Ekonomi Artık yüksek zam yok

Artık yüksek zam yok

29.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

AÇIK - KOYU SOHBETLER / Eylem Türk

Artık yüksek zam yok



Yüzde 65 ücret zammı nedeniyle eleştiriye uğrayan Sasa'nın bağlı olduğu Sabancı Holding Kimya Grubu Başkanı Ömer Sabancı, '2001'de ücret politikamız, hükümet politikalarına uygun olacak' dedi
İşçisine verdiği yüzde 65 ücret zammıyla gündeme gelen Sasa, önümüzdeki yıl, hükümetin enflasyon politikasına uygun zam yapacak. Sasa'nın bağlı olduğu Sabancı Holding Kimya Grubu Başkanı Ömer Sabancı, "İşveren kesimi de, çalışan kesim de önümüzdeki dönemde hükümete destek vermek zorunda" dedi.
Hükümetin politikalarına ters düşmeyeceklerini belirten Sabancı, "Bizim zam ve ücret politikamız, hükümetin politikalarına uygun olacak. 2000 ve 2001 yılında enflasyon düşeceği için sorun çıkacağını zannetmiyorum" diye konuştu.

- Bu yıl Sasa işçisine yüzde 65 zam verdiğiniz için eleştirildiniz. Bu eleştirileri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sasa'daki toplu sözleşme konusunda detaylara inmek lazım. Türkiye'de bazı toplu sözleşmeler bir sene önceki enflasyon oranıyla yapılıyor. Biz Sasa'da bir grev yaşadık. 2000 yılına girerken sadece Sasa'da yüzde 65 ücret artışı olmadı, Türkiye'deki bazı büyük şirketlerde de aynı oranda ücret artışları yapıldı. Bu sözleşmelerin hükümetin politikaları ile tam uyuşmadığını biliyorum. Ancak bu konuda hükümetimiz de belirli zamanlarda belirli önlemleri alabilirdi.

- Bundan sonra nasıl bir ücret politikası izleyeceksiniz?
1999'dan 2000 yılına geçerken, gerçekleşen ve hedeflenen enflasyon oranları, toplu sözleşme görüşmelerinde ciddi bir sıkıntıya yol açtı. Ama 2000'den 2001 yılına geçerken ve ileriki yıllarda, ümit ediyorum bu sıkıntı yaşanmayacak. Çünkü enflasyon düşmekte. Burada çok aksi bir durum söz konusu olursa hükümetimizin devreye girerek ilgili tarafları uzlaştıracağına inanıyorum. Enflasyonla mücadelede son sekiz ayda istenilen sonuç tam olarak alınmasa da hükümetin doğru yolda olduğuna inanıyorum. 2000 yılı sonunda yıllık enflasyon oranının yüzde 30'lar seviyesinde olması bekleniyor ve bu bile bir başarıdır. 2001 yılında istikrar programı bir iki ayarlamayla enflasyonu yüzde 20 seviyesinin de altına çekecektir. Yani artık Türkiye'nin daha düşük enflasyonla ekonomisini götüreceği belli oldu.

- Sabancı Grubu'nun bazı sektörlerden çekileceği açıklandı. Kimya Grubu bu stratejiden nasıl etkilenecek?
Sabancı Topluluğu gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren grupların içinde bulunduğu ve yeni girmeyi düşündüğü sektörleri gözden geçirmesi gayet doğal. İş portföyünün gözden geçirilmesi zaman zaman yapılmalıdır. Zaten dinamik bir şirket veya grup olmak için bu gerekli.

- Sabancı Grubu'nun pet şişe üretiminden çekileceği söyleniyor. Pet şişe üretimini de grubunuza bağlı Sasa gerçekleştiriyor.
Sasa ile ilgili böyle bir durum söz konusu değil. Sasa'nın pet şişe üretimi yaptığı birkaç fabrika var. Pet şişe üretimini bırakıyor haberi doğru değildir.

- Türkiye'deki şirket birleşmelerine nasıl bakıyorsunuz?
Bizim yabancı şirketlerle 17 tane evliliğimiz var. Ortaklarımız dünya çapında şirketlerdir. Dolayısıyla biz birleşmelere açık bir yapıya sahibiz. Sabancı Topluluğu, yurtiçinde ve yurtdışında da birleşmeler yapabilir. Ülkemize ve Sabancı Topluluğu'na fayda sağlayacaksa biz birleşmelere açığız.

- Türkiye'deki enerji açığı sanayicileri nasıl etkileyecek?
Türkiye'deki enerji sıkıntısı yıllardır devam ediyor. Son beş - 10 seneye bakarsanız bu konuda ciddi bir özel sektör yatırımı var. Bu arada bazı enerji santralları özelleştiriliyor. Ben elektrik sıkıntısını iki türlü görüyorum. Birincisi, elektriğin yetmemesi. İkincisi de elektriğin kalite sorunu. Kendi yatırımlarını yapan bazı özel sektör kuruluşları bu sorunları aştı. Biz de bu sorunu aşmak için İzmit'te yatırım yaptık. Ayrıca birkaç bölgede daha yatırım yapmak istiyoruz.


'Batı Avrupa'ya yatırım yapacağız'

- Kimya Grubu bundan sonra nasıl bir yatırım stratejisi izleyecek?
Sabancı Holding'in Kimya Grubu içinde üç tane şirketi var: DuPontSA, Pilsa ve İnsa. İnsa tekstil sektörü için naylon iplik, Pilsa'da plastik boru, plastik pencere ve sentetiğe dayalı tekstil üretimi yapılıyor. Kimya grubu içersinde en büyük şirket DuPontSA. Sabancı Holding ve DuPont, Türkiye'deki Sasa ile İngiltere ve Almanya'daki tesislere yüzde 50 yüzde 50 ortak oldu. Bu sene sonunda ve 2001 yılında, DuPontSA'nın yıllık 1 milyar dolara yakın cirosu olacak. Dört bin çalışanı olan Avrupa'da çok çeşitli pazarlarda faaliyet gösteren bir şirket. Dokuz aylık bir geçmişi var. Değişik yerlerde ve değişik kültürlerde insanların bir araya gelmesi ve geçtiğimiz döneme baktığımızda organizasyonun her geçen gün daha da oturması önümüzdeki dönemde yatırımlara daha sıcak bakmamıza olanak sağlıyor. Kapasiteyi büyütmek ve pazar payını artırmak için yeni yatırımlar üzerinde çalışıyoruz. Bunların bir kısmı yeni yatırımlar olabilir, bir kısmı mevcut tesislerde kapasite artırımı olabilir.

- Yeni yatırımlar için hangi pazarlar hedefleniyor?
Üretimlerimizi Uzakdoğu ülkeleriyle rekabet edebilir duruma getirmeye çalışıyoruz. Batı Avrupa ülkelerini düşünüyoruz. Bunlar İtalya olabilir, Fransa olabilir, Almanya olabilir, İngiltere olabilir. Tabii ki, Türkiye de olabilir. Biz artık Türkiye'yi Avrupa'nın bir parçası olarak görüyoruz. Polyesterde teknolojiyi hep satın almış ve kendimiz bir teknoloji üretememişiz. DuPont'la ortak olmakla İngiltere'de üç fabrika, Almanya'da bir fabrikanın sahibi olduk. Teknolojinin de yüzde 50'sine ortağız. Bu gibi global birleşmelerin şirketlerde verimliliği artırdığına da inanıyorum.

'Futbolcu olmak isterdim'

- İşadamı olmasaydınız ne olmak isterdiniz?
Boş zamanlarımda Beşiktaş'ı takip ediyorum. İşadamı olmasaydım, bir dönem futbolcu olmayı hayal etmiştim. Lisede futbol takımında oynardım. Başka da hayalim olmadı. Beşiktaş Kulübü seçimlerinde yöntime adaydım ama seçilemedik. Yeni yönetimin bugüne kadar olan başarılı çalışmalarını da zevkle izliyorum. Beşiktaş maçlarına sık sık gitmeye çalışırım.

Resim koleksiyonu yapıyor

Futbol dışında hangi hobileriniz var?
Sabancı Holding dışındaki görevlerim arasında, TÜSİAD ve Avrupa'daki Sentetik Elyaf Derneği'nin Yönetim Kurulu üyeliği bulunuyor. Hayatımda birincil olan ailem ve iş. Sanata yönelik özel bir yeteneğim yok ama resim koleksiyonu yapıyorum. Benim resim anlayışım sayıyla ilgili değil. Sayıdan çok niteliği önemli.