Ekonomi Artık kader olmasın

Artık kader olmasın

15.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İş dünyası örgütleri Soma’daki maden faciası için taziye mesajları yayınladı. TÜSİAD, yaptığı açıklamada, “Ölüm ne madencinin alın yazısıdır, ne de bu felaket madenciliğin gereğidir” dedi.

Artık kader olmasın

Çok sayıda maden işçinin hayatını kaybettiği Soma’daki maden ocağı faciayla ilgili olarak taziye mesajları yayınlayan iş dünyası örgütlerinden kazaya ilişkin tepkiler de geldi. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), yaptığı açıklamada, “Ölüm ne madencinin alın yazısıdır, ne de ölümle sonuçlanan bu felaket madencilik mesleğinin bir gereğidir” dedi.
Bu tür acıların bir daha yaşanmaması için gerekli önlemlerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, “Türkiye’nin ölümcül iş kazalarında geldiği nokta kabul edilebilir bir durum değildir” denildi.

‘Mağazalarda müzik yok’
Birleşmiş Markalar DerneğiBaşkanı Hüseyin Doğan da üç günlük yas süresince mağazaların müzik yayınını keserek bu büyük üzüntüyü paylaşacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

‘Tablo yürek dağlayıcı’

Rifat Hisarcıklıoğlu / TOBB Başkanı
“Yaşanan acıyı tarif etmek güç. Bu felaket herkesin yüreğine ateş düşürdü. Yüksek rakamlara ulaşan can kayıplarımız ve yaralananlar ülkemizi çok derin bir üzüntüye boğdu. Soma’daki işçilerimiz ve ailelerinin yaşadığı büyük acıyı en derin hislerimle paylaşıyorum. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Çok fazla sayıda can kaybımız ve yaralılarımız var. Bu noktada söylenecek sözler tükeniyor. Hiçbirşey insan canından daha değerli değil. Bütün önceliğimiz bu. Ancak meydana gelen patlama ve sonrasında ortaya çıkan tablo yürek dağlayıcı. Hayatını kaybeden işçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.”

‘Yaralılara şifa diliyoruz’

İbrahim Çağlar / İTO Başkanı
“Soma’daki maden ocağında meydana gelen patlama nedeniyle çok sayıda maden işçimizin şehit olduğunu, yine çok sayıda işçimizin de maden ocağında mahsur kaldığını büyük üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Kazada şehit olan madencilerimize Allah’tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı diliyorum. Yaralı madencilerimizin de inşallah en kısa zamanda sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyorum. Ocakta mahsur kalan ve kurtarma çalışmaları devam eden vatan evlatlarının sağlık ve güzel haberlerini duymak için dua ediyoruz. Milletimizin başı sağolsun.”

Haberin Devamı

‘Tarihimizde en acılı günlerden biri’

Salih Bezci / ATO Başkanı
“Türkiye’nin başı sağolsun. Soma’da bir maden ocağında meydana gelen yangınla başlayan talihsiz olayda, çok sayıda maden işçinin hayatını kaybettiğini ve yine çok sayıda maden işçisinin de ocakta mahsur kaldığını büyük bir üzüntüyle öğrendik. Kazanın bilançosu çok ağır. Madencilik tarihimizin en acılı günlerinden birini yaşıyoruz. Kazada hayatını kaybeden madencilere Allah’tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı diliyorum. Yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar dilerken, ocakta mahsur kalan işçilerin sağ salim kurtarılması diliyoruz.”

Her türlü tedbir ivedilikle alınsın’

Nail Olpak / MÜSİAD Genel Başkanı
“Yaşanan bu elim kaza ve beraberinde getirdiği acı bizlere bir kere daha iş güvenliği konusunun ne kadar önemli olduğunu ve bu konuda her türlü tedbirlerin ivedilikle, hiçbir sorumluluktan kaçınılmadan alınması gerektiğini bir kere daha hatırlatmış bulunmaktadır. Yaşanılan acıların son bulması amacıyla gerekli çalışmaların biran önce güzel haberlerle sonuçlandırılmasını temenni ediyor kazada hayatlarını kaybederek ahirete göçen madenci kardeşlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine, sevenlerine ve milletimize sabırlar diliyorum.”

Haberin Devamı

‘Sorumlular hesap vermeli’

Gülden Türktan / KAGİDER Başkanı

“13 Mayıs Çarşamba günü Soma’da meydana gelen faciada hayatını kaybedenlere tanrıdan rahmet, yakınlarını yitiren herkese başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz. İlan edilen ulusal yasın bir daha tekrarlanmaması için tedbirlerin artırılması gerekiyor. Ayrıca, medyaya yansıyan “çocuk işçi” haberleri de acımızı tarifsiz, tedbir gereğini ise ivedi kılıyor. Ülkemizde iş kazalarının en yoğun yaşandığı sektörlerin içinde “madencilik ve taşocakçılığı” sektörü geliyor. Bu nedenle yakın denetim ve takibe alınması gereken ilk sektörün madencilik olduğu ortada. KAGİDER olarak Soma’da yaşanan facianın bir benzerinin tekrarlanmaması için, çocuk işçi iddialarından başlanarak, kazanın sebeplerine uzanan her etkenin araştırılması, açığa kavuşturulması, sorumluların hesap vermesi ve geride kalan ailelere gerekli yardımın yapılması için tüm yetkilileri göreve çağırıyoruz.”