daha çok ürün alabilmeleri için arı kovanı yerleştirmeli konusunda bilgilendirdik” dedi.
Üreticilerin, meyve tutumu ve tozlaşma konusunda yakın çevredeki arıları beklemektense, bu yöntemi uygulamayı tercih etmeye başladığını anlatan Kapuz, şöyle konuştu:
“Bal arıları, nektar ve polen toplamak için ziyaret ettikleri çiçeklerin tozlaşmasını (döllenme) ve ürünün oluşmasını sağlar. Özellikle zararlı böcek mücadelesi yapılan üretimlerde tozlaşma için mutlaka bal arısına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yöntem sayesinde hasat yüzde 30 oranında artar. Bahçedeki verim ve kaliteyi artırmak için öncelikle ağaçların bakımı, sulaması ve gübrelemenin dikkatli ve zamanında yapılması da gerekiyor.”

Haberin Devamı

MERDİVEN ALTI FİDAN ÜRETİMİ UYARISI
Muhammed Kapuz, bahçe oluşturmak isteyen üreticilerin, “merdiven altı” tabir edilen ucuz ve sertifikasız ürünlere karşı dikkatli olunması gerektiğini de söyledi.
Bu konuda sık sık şikayet aldıklarını belirten Kapuz, “Birçok üretici, örneğin erkenci sanarak aldığı fidanın bir süre sonra farklı çıkması nedeniyle bahçesini sökmek zorunda kalıyor. Fidanın satın alınması, dikimi aşamasındaki maliyet ve ürün verene kadar harcanan diğer maddi ve manevi çabanın boşa çıkması üreticiye hayal kırıklığı yaşatıyor. Bunun için sertifikalı fidan alımına dikkat etmelerinde yarar var” diye konuştu.