Ekonomi 'Artık herşey dahil sistemden uzaklaşmalıyız'

'Artık herşey dahil sistemden uzaklaşmalıyız'

23.07.2011 - 12:02 | Son Güncellenme:

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bu yıl Türkiye’ye 31 milyon turistin gelmesinin beklendiğini belirterek, "Artık her şey dahil sisteminden uzaklaşmalı, turizmimizi çeşitlendirmeliyiz.

Artık herşey dahil sistemden uzaklaşmalıyız

Gelen turistin daha çok alışveriş yapabileceği, aynı zamanda ülkemizin tarihini, güzelliklerini, kültürünü daha yakından tanıyabileceği bir sistem kurmalıyız" dedi.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya başta olmak üzere pek çok ülkeyle vizelerin kalkmasıyla ülkeye gelen turistin profilinin de değişmeye başladığını ifade etti.

Bu ortamda her şey dahil sisteminden yavaş yavaş uzaklaşılması gerektiğini savunan Palandöken, şunları kaydetti: "Bölge esnafına hiçbir faydası olmayan her şey dahil sisteminde, tarihimizi ve kültürel değerlerimizi tanıtamadan turist ülkesine dönmektedir. Hiç değilse bir haftalık turun iki gününde turisti otelden çıkarıp, bölgenin antika pazarlarına, yöresel el sanatlarının ve ürünlerinin sergilendiği çarşılarına yönlendirmeliyiz.

Ülkemizde her türlü turizme uygun destinasyonlar var. Erzurum’da düzenlenen Üniversiteler Arası Kış Olimpiyatları’na katılan 57 ülkeden 3 bine yakın sporcu gönüllü turizm elçimiz oldu. Erzurum, yapılan yatırımlarla kültür turizmine, kış turizmine, doğa ve su sporları turizmine yönelik potansiyeli ortaya çıkarılarak marka şehir haline geldi. Keza 2007 yılındaki Karadeniz Oyunları ile tesisleşmeye başlayan Trabzon’un, doğal güzelliklerini, tarihi ve turistik mekanlarını Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları ile bir kez daha dünyaya tanıtma imkanı olacaktır. Artık marka şehirler yaratarak, havaalanlarımızı büyüterek, kongre turizmini geliştirerek kendimizi dünyaya tanıtmamızın turizm gelirlerimizin artması ve bölgesel kalkınma açısından sayısız faydası olacaktır."