Ekonomi Asgari ücret artık resmen 1.300 lira

Asgari ücret artık resmen 1.300 lira

31.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun dünkü toplantısında, yeni asgari ücretin 1.300 liraya yükseltilmesi kararlaştırıldı. TİSK karara şerh koyarken, hükümet, işveren yükünü hafifletmek için 110 TL destek verecek

Asgari ücret artık resmen 1.300 lira

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, dün gerçekleştirilen tespit komisyonu toplantısının ardından yaptığı açıklamada asgari ücretin 1.300 lira olarak belirlendiğini açıkladı. Hükümet, 1.300 liralık asgari ücret için işverenlere işçi başına 110 liralık destek verecek. Ancak ocak ayında yürürlüğe girmesi beklenen destek paketi, işvereni memnun etmedi ve TİSK, 1.300 liralık asgari ücret kararına şerh koydu.

Haberin Devamı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, dün son toplantısını gerçekleştirdi. Bakan Süleyman Soylu, toplantının ardından yaptığı açıklamada, asgari ücret 1.300 lira olduğunda, toplam brüt asgari ücretin 1.647 liraya, işverene toplam maliyetinin de 1.935 lira 23 kuruşa yükseleceğini belirtti. Soylu, “1 Ocak 2016’dan itibaren, 3 çocuklu bir ailenin alacağı asgari ücret 1.387 lira 45 kuruş, 2 çocuklu aile için net asgari ücret 1.362 lira 75 kuruş, tek çocuklu aile için de 1.344 lira 22 kuruş, evli olup çocuğu olmayan aileler için de 1.325 lira 69 kuruş olarak kararlaştırıldı. 1.300 liralık netin işverene gerek vergiler gerekse SSK primleri açısından bir maliyet olduğu kaçınılmazdır. 1.116 lira ile 1.300 lira net ücret arasındaki farkı bizim işverenden almamız arzu edildi. Genel bütçe dengeleri üzerinden bunun nasıl karşılanacağı hususunu çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Devlet desteği

Soylu, asgari ücret zammındaki 274 liradan işverene ek maliyetin yüzde 40’ını oluşturan 110 lirayı devlet bütçesinden karşılayacaklarını belirterek, “İşyeri sahiplerimiz toplam maliyetlerini bildirdiklerinde, asgari ücretli çalışan sayısı oranındaki 110 lirayı oradan düşecekler, ödemelerini ona göre gerçekleştirecekler” diye konuştu.

8.5 milyon asgari ücretliyle ilgili destek olacaklarını belirten Soylu, işverenlerin, 2016 yılında 2015’te çalıştırdığı asgari ücretli sayısının yüzde 10’undan fazla işçi çalıştırması durumunda 110 liralık destekten faydalanacağını bildirdi. Soylu, 1 ila 9 arasında işçi çalıştıran işletmelere de, 1 kişilik ilave istihdam sağlamaları halinde söz konusu desteğin sağlanacağını vurguladı. Yeni yılda açılacak işletmelere asgari ücretli istihdam etmeleri durumunda sınırsız şekilde 110 liralık destek vereceklerini bildiren Soylu, özel sektörün maden işletmeleri için de aynı desteği sunduklarını belirtti. Soylu, böylelikle yeni asgari ücretle işveren açısından oluşacak toplam 20 milyar liralık ek maliyetin 9.7 milyar lirasını devlet olarak karşılayacaklarını ifade etti.

Hükümet, 110 liralık destek için ocak ayında TBMM’de düzenleme yapacak. Hazine’den sağlanacak kaynakla, sadece asgari ücret alanlarla ilgili değil, mevcut asgari ücretle bin 300 liralık yeni asgari ücret arasında ücret alanlarla ilgili de destekleme yapılacak.

Haberin Devamı

Asker ve öğretmen

TBMM Genel Kurulu’nda, Milli Eğitim Bakanlığı’nın şubatta 30 bin kadroya yapacağı atamada kullanılmak üzere 12 bin 500 kadro ihdasını içeren teklif, yasalaştı. Yasa uyarınca vatani görevini yapan Mehmetçiğin aylık harçlıkları artacak. Yeni açılan 41 devlet üniversitesi ndeki 133 öğretim üyesi için bu yıl sonuna kadar 72 olarak belirlenen yaş haddi sınırı, 31 Aralık 2016’ya kadar aynen korunacak.

TİSK’TEN şerh...

Türk-İş temsilcisi, 1.300 lira için imza verdiklerini, ancak ücreti yeterli görmediklerini bildirirken, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) komisyon kararına muhalefet şerhi koydu.

TİSK’in şerhinde, “Ülkemiz ekonomisinde işsizliğin arttığı, enflasyonun yükselme eğilimi gösterdiği, ihracatın gerilediği, işletmelerin uluslararası alanda rekabetçiliğinin ve faaliyet kârlarının giderek zayıfladığı, yerli ve yabancı yatırımların yetersiz olduğu bir dönem yaşanmaktayken, asgari ücretin tespitine ilişkin Anayasa’nın 55. maddesine yer alan hususlar dikkate alınmadan belirlenen asgari ücretin, işverene maliyetindeki artış, işletmeleri çok zor koşullara sürükleyecektir” denildi. Asgari ücretteki artışın tüm ücretleri yukarı çekeceği belirtilen şerhte, işgücü maliyetlerini iç ve dış piyasalarda rekabet edilemez seviyelere çıkaracağı, istihdamı güçleştireceği, kayıt dışılığı artıracağı savunuldu.