Ekonomi ‘Artık zenginler sofrasındayız’

‘Artık zenginler sofrasındayız’

22.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

‘Artık zenginler sofrasındayız’

‘Artık zenginler sofrasındayız’


Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye'nin AB'ye aday olmakla, üzerine büyük bir yük aldığını belirterek, 'Başarmaya mecburuz' dedi.


       Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği süreciyle birlikte dış dünyaya uyum sağlamak zorunda olduğunu belirterek, "Rahatlık bitti. Kendi kendimizi bir baskının altına soktuk" diye konuştu.
       Demirel, Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) başarılı sanayici ve ihracatçı üyelerine yönelik ödül töreninde yaptığı konuşmada, 2000'li yıllara girerken Türkiye'nin temel sorununun kamu maliyesinde meydana gelen bozulma olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
       "Türkiye 2000'li yıllara bu kamu maliyesi ile gidemez. Hele zenginler sofrasına oturmaya karar verdiyseniz... Hükümet onun için kamu maliyesini düzeltme gayretleri içine girmiştir. Bütçede 24 katrilyon gelir, 21 katrilyon faiz ödemesi var. Eğer o sofraya oturmaya siz istekliyseniz, onların koşullarına uyacaksınız. Bakın o ülkeler nasıl yapıyor herşeyi, siz de onların yaptığı gibi yapmaya özenmelisiniz."
       Törende konuşan Maliye Bakanı Sümer Oral ise Türkiye'nin G - 20 grubunun bir üyesi olarak, Almanya'nın Başkenti Berlin'de yapılan toplantılara katıldığını anımsattı. Oral, "Türkiye iddiası olan bir ülkedir. İddiası da plan, program ve belli bir takvim içinde yapılması gerekenleri yaparak, hedefine ulaşmaktır" dedi.
       ASO Başkanı Zafer Çağlayan ise hükümetin uygulamaya koyduğu istikrar politikalardan taviz verilmemesi gerektiğini söyledi. Türkiyede 25 yıldır yüksek enflasyondan çıkar sağlayanların bulunduğunu belirten Çağlayan, bu kesime "enflasyon çetesi" adını verdiğini ifade etti ve bu çeteye karşı dikkatli olunmasını istedi.

Ödül alan kuruluşlar

       ASO'ya üye en yüksek Kurumlar Vergisi ödeyen 25, Gelir Vergisi ödeyen beş, en yüksek ihracat yapan 24, Ürün Geliştirme dalında altı, çevre konusunda da bir kuruluş ödüle layık görüldü.
       Ankara'da 1998 yılında en fazla Kurumlar Vergisi ödeyen kuruluşlar içinde ilk beş sırayı, Tusaş, Türk Traktör, FNSS Savunma Sistemleri, Nurol inşaat ve Gama aldı.
       Gelir Vergisi dalında, Ahmet Aydeniz İnşaat, Necmeddin Özmen, Mehmet Fahri Onuk, Osman Talat Gürbüz İnşaat, İlhan Gerim ödül alan beş firmayı oluşturdu.
       Ereğli Demir Çelik, Gama, Aysel İnşaat ve Taahhüt, Etsun Entegre, Tusaş da en fazla ihracat yapan kurumlar oldu. Ürün geliştirme ödüllerini ise Elimko,Başarı ve Aselsan Elektronik sanayi ile Mehmet Taş-Fetaş İmalat Montaj, Erkunt Sanayi ile Ereğli Demir Çelik Fabrikaları aldı.